Людей позбавили нормальних умов проживання

Людей позбавили нормальних умов проживання

У 12-ти будинках знеструмили під’їзди та підвали. У пошуках справедливості, права мешканців відновили голови новостворених ОСББ

 

Бюрократичний механізм працює

Відповідно до законодавства у Козятині створилося 12 нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Минулої середи в цих будинках відключили світло в під’їздах та підвалах. Десь жінка ногу зламала на сходах, інша з візочком запанікувала в темряві.

Голови ОСББ з самого ранку наступного дня пішли на прийом до мера Пузиря шукати правди. Але о 8 годині ранку його на робочому місці не було. Прочекавши майже годину, люди все ж таки зустрілися з міським очільником. Він вислухав голів ОСББ та відповіді не дав. Сказав, що завезе всіх голів у Вінницю, щоб подивились, як потрібно працювати головою ОСББ. На що люди відповіли, що краще повезуть його в інше місто, щоб подивився, як потрібно працювати міським головою. Після запальної дискусії Пузирю не залишалося нічого, як запропонувати ”ходокам від народу” їхати в РЕС і зібратися знову в його кабінеті о 17.00...

Відео дня


 

Новий час “Х” — 2 листопада

Керівник РЕСу Ігор Мульський почав приймати кожного голову ОСББ окремо, вивчаючи питання.

Газету “RIA-Козятин” він завірив, що діяв у рамках закону, знструмлюючи підвали і під’їзди у 12-ти багатоповерхівках

— Я закону не порушував, — сказав Ігор Аркадійович. — Я чистий, як листок паперу. Ми вирішимо питання відновлення подачі світла у під’їзди та підвали багатоповерхівок.

Голова ОСББ “1+1” Тетяна Римша розповіла газеті “RIA-Козятин”, що була на засіданні бюджетної комісії перед сесією міської ради. Вона підготувала документи для виділення на її ОСББ 30 тис. грн.

— До мене підійшов депутат Синюшко і на вушко шепнув: ”Раз ви вибрали таке правління, як ОСББ, то довбіться з ним  самі.” — розповідає Тетяна Аркадіївна. — І це сказав депутат!

На прийомі у “головного енергетика” головам ОСББ було запропоновано підписати гарантійний договір. До 2 листопада їм потрібно зібрати багато довідок та документів. За словами активістів, у переліку документів є такі, що дістати їх не просто. Наприклад, акт введення в експлуатацію будинку, документ на право власності приміщення, протокол виміру опору ізоляції заземлення тощо.

 

Каскадна схема підключення

Ігор Мульський повідомив головам ОСББ, що у разі виявлення працівниками РЕСу у мережах ОСББ самовільного підключення якоїсь лампочки чи дротика, буде складено акт про порушення. Це викликало велике обурення. Голови ОСББ вимагали, аби комісія провела відповідні перевірки зараз, ще до укладення договору.

Ігор Мульський запропонував встановити загальний лічильник на вході в будинок (каскадна схема). За такою схемою різницю в показах буде платити ОСББ, а мешканці будинку будуть проводити оплату за показниками власних лічильників. За такою системою працюють ОСББ ”Ювілейний”, “Мир” та КП ”Глухівціводоканал”.

Ігор Аркадійович запропонував провести інвентаризацію дротів та “пройтись по всіх приладах обліку для перевірки того, чи ніхто не краде енергію”. Але щоб це зробити, пану Мульському необхідні гарантії від ОСББ, тому було запропоновано написати гарантійний лист.  

У результаті, тільки три ОСББ підписали з РЕСом гарантійний договір.

Повернувшись до мера в кабінет о 17 годині, всі почули його пропозицію — закупити лічильники на будинок (адже існуючі зняло КП “Відродження”). Тепер, якщо будуть виникати розбіжності в показниках, то комісія ловитиме крадіїв енергії. Якщо такий варіант протягом двох місяців не буде прийнятий, то міська рада компенсує ОСББ витрати на лічильники. Що буде далі, покаже час.

 

 

 

Прокоментувала ситуацію організатор центру підтримки ОСББ Тетяна Єрмолаєва.

— У чому була проблема?

— Цієї зими ми почали вивчати питання функціонування ОСББ. З квітня допомагаємо будинкам створювати ОСББ. Таких вже є 12. Фактично функціонування ОСББ починається з моменту, коли люди провели збори, створили протокол, зареєструвалися. Але для того, щоб мати господарські договори на вивезення сміття, на світло, потрібно довести всім, що у нас є будинок. Починаючи з травня, місяцями ми всіма шляхами намагаємося отримати від “Відродження” і управління ЖКГ акти прийому-передачі будинків. До вересня нам усі говорили про те, що потрібно передавати будинок з балансу на баланс. Ми зіслалися на постанову про те, що на сьогодні відсутнє поняття балансоутримувача. Жителі зібралися і створили ОСББ, щоб обслуговувати території загального користування — під’їзди, підвали, майданчики біля будинків і землю. І це ніякого стосунку не має до будинку, до його вартості і балансу. Нарешті управління ЖКГ 7 жовтня видало акти прийому-передачі будинків. При цьому директор “Відродження” пан Масловський сказав, що на 12 жовтня буде створена комісія по зняттю показників з РЕСом по лічильниках. З понеділка голови ОСББ знаходилися весь час у РЕСі, щоб підписати договори на освітлення територій загального користування. Поки в середу вони були на прийомі, почали відключати будинки. Підтримки з боку міської влади немає. Насправді, для ЖКГ має бути три типи житлових будинків: приватний сектор, ОСББ і те КП, яке функціонує в нашому місті. ОСББ, на жаль, це не “улюблені діти”.

Створили такий прецедент: відключили світло та лічильники. А в переліку документів є такі, яких ніколи не буде існувати. Наприклад, свідоцтво на право власності.

— Як мало б бути?

— 29 вересня був акт прийому-передачі між “Відродженням” та ЖКГ. Далі має бути акт передачі між ЖКГ та ОСББ. І ОСББ повинен мати якийсь запас часу на те, щоб підписати договір з РЕСом. Нам закидали запитання: “Чому голови ОСББ раніше не підписали договори з РЕСом?”. Ми підходили в РЕС, але у нас не було предмета для розмови. Виникали питання “Хто ви такі?”, “Які у вас є будинки?”, “Як мені довести, що цей будинок ваш?”. Це все покроково мало б бути розписано управлінням ЖКГ. Наші будинки мали б мати дорожню карту. У лютому начальник управління Малащук заявив, що у них є дорожна карта. Сьогодні вже закінчується жовтень, але я так її і не бачила.

— Тобто складається враження, що міська влада спеціально цей процес гальмує?

— Так воно і є. Вони просто не зацікавлені у створенні ОСББ. На сьогоднішній день “Відродження” - збиткове підприємство, яке обслуговує житлові будинки. Влада могла б ще в липні закрити це підприємство. Тоді всі будинки створили б ОСББ. Це так як — поруч люди їдуть на рисаках, а ми на здохлій коняці.

— І що тепер?

— Начальник РЕСу зрозумів усю складність ситуації і в четвер увімкнув світло. Але є ще будинки, які не підключені. Усе вирішення проблеми перейшло в електромережу. Міська рада головам ОСББ на руки не дала нічого. Але пан Мульський пішов нам назустріч.
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up