Онуки Мацкевича доповнили історію Талимонівки

Онуки Мацкевича доповнили історію Талимонівки

Наш дід Тимофій Іванович Мацкевич не був паном, як зазначили свідки у публікації про Талимонівку.

Він був роботягою. На хуторі мав 6 десятин земля. Там був садок, ставок і старенька хатина. Його сусідами були Брянський, Лосіцький, Сорочинський, Шевчук. Кожен господарював на своїх землях і взимку нікуди не виїжджали. З розповідей очевидців, “ця трійця подалася після колективізації до Італії”? Хочу зауважити, що наш дід і не знав, де та Італія!

А коли влада забрала їхні хутори, діда забрала жити до себе дочка — Вікця Кондаревич. Вона жила в Козятині на вулиці, що сьогодні називається Богдана Хмельницького. Потім він жив з іншою дочкою — Мані Бернадович у провулку Гребальова.

А садок і став залишився, і дід там сторожував. У 1942 році моя сестра, якій в цьому році буде 80, пам’ятає, що ходила з мамою туди до нього по черешні...

Відео дня

То як же він міг після колективізації податися до Італії? У 1944 році наш дід Тимофій Іванович Мацкевич помер. Він похований на кладовищі біля костелу в центрі міста.

Онуки і правнуки не хочуть, щоб діда після стількох років по його смерті згадували як пана. Він був роботягою і чесною людиною. До речі, мав шестеро дітей: Оршуля, Вікторія (Вікця), Станіслав (Стасік), Маня, Нарциз і Яник. Саме у мого батька Яника (Івана), який народився у 1916 році, було 5 дітей, які живі і на даний час.

Свідотство про народження одного з синів: Івана - батька онуки Наталії

Свідотство про народження онуки

Онучка Тимофія Мицкевича Наталія

Меморіалтна плита похованих на старому кладовищі біля костелу в Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Мацкевич

    Мой дед- Станислав Тимофеевич Мацкевич (1910 года рождения), сын Тимофея Ивановича. Сохранились мемуары, где он описывает свое детство и жизнь до 1943 года. Тимофей Иванович действительно не был помещиком, он был крестьянином-трудягой, затем работал в паровозном депо на ст. Казатин. Кроме перечисленных детей у него были дети от первого брака, в том числе сын Иосиф, который участвовал в гражданской войне на стороне советской власти. В детстве мы с дедом часто ездили в г. Казатин его сестре Викце и брату Янеку. Сохранились фото тех лет. Наталья, если прочитаете это сообщение, найдите меня в соцсетях Одноклассники, Фейсбук или ВК, буду рад пообщаться. Мацкевич Александр, 03.02.1971 г.р.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up