Оцінка роботи органів місцевої влади експертом з місцевого самоврядування

Оцінка роботи органів місцевої влади експертом з місцевого самоврядування

Валерій Стахов: “Те, що відбувається сьогодні, прикро коментувати”

Голова районної ради 4, 5, 6 скликань Козятинської районної ради, магістр державного управління Валерій Стахов має найбільший безперервний стаж в органах місцевого самоврядування — 12 років! У екслюзивному інтерв’ю газеті “RIA-Козятин” експерт з самоврядування напередодні Дня місцевого самоврядування (сьогодні, 7 грудня) дав оцінку роботи районної та міської влади.

— Валерію Івановичу, що ви можете розповісти про День місцевого самоврядування?

Відео дня

— Це одне з найважливіших свят держави. Свято, яке вшановує людей, які представляють сьогодні владу в державі. Місцеве самоврядування без перебільшень є наріжним каменем основ держави в країні. Ті повноваження, які повинно виконувати місцеве самоврядування, покликані забезпечувати комфортне життя людей, які проживають на тій чи іншій території. Чому я кажу, що свято є чи не найбільшим, тому що воно насамперед стосується, на моє глибоке переконання, сільських і селищних голів, працівників сільських і селищних рад, працівників міської ради і міськвиконкому. Тобто тих людей, які працюють безпосередньо на відповідних територіях і працюють з жителями цих територій.

Що стосується районної чи обласної ланки, то це, без перебільшення, є пережиток Радянського Союзу. Впевнений, що абсолютно сьогодні не доречні такі структури на рівні району та області. У всьому світі процедура в стосунках відбувається так: сільська, селищна рада — кабінет міністрів тієї чи іншої держави. Так без заперечень мало б бути і в Україні. Упродовж багатьох років, коли люди обираються до органів центральної влади держави, обіцяють, що саме вони, прийшовши до влади, передадуть повноваження органам місцевого самоврядування. Але, починаючи з Кучми і закінчуючи Порошенком, після перемоги на виборах відразу про це все забувають. Сьогодні є спроби прем’єр-міністра сказати, що звернута увага до органів місцевого самоврядування, але хочу нагадати, що для того, аби передавати повноваження, також ще мали би бути передані фінансові ресурси.

— Як людина, яка має найбільший стаж в органах місцевого самоврядування, ви могли б сьогодні дати оцінку ваших наступників — районної ради, райдержадміністрації?

— Вибори, то така річ, яка дає оцінку тій чи іншій особі. Якщо вона обирається один раз і більше, люди її не обирають, то, безумовно, випадково потрапляє на ту чи іншу виборну посаду. Мене на посаді змінював Сергій Лановик. Він декілька місяців пропрацював, і з незрозумілої для мене причини більше не балотувався. Мабуть, або відчув, що в нього нема потенціалу для обрання керівником, можливо якісь інші причини, але я не вважаю його наступником.

Те, що відбувається сьогодні, прикро безумовно коментувати. Оскільки людина, яка пропрацювала декілька років, встигла покупатися в сміттєвому баку, зуміла без перебільшення завалити п’ять лікарень на території Козятинського району. Власне все, що відбувається сьогодні, всі ці склоки, скандали, розбірки в Козятинському районі — без перебільшення заслуга сьогоднішнього посадовця районної ради. Прикро в цій ситуації те, що цю людину знають на Козятинщині від малого до старого, знають, на що він здатний, тому там говорити абсолютно немає про кого. У свято хочеться нагадати жителям Козятинського краю, що в даному випадку мали би нести політичну і моральну відповідальність саме ті, хто, як писало ваше видання, “впихнули невпихуєме”. Це Шубович, Барчуки і компанія. Саме вони повинні були б вибачитися сьогодні перед населенням Козятинського краю за те, що відбувається.

Що стосується районної державної адміністрації, в силу тих чи інших причин, я як такої роботи взагалі не бачу. Чи є адміністрація, чи немає? За останні роки взагалі не знаю ні однієї події, ні одного будівництва, або кардинальних змін, які були б пов’язані з роботою райдержадміністрації. Безперечно, це дуже прикро і хотілося, щоби були зміни на краще, проведена реформа державної служби. Але, за класиком, маємо на сьогодні те, що маємо.

— Як експерт місцевого самоврядування чи можете дати оцінку роботі міської влади.

— Мені не зовсім коректно давати оцінку, оскільки я не є жителем Козятина, ніколи тут не працював, але мені безперечно не байдужа доля міста, де проживають мої доньки. Оцінювати владу Козятина сьогодні дуже важко. Я хотів би тільки привернути увагу одним — скільки йде дискусій на тему задимленості. Як так можна збиткуватися над населенням міста? Якщо сьогодні не розуміє міський голова, те що він робить, чим займається у цьому напрямку, то в мене просте запитання: Для чого тоді 32 депутати в міській раді? Я з засобів масової інформації тільки і дізнаюсь, що один Панчук ніби там намагається підняти людей і змусити владу зробити якісь дії. Можна було б зрозуміти цю проблему, якби енергогенеруюча компанія перший сезон зайшла працювати. Але сьогодні вже другий сезон і така біда на території міста. Ну це просто не правильно, не красиво. Це один з прикладів. Але справа в тім, що є низка проблем, які можна озвучувати до вечора без зупинки. Це стосується освіти, охорони здоров’я, наведення порядку з дорогами, бродячі собаки та інше. Робота оцінюється тоді, коли вона робиться, а тут нема чого оцінювати.

— Які будуть ваші побажання працівникам місцевого самоврядування Козятинщини?

— Насамперед хотів би звернутися сьогодні до сільських і селищних голів, тому що без перебільшення, то є найскладніший шматок хліба, оскільки кожний мало-мальський чиновник на рівні району хоче керувати, кожен житель громади хоче робити зауваження, але не маючи фінансового ресурсу, не маючи необхідних повноважень безперечно важко вирішити всі проблеми. Я все-таки вірю в найкраще, вірю, що настане час, коли сільський голова зможе впливати на процеси, які відбуваються на території. Тож  в день свята бажаю терпіння, терпіння і ще раз терпіння і великі слова подяки всім працівникам органів місцевого самоврядування і депутатам місцевих рад.

—  І чим ви сьогодні займаєтеся?

— Як я і обіцяв на своїй прес-конференції, коли полишив державну службу, займаюсь бізнесом. Маю власне аграрне підприємство. Дякую Богові, що маю можливість працювати з гарними добрими людьми, гордий тим, що моє підприємство ТОВ “Бродецьке МГП” визнане найкращим в області по вирощуванню цукрового буряка. Мені приємно, що моє підприємство отримало найкращі врожаї зернових культур і платить надзвичайно добру, гарну заробітну плату за оренду і за паї людям.

— Ми в свою чергу бажаємо вам всіляких гараздів і дякуємо за експертну оцінку нашого місцевого самоврядування.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up