«Одягнув жилет і пішов ламати лід». Як Анатолій Наліжитий рятував пса

«Одягнув жилет і пішов ламати лід». Як Анатолій Наліжитий рятував пса
Мороз в той день був незначний, десь один чи два градуси, але все одно — зимно. Та, за словами Анатолія, холоду він не відчув.
  • Зворушливий порятунок. Козятинські бійці ДСНС врятували собаку, який провалився в крижану воду в одному із місцевих ставків.
  • Рятувальників викликали пильні очевидці, які почули скавчання тварини.
  • Ламати лід і лізти у водойму при мінусовій температурі повітря, аби дістати наляканого пса взявся начальник караула Анатолій Наліжитий.
  • Як все було — дізналися з перших вуст 

Не важливо чиє життя, людини чи тварини, важливо його врятувати та вберегти. Саме це і зробили днями козятинські бійці ДСНС. Світлини з місця події, коли рятувальник у білизні та жилеті дістає наляканого пса з крижаної води, розчулили місцевих жителів та викликали шквал позитивних коментарів.  І це зрозуміло, адже цей гідний вчинок заслуговує неабиякої поваги та вдячності. 

Про зворушливий порятунок чотирилапого у Козятині повідомив на своїй сторінці Фейсбук начальник Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Руслан Шевчук. Зокрема він написав: «По прибуттю бійців ДСНС до місця виклику з’ясувалося, що собака продовжувала знесилено боротись у крижаній воді. Наблизившись до переляканого пса, рятувальник вхопив його та вивільнив з пастки. Вже на березі надзвичайники обігріли і переконалися, що тварині нічого не загрожує.  Кожне життя важливе! Служимо!»

Ми вирішили детальніше розповісти про такий порятунок. Зателефонували начальнику Козятинського районного сектору ГУ ДСНС у Вінницькій області Дмитру Світлишину  та дізналися ім'я рятівника і його контакти. Поспілкувались з ним у телефонному режимі. З перших хвилин нашої бесіди Анатолій попросив написати все у загальному, не конкретизувати та не розписувати. Але все ж нам вдалося розпитати, як проходила рятувальна операція пса. Отож, знайомтеся — наш герой, 42-річний Анатолій Наліжитий, мешканець Козятина. У Козятинській пожежно-рятувальній частині працює вже 23 роки. Каже, що в родині він один обрав професію рятувальника. Так склалося, батьки по молодості запропонували. Спочатку був начальником караула, потім заступником начальника частини, а потім знову став начальником караула. 

Відео дня

За словами Анатолія виклик на 101 поступив у неділю, 16 січня, близько 9.30. Повідомили — провалилася під лід собака і тоне. Сталося це по вулиці Кондрацького, біля газконтори. На виклик виїхали п’ять осіб: заступник начальника Віталій Буряченко, водій Олександр Сафонюк, пожежні-рятувальники Максим Турбаніст і Олег Степанюк, начальника караула Анатолій Наліжитий.

Оцінивши ситуацію, рятувальники побачили, що човен застосовувати не можна, тому що його проріже лід і з цього не буде нічого хорошого.  Ще могли б драбину розкласти, але знову ж таки — лід занадто тонкий. Великий ризик, що він проламається, потоне драбина і постраждає особовий склад. 

— Подивилися один на одного, щоб вирішити хто піде, — каже Анатолій. — Так як я начальник караула, вирішив, що маю йти я, роздягнувся, надів на себе рятувальний жилет і пішов проламувати лід.

На вулиці середина січня. І хоч мороз в цей день був незначний, десь один чи два градуси, але все одно — зимно. Та, за словами Антолія, холоду він не відчув.

—  Якщо чесно, я думав буде холодно, але ні, ні грама не було, — ділиться враженнями Анатолій. — Я швиденько виліз зі ставка, накинув куртку, приїхав в частину і вже там передівся в сухий одяг.

Поцікавилися в Анатолія чи він часом не моржує взимку, чи не купається на Водохреща. Відповідь — ні.

— Ніколи не купався, взагалі боюся холоду, — додав Анатолій..

А ще розповів — цей випадок став для нього дебютним, причому двічі. Адже до цього часу більш нікого не рятував і собою лід не проламував.

 — Такого не було у моїй практиці, це вперше, — каже боєць ДСНС. — Взагалі на водоймах рятували людей, але на човнах, був грубший лід. В нас є такі спеціальні пластикові ноші, на які лягає рятувальник. Його прив'язують рятувальною мотузкою і він руками по льоду гребе, щоб дістатись до потерпілого. А назад його вже тягнуть за мотузку на берег.

Що стосується врятованого пса, то як розповів нам Анатолій, з ним все добре. Після порятунку його відвезли у пожежно-рятувальну частину, де нагодували та відігріли.

— Через деякий час собака відійшла, почала бігати, підбігла до брами і ми її випустили. 

Користуючись нагодою, попросили Анатолія дати кілька порад стосовно перебування на кризі. Він попрохав козятинчан дотримуватися правил безпеки і оберігати своє життя. Та окремо звернувся до любителів зимової риболовлі. 

— Риба не варта того всього, — каже Анатолій. — Зараз температурні перепади і то є нерозумно, лід крихкий. Взагалі він має властивість кришитися при плюсові температурі. Перша ознака цього — він стає світлішим. Так як зараз відлига, не варто виходити на лід.

Читайте також:

Лише від початку року на водоймах України загинуло 10 людей. Нагадали прості правила, які рятують життя

Як допомогти безпритульним тваринам пережити морози

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач89

    Пишаюся такими людьми,великий молодець👍

keyboard_arrow_up