Люди просять показати Пузирю, як потрібно працювати

Люди просять показати Пузирю, як потрібно працювати

Нові сквери з Wi-Fi, фонтани і парк. Як за три роки реформи змінився Тростянець. Фоторепортаж

Чотири роки тому почали впроваджувати реформу децентралізації. Це дало поштовх для розвитку невеликих населених пунктів, адже громади отримали фінансові ресурси і повноваження та стали ініціаторами змін на своїй території. Якщо раніше потрібно було просити когось «зверху», щоб виділили кошти, то за останні роки, в населених пунктах, де керівники небайдужі до своїх людей, змінюється інфраструктура. Селище Тростянець знаходиться на відстані 130 кілометрів від обласного центру. Тут за три роки відреконструювали дві площі, оновили парк, провели ремонт у спорткомплексі, оновили Центр надання адмінпослуг та розширили перелік послуг.

Селищна голова Людмила Червонецька керує громадою майже 8 років, але зміни стали можливими лише три роки тому.

«Я працюю селищним головою з 2010 року. Але великим поштовхом для таких змін є реформа децентралізації. Наші власні та інші надходження збільшились. Де є ресурси, ідеї і бажання, можна все втілювати в життя. Тому за останні 3 роки зроблено багато: 2015 рік - фонтан, 2016 рік - центральна площа, 2017 рік - паркова зона. Минулого року розпочали реконструкцію спортивного комплексу. У вересні ми змогли замінити тільки повністю підлогу, акумулювали кошти, в січні цього року продовжили ремонт і насьогодні його завершили, - говорить Людмила Червонецька .

Відео дня

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій пояснює, що розвиток став можливим завдяки бюджетній децентралізації та передачі повноважень на місця.

«Ви подумайте, до 2015-го року, щоб зробити в цьому населеному пункті 100 метрів водогону, сільська голова повинна була поїхати в Міністерство ЖКГ, пробивати проект, брати дозволи і через бюрократію вирішувати низку питань. Наступне, бюджетна децентралізація – раніше обласний бюджет акумулював на собі 60% ПДФО, зараз обласний бюджет акумулює 15% ПДФО. в 2014 році обласний бюджет розподіляв через себе 40% загального фонду. Тобто, потрібно було їхати в область і щось просити. Насьогодні обласний бюджет лише 11%. Ми сконцентрувались виключно на фінансуванні обласних закладів. Бюджети базового рівня виросли з 3 до 9 млрд. гривень. Більш разючі зміни бюджету розвитку (кошти що направляються на розвиток інфраструктури – ред.) – в 2014 році – 400 млн. гривень на всю область, в минулому році 2,9 млрд. гривень. Є місцеві податки і збори: 5% акцизу від тютюну, алкоголю і палив-мастильних матеріалів, податок на майно, плата за землю, 4 група єдиного податку.

Бюджетна децентралізація дала фінансовий, але найголовніше – створює середовище для громад та ініціативних селищних голів», - говорить В. Коровій.

За словами Людмили Червонецької, ініціаторами змін в громадах є люди.

«Люди казали, от якби у нас була б тут площа, якби у нас тут був парк, щоб було куди прийти з дітьми і по фотографуватися. Щоб тут ще були якісь торгові магазинчики, де ми б попили каву. Це була ініціатива громади. Мовляв, ми даємо повний карт-бланш довіри: розпочинайте, і ми вам допоможемо. Вже через рік з’явилася перша частина паркової зони. В цьому році ми продовжимо роботи. Це все наша громада. Це не влада. Ми не ініціюємо, ми підтримуємо ініціативи і ви бачите, що з цього вийшло», - ділиться спогадами про початок реконструкції парку селищна голова.

В парку планують зробити дитячі і спортивні майданчики зону для купання, для атракціонів, для їзди на велосипедах і роликах. Так як парк виходить на водойму, там буде і зона для катамаранів.

Реконструкції проводять за кошти місцевих бюджетів, меценатів, залучають ресурси державного бюджету через депутатський фонд. Завжди долучається до фінансування проектів нардеп Микола Кучер, якого в селищі знають чи не всі місцеві жителі. Цього року громада подала на конкурс екологічні проекти, щоб підкріпити берегову зону.

«Це дуже серйозно, там 50 років взагалі ніхто нічого не робив і сьогодні це потребує капітального ремонту. Зараз ми плануємо повністю спустити 75 гектарів водного плеса для щоб підчистити водойму і навести там лад», - говорить Л. Червонецька.

В Тростянецькій ОТГ працює центр надання адмінпослуг, де надають 159 послуг. Нещодавно оновили відділення реанімації.

На 29 квітня в Тростянецькій ОТГ призначені перші вибори.

Фонтан, відремонтований в 2015 році

Центральна площа. Реконструкція 2016 року

Парк, відремонтований в 2017 році

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Береза

    Є пропозиція редакції підготувати гарний матеріал по Глуховецькій  тер громаді яка також обєдналася з Непедівською тергромадою Чи мають вони кошти на будівництво басейнів площ стадіонів ремонту амбулаторії клубів,Як планують допомагати  керівники господарств М Рибак та М Мельник нардеп П Юрчишин!
  • Олег Береза

    Є пропозиція редакції підготувати гарний матеріал по Глуховецькій  тер громаді яка також обєдналася з Непедівською тергромадою Чи мають вони кошти на будівництво басейнів площ стадіонів ремонту амбулаторії клубів,Як планують допомагати  керівники господарств М Рибак та М Мельник нардеп П Юрчишин!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up