Поминальні дні 2018 в Україні: традиції Антипасхи і Радониці

Поминальні дні 2018 в Україні: традиції Антипасхи і Радониці
Фото: yassan.ru Поминальний тиждень 2018 в Україні: якого числа, особливості Проводів

Коли поминальний тиждень 2018 в Україні: традиції та особливості дня Проводів, як в Україні відзначають Гробки, повір'я та прикмети на Червону гірку.

В Україні триває Світла Седмиця, яка закінчиться у неділю, 15 квітня 2018 року. На восьмий день після Пасхи відзначають Антипасху, що означає оновлення, продовження самої Пасхи: як в Україні відзначають Гробки, повір'я та прикмети на Червону гірку.

Оскільки на Великдень або у Світлу Cедмицю відвідування місць поховань церква не схвалює, то це можна зробити на дев'ятий день після Світлого Христового Воскресіння.

Назв у цього дня кілька: батьківський день, гробки, проводи, проводова неділя, поминальний день, поминальна неділя, Антипасха, Червона гірка. Яку б назву він не носив, - це особливий день у православному календарі: з одного боку, поминають покійних, з іншого - радіють, бо померлі фізично в цьому світі зараз знаходяться в Божому царстві.

Відео дня

Історія свята

Дехто називає цей день Радоницею. Це не зовсім правильно, адже особливі дні поминання покійних припадають на 3, 9 і 40 день після Пасхи, а значить, Радониця буде у вівторок, 17 квітня. Лінгвісти вважають, що слово "радониця" є похідним від двох - "рід" та "радість", і означає радість від того, що рід знаходить вічне життя. У давні часи навіть похорон називали "родинами", тобто вірили, що вмираючи, людина ніби народжується для нового життя.

Іоанн Златоуст писав: "Постараємося, наскільки можливо, допомагати покійним, замість сліз, замість ридань, замість пишних гробниць - нашими про них молитвами, милостинею і приношеннями, щоб таким чином і їм, і нам отримати обітовані блага".

Саме тому православна церква вважає цей день святковим, не треба переживати, плакати з приводу смерті близьких і рідних людей, а радіти з того, що вони, як і Ісус Христос, перемогли смерть.

Історію Антипасхи пов'язують з євангельськими історіями про апостола Фому. Відомо, що він не був присутній при першому явищі Христа учням після свого воскресіння. Саме тому не вірив у диво, за що й отримав прізвисько "Фома-невіруючий".

Пізніше Христос з'явився Фомі і надав йому можливість упевнитися в воскресінні вчителя. Згодом Фома став найбільш ревним розповсюджувачем християнства.

З понеділка, 16 квітня, починається Фомин або Радоницький тиждень.

Традиції та обряди свята

Сенс Антипасхи і Радониці - розділити з покійними радість Воскресіння. Робити це треба у вівторок, а саме: сходити на цвинтар, прибрати могили родичів, запалити поминальні свічки і прочитати молитви за душі померлих.

У деяких регіонах пострадянського простору в цей день "годують покійних", родичі випивають і їдять на могилах, залишивши потім там чарку зі спиртним і крашанку або солодощі.

Ця традиція прийшла до нас з язичницької культури. Але влаштовувати бенкет на могилах священнослужителі не радять, нічого спільного подібні дії з православ'ям не мають. Крім того, їжу на могилах знаходять бродячі собаки, які оскверняють поховання, ламаючи огорожі, витоптуючи рослини, розбиваючи лампадки.

Найкраще після відвідин кладовища влаштувати поминальну трапезу вдома.

Перш ніж піти на цвинтар, треба відвідати ранкову службу в храмі. Можна подати записки за упокій з іменами покійних родичів і поставити свічки. Великий помин краще замовити заздалегідь. На кладовищі над могилою відбувається Літія. Читати молитви з Псалтиря може священик або самі родичі.

Підходячи до могили або заходячи за огорожу, багато хрестяться або цілують фото на пам'ятнику. Подібне має сенс, якщо в ролі пам'ятника виступає хрест або він на ньому зображений. В іншому випадку подібні дії - абсурдні.

Традиція російських православних поминати покійних у післявеликодні дні не характерна для християн Греції і Близького Сходу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up