Козятинчанка Людмила Фещук 40 років працює бібліотекарем

Козятинчанка Людмила Фещук 40 років працює бібліотекарем
  • В останній день вересня ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек.
  • Робота у книгозбірні — це не просто заповнити читацький абонемент і видати книжку.
  • Про усі тонкощі професії бібліотекаря розповідає Людмила Фещук

Козятинчанка Людмила Фещук із дитинства закохана в літературу. Ще малою дитиною вона ніколи не випускала книжку з рук і не лише багато читала сама, а й ділилася книгами зі своїми однолітками. Після випуску зі школи пропрацювала два роки піонер-вожатою. Та героїні нашої публікації завжди подобалася бібліотека і саме до книгозбірні її привела життєва стежка.

Людмила почала працювати у Козятинській районній бібліотеці і паралельно навчалася у Тульчинському культпросвітницькому училищі, що зараз функціонує як Тульчинський коледж культури і є одним із найстаріших навчальних закладів України, де готують майбутніх бібліотекарів. А після Тульчина козятинчанка вивчала бібліотечну справу у Київському університеті культури і мистецтв.

У районній книгозбірні Людмила Фещук спершу була бібліотекарем відділу для юнацтва і поступово дійшла до завідуючої Козятинської районної бібліотеки для дітей. Пропрацювала завідуючою протягом останніх десяти років, а зараз працює у книгозбірні ліцею.

Відео дня

— Найбільше мені подобається у моїй роботі книга і читач, — каже Людмила Фещук. — Я люблю дітей і люблю спілкуватися з ними. Я все життя працювала із дітьми. Спочатку я була в юнацтві, це були старші діти від 10–11 класу до 20 років, а потім, коли в дитячій бібліотеці почала працювали, це вже були і маленькі, і 11 клас.

На бібліотечній ниві героїня нашої публікації працює вже чотири десятки років. І робота ця не з легких. Адже бути бібліотекарем — це не лише привітно посміхатися, спілкуватися з читачами і видавати книжки. Це ще й кропітка робота із документацією різного виду, яка потребує особливої пильності та уваги.

— Паперової роботи дуже багато, — розповідає Людмила. — Це плани, це звіти, це каталоги, картотеки. Наприклад, якщо є періодика, її треба всю описувати. Усі книжки, які приходять, треба написати на них каталожні картки і внести в каталоги. Коли ми отримуємо книжки, їх треба проштампувати, присвоїти номер, занести в інвентарну справу книжку. Потім, коли проходить певний період, книжки треба списувати. На це треба складати акт, щоб усі дані сходилися. Для цього є інвентарна книжка і сумарна книжка.

Та працюють бібліотекарі не лише з книжками і документами, адже нині книгозбірня — це не лише місце, де ти можеш взяти собі щось почитати у вільний час, це ще й місце, де ти можеш провести дозвілля. І це дозвілля також організовують бібліотекарі. До прикладу, у районній бібліотеці Людмила Фещук вела літературно-мистецький клуб «Дев’ять муз».

— Я започаткувала клуб «Дев’ять муз», коли працювала в юнацтві, — продовжує наша співрозмовниця. — І коли я перейшла в дитячу бібліотеку, клуб продовжив працювати вже там. Ми з дітьми самі проводили заходи: до Дня святого Валентина, обов’язково до днів Шевченка, до захисника вітчизни. Також ми проводили влітку «Український віночок», про приказки і прислів’я, проводили квести і заходи краєзнавчої тематики, запрошували письменників. Було і таке, що я проводила конкурс на кращий вірш. Ми їх на Київ відправляли, але я запрошувала обов’язково спеціалістів, поета Петра Зарицького, вчителів, тобто, людей які компетентні в цій справі і можуть вірші оцінити з професійної точки зору.

Не менш складне завдання — залучити дитину до бібліотеки. Адже сучасні діти, та й дорослі, більше віддають перевагу різноманітним ґаджетам, аніж запаху книжки і шелесту сторінок. Тому заохотити читача до читання — це також частина роботи бібліотекаря.

— Треба, щоб дитина читала, це її майбутнє, — додає Людмила Фещук. — Бібліотека — це храм мудрості, де дитина черпає знання і вона має все життя звертатися до книги. Бо як же без книжки? Дітей треба заохочувати. Працюючи в бібліотеці, я зрозуміла, що найкращий спосіб — це заходи. Я не кажу, що великі. Нехай він буде простий, але діти, якщо вони прийшли в бібліотеку, вони полюблять там працювати. Ти їх запрошуєш на лялькову виставу і вони з великим задоволенням хочуть у ній барти участь. І потім ці діти вже біжать в бібліотеку по книжки.

 

Читайте також:

Козятинчанка Ірина Мандибура пише вірші

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Artur Edu

    Все життя у злиднях. З пенсії бібліотекаря не виживеш не поїдеш за кордон у поїздку. Шкода мені її. Наснаги їй  бажаю.

    На жаль бібліотеки це пережиток. Всі книжки можна скачати на планшет, телефон та інші прилади. А у добу коронавірусу це ще й небезпечно брати обмацані всіма  книжки. Краще у себе вдома за пару хвилин скачати :)

    Oleg Kario reply Artur Edu

    Чуєш, ти, пережиток, що ти будеш читати під час глобальної енергетичної кризи, чи під час третьої світової, свій туалетний папір після використання?
  • Валентина Ткачук

    Вітаю 💐
  • Лілія Макаревич

    Гарна стаття і привітна бібліотекар, наполеглива у справах і роботі, чудова господиня , дружина, бабуся..

    Artur Edu reply Лілія Макаревич

    Вас також мені дуже шкода. Ви також копійки заробляєте. Виживаєте від першого до першого. Будь яка продавчиня заробляє краще та більше. Поціновую вас за ентузіазм. На жаль коли ви помрете - музей закриють... Ніхто не пійде працювати за такі копійки.
  • Вікторія Хоманець

    Щиро вітаю з професійним святом💐🎉🎂

keyboard_arrow_up