«Поголів’я розведемо стільки, скільки буде потрібно органіки для городньої бригади»

«Поголів’я розведемо стільки, скільки буде потрібно органіки для городньої бригади»
  • Проїжджаючи рубаним шляхом зустріли наших старих знайомих фермерів «Махаринецького агро». Вони бригадою в 15 осіб збирали картоплю на полі.
  • Поки директор фермерського господарства воює на фронті, господарством керує Віталій Мельник.
  • У нього й запитали, чим живе фермерське господарство в період воєнного стану? 

Насамперед поцікавилися у аграрія, який урожай картоплі після такого посушливого літа?

 — Картопля гірша від минулорічного врожаю та в мінусі фермерське господарство Бенедичука не буде, — каже пан Віталій. — Щось піде на корм худобі і птиці, відберемо із запасом картоплю на насіння, тому що на наступний рік плануємо збільшити площу під картоплю з трьох до шести гектарів. Залишиться ще й трохи картоплі продати. Щодо врожаю, то для такої засухи, як була цього літа, врожай навіть непоганий.

Відео дня

►Для культур городини потрібна органіка

— Ми знаємо, що у вас є свинарник, а звідки у вас взялася худоба і птиця?

— Сьогодні і завтра ми ще будемо копати картоплю, а в неділю ми вам все покажемо, — каже заступник директора.

У неділю у нас була запланована поїздка в Глухівці. Але спортивно-патріотичний захід у Глухівцях перенесли на іншу дату, а ми, скориставшись запрошенням, поїхали в Махаринці.

Заступника директора фермерського господарства Віталія Мельника ми застали на фермі. 

 — Планували, що в неділю завершимо збір картоплі та не впорались. Декілька рядків залишилось на понеділок, — сказав пан Віталій і повів показувати господарство.

Почалася наша екскурсія свинарником, корівником, птахофермою, амбаром кормів і сіновалом. Все перераховане було в одному приміщенні. Колись тут по обидва боки стояло рогате поголівя.

— Сергій до війни планував створити городню бригаду і з кожним роком розширювати площу під посадку овочів. Для городини потрібні тільки органічні добрива. Розводити поголів’я рогатої худоби в нинішніх умовах — збиткова справа, навіть якщо ми будемо годувати тварин власно приготовленими кормами. Хоча, якщо правильно підійти, то й молочний бізнес може приносити прибуток. Це затратно з кормами, коли у господаря в хліві одна чи навіть чотири корови. Звичайно простіше виростити врожай, а продавши його, отримати прибуток. Але потрібно пробувати заводити худобу тому, що з кожним роком зменшується стадо на селі. Чи будуть корівки давати прибуток, чи фермерське господарство буде в мінусі — ми повинні мати стадо заради гною. Органікою потрібно удобрювати поле городньої бригади. Ми матимемо стада рівно стільки, скільки потрібно буде органіки для вирощування фермерським господарством овочів на городній бригаді. Це бажання Сергія, щоб у людей на столі були чисто екологічні продукти, — сказав на завершення нашої зустрічі Віталій Мельник.

Читайте також:

Козятин у фото: водовідведення, труби водогону та замаскований каркас від вивільненої апаратури

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Аліна Діденко

    Сергей Бенедичук Нехай вас Бог береже...

keyboard_arrow_up