Навчіть сина, дочку згортати кулак та давати відсіч

Навчіть сина, дочку згортати кулак та давати відсіч

Як себе вести батькам, якщо в школі конфлікт

У Глухівецькій школі учня побили учні. Мати розповіла в редакції, що переймається подальшим перебуванню в учбовому закладі своїх дітей. А їх у неї п’ятеро. Редакція вивчила ситуацію. Як розповіла газеті начальник районного управління освіти Аліна Діденко, діти помирилися. А батьки продовжують сперечатись. Заяви від однієї та іншої сторони надійшли в поліцію.

Учитель має контролювати

Ситуації, коли діти зчиняють бійки в школі, на подвір’ї чи на вулиці виникають доволі часто. Вони дуже жорстокі: хлопці, дівчата обирають жертву й насміхаються, знущаються над нею. Чи  втручатися у сварки між дітьми? Коли тебе кривдять – дати здачу, тікати?

Якщо вдома сварки або кулаки, то син чи донька змалку звикають, що так правильно захищатися. Дитина самостверджується у колективі. Вчителі ж мають карати забіяку, вивчати, що штовхнуло його на такий крок, й усунути причини, які змушують його так чинити. Діти під час перерви повинні бути під наглядом педагогів, а не робити, що заманеться. Якщо такі сцени відбуваються на території школи (подвір’ї), то за це несуть відповідальність і вчителі. Нині у Кримінальному кодексі змінено визначення насильства. Якщо раніше вважалося, що під насильством розуміють дії, які можуть спричинити фізичні чи психічні ушкодження, то тепер ввели визначення «будь-яку дію чи бездію…». Якщо вчитель чи дорослий бачить, що над дитиною скоюють насильство, а він не втрутився (принаймні не набрав 102), то за свою бездію він може нести адміністративну і кримінальну відповідальність.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Треба давати здачу!

Дитина ж повинна змалку вчитися відстоювати себе і свою територію (це може бути ліжечко в дитсадку, парта у школі, робоче місце, сім’я тощо). Треба давати здачу. Боротьба за місце під сонцем. Коли всі інші аргументи вичерпано, застосувати силу. Хлопчик повинен уміти постояти за себе. Але навчаючи його захищатися, батьки повинні вкласти в його голову основну думку − ніколи не розпочинати бійку першому. Ляпас, удар кулаком – це крайній варіант, коли  виходу нема. Підніми рівень самоповаги й упевненості в собі.

Якщо  бійка чи виник конфлікт, батьки не завжди повинні стрімголов бігти до школи й шукати кривдника дитини, щоб його покарати, а зайняти дуже виважену позицію. Іншим шляхом – через розмову, компроміс. Сформувати критичне мислення, моделі поведінки. Тому те, ті приклади, які показують дорослі, вона сприймає як апріорі, як нормальну поведінку.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up