Не той нині цукор — не такий солодкий. Чому?

Не той нині цукор — не такий солодкий. Чому?

Те, що цукор вже не такий солодкий, як був раніше, відомо всім.

У гонитві за прибутками цукровари змінили технологію виробництва. Тобто на одиницю сировини стали більше виробляти солодкого продукту, втративши в його якості. У результаті кондитери перейшли на цукрозамінники, чим спричинили на державному рівні кількість зайвого цукру. Якщо на ринку такого продукту більше від потреби — ціна на нього буде падати.

Є ще одна причина, з якої з’являється на ринку зайвий цукор  Ціна на нього падає, коли починають копати цукровий буряк, і населення про це також знає не перший рік. Причин такого здешевлення є декілька. Збільшення площ під посівом, що сприяє в підсумку появі цукру на ринку більше, ніж його споживає населення. Як результат - є нереалізований товар минулого року. А ще буває, що сам підприємець зменшує ціну, щоб швидше продати продукцію. У них свої заморочки: погасити кредити, закупити пальне, бо навесні воно може здорожчати. Причин здешевлення білого золота є багато Але основною причиною появи на ринку зайвого цукру є схема, за якою солодкі корені стають землею. Як це відбувається? Візьмемо за приклад фуру сировини 10 тонн. Якщо в товаро-транспортній накладній зафіксувати, що забрудненість товару становить 30 відсотків, це означає що в транспортному засобі міститься трохи менше 7 тонн буряків і трохи більше трьох тонн землі. У теорії - вмісту такої кількості землі не можливе. На практиці таке явище трапляється. Тож зайвий цукор можна виробляти з землі, яка насправді не є солодкою. А насправді, це солодкі корені з якогось дива в руках ділків перетворилися на землю.

Реальна забрудненість при таких погодних умовах може становити від 13 до 16 відсотків.  Вона може бути більшою лиш за умови, коли буряк будуть копати екскаватором. Та копають його комбайном. Якщо забрудненість при копці продукту становить більше 16 відсотків, то то вже не комбайн. Так що третина землі в тонні буряка, то вже занадто. І тим підприємцям, які не погоджувались з таким процентом вмісту землі в сировині могли й показати на двері.

Відео дня

Як тільки “солодкий грунт” збалансують з реальною землею, що потрапила з буряками на склади цукрових заводів, тоді й ціна на цукор піде вгору. А поки що з кожним днем ціна на природний солод буде падати. Мається на увазі ціна виробника. Станом на 12 листопада вона становить 10 гривень 60 копійок за кілограм найбільш якісного продукту Юзефо-Миколаївського цукрового заводу. Заради справедливості хочеться відзначити, що й на цьому цукровому заводі якість товару впала і є не такою, якою була ще в 2015 році. Причина - вказана на початку статті. Оптова ціна того ж найбільш якісного цукру становить 12.60 за кілограм. Ціна для споживача вроздріб становить 14 гривень за кілограм. Скоріш за все такі ціни на ринку протримаються до Нового року. Після Нового року солодкий продукт додасть у ціні. Які будуть ціни, залежатиме від кількості цукру на ринку. Ціна на нього може залежати й від населення. Якщо люди питимуть солодкий чай, який пили раніше. Кондитерські фабрики перейшли на цукрозамінники не з доброго дива. Вони є солодшими за теперішній цукор. До наступної осені великих перемін на ринку цукроварів, мабуть, не відбудеться. Та, зважаючи на те, що в році наступному будуть зменшені площі під цукрові буряки, то нас може чекати значне здорожчання цього товару в середині наступної осені.    

Іван Остапчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up