Представник Президента Козятинщини подав у відставку (ВІДЕО)

Представник Президента Козятинщини подав у відставку (ВІДЕО)

О. Оркуша: “Два отамани на одну булаву завжди приводять до конфліктів…”

Минулої п’ятниці, 27 квітня, голова Козятинської райдержадміністрації Олег Оркуша запросив газету “RIA-Козятин” на прес-конференцію з приводу свого звільнення з посади. За “круглим столом” зібралися працівники прес-служби РДА та районки “ВК”.

До вашої уваги - найбільш цікаві відповіді голови РДА на запитання журналістів.

Без голови райради не обійшлося

— Чи дійсно, що написали заяву і йдете з цієї посади? Яка причина?

Відео дня

— Я дійсно написав заяву 18 квітня. Поставлена крапка. Це моє особисте рішення. На сьогоднішній день я знаходжуся у відпустці. Я 16-го пішов у відпустку, а 18-го подав президенту заяву про складання повноважень голови Козятинської районної державної адміністрації. Практично з усіх керівників райдержадміністрації в нашому Козятинському районі “довгожителів” немає. За часом перебування найдовше був Горбатюк, я, виходить, вже на другому місці. Повірте, ця посада не з легких. Вона виснажує в такий час, який припав і довелося пройти. Я дійсно виснажений, я дійсно вичерпав свої ресурси. І для того, щоб бути далі, не можу. До того ж, певні моменти кризи, які відбулися у стосунках між радою і адміністрацією, не працівників, а керівництва. Я також не хочу далі ставати на той рівень, з тим керівником опускатися так низько, як наскільки на низькому рівні ведеться керівництво районною радою. На жаль, мені прикро говорити, бо я депутат, але, думаю, що ця ситуація буде змінюватись. Це ганьба для Козятинщини.

— Кого ви маєте на увазі?

— Голову районної ради.

— Віктора Миколайовича Слободянюка?  

— Я вже сказав.

— Скажіть, будь ласка, який відсоток в цій вашій причині займає це протистояння з РДА?

— Найменший. Повірте, найменший.

— Думали, що саме стало поштовхом?

— Ні, це найменше. І я не хотів би, щоб на цьому загострювалась якась увага. Ну, це є певною частиною якогось негативу, який також віддається при роботі. Це не приємно, і не просто не приємно. Це не приємно, коли не за законом робиться, навіть не за людським якимось розумінням, а робиться так, як хочеться комусь одному. Ми живемо в правовій державі, ми живемо в державі, де є закон і цей закон має бути дотриманий. Як будуть розвиватися події далі, ми будемо бачити.

Що не зробив — “доробимо”

— Про що шкодуєте, що не встигли зробити за час своєї каденції перебування на цій посаді?

— Цікаве питання, дякую. Я думаю, те, що не встиглося зробити мною особисто, буде дороблятися командою, яка є в районі. Я не планую повністю йти з політики. Я є депутатом районної ради і найближчим часом будуть прийняті певні переформатування самої районної ради в депутатському корпусі, у фракціях. Тому, якщо все буде позитивно складатися, то будемо продовжувати ту роботу, яку не встигли зробити. Знаєте, людина жива, а завтра людини нема. Будь-хто з нас не встигне щось зробити, коли закінчиться час перебування на Землі. Тому є певні справи, які ще не завершені, але я впевнений, що вони будуть завершуватись.

Які присвоїв заслуги

— Ну, а чим задоволені, що ви виконали за час перебування на посаді? До плюсів що б віднесли?

— До плюсів можна віднести те, що от приїжджаємо в Миколаївку. Довгобуд, який стояв, а на сьогоднішній день це чудовий дитячий садочок. До плюсів можна віднести те, що фактично уже майже на 89-90% в наших школах замінені вікна на енергозберігаючі. Хай це не є тим показником, який має бути в європейській державі. Але зрушено з мертвої точки ремонт основних шляхів по району. Ми стали одним із фактично двох районів, які отримали прекрасний сучасний пожежний автомобіль із п’яти автомобілів, які прийшли на Вінниччину. Ви знаєте, що три автомобілі залишилися в м. Вінниця, а два автомобілі було передано на райони. Один із цих автомобілів прийшов у Козятинський район. Це сучасна техніка і це дуже велика допомога і підтримка працівникам, які працюють в пожежній безпеці і гарантія, не дай Бог, ті пожежі, які трапляються, будуть набагато швидше ліквідовуватись і буде менше жертв. І було багато інших моментів, які зроблено. Хай люди скажуть, що зробилось.

Балотуватись не збирається, куди піде — секрет

— У разі створення ОТГ Самгородецький, чи погодитеся її очолити, чи будете балотуватись?

— На все потрібен час. Я не можу сказати однозначно. Не думаю. Усе буде залежати від ситуації, хто буде об’єднуватись, які будуть процеси об’єднання і як вони будуть проходити, ці процеси.

— Після звільнення, наскільки стало відомо, ви маєте очолити центр зайнятості. Чи це відповідає дійсності і на скільки?

— Коли буде прийняте рішення президентом, будемо бачити. На сьогодні даю прес-конференцію, як голова адміністрації. Як буде далі, покаже життя. У політиці немає чогось чіткого.

— Мова йде не про політику, а про ваше працевлаштування.

— Ну, моє працевлаштування, знаєте, я скажу по-простому: “Була б шия, ярмо знайдеться”.

— У центр зайнятості?

— По-любому! Попередній керівник теж пішов у центр зайнятості.

На скільки розбагатів, не сказав

— Скажіть, будь ласка, за час займання цієї посади на скільки зросли ваші статки і на скільки у вас стало більше в оренді землі?

— Абсолютно недолуге питання. Я дякую вам за нього тому, що мої статки висвітлені безпосередньо в декларації так само, як і статки дружини, сім’ї. І безпосередньо ті землі, які є, знаходяться в нашій родині.

— На камеру не хочете розповісти?

— Я сказав те, що є.

— На скільки зросли, ви можете проаналізувати?

— Математика проста. Візьміть попередню декларацію, візьміть цю і побачите різницю, на скільки піднялась заробітна плата.

Про причини саботування минулої сесії райради

— Ми подали клопотання про скликання позачергової сесії з підписом голови районної адміністрації. Однозначно. У порядку денному було три чітких питання. Це прийняття програми делегованих повноважень, це інформаційна Козятинщина і розподіл цільових коштів. Усі ті інші питання, які були внесені головою районної ради, попри їх легітимність, тому що, я думаю, вам більш детально розкаже голова бюджетної комісії, яка, я знаю, залишила саме засідання. І нелегітимність самої президії зразу ж, коли вивели без будь-якого голосування Прохорова. Дії однієї людини перечать будь-якому здоровому глузду. Тому було прийняте рішення для того, щоб не заблокувати кошти і подальшу життєдіяльність району, було прийняте рішення про те, що сесія має не відбутись. Якби відбулася ця сесія, якби були проголосовані ті рішення, які вносив голова районної ради, то адміністрація обов’язково подавала б до суду, тому що це протизаконне рішення. Подання до суду ввела б повну блокаду коштів, ну, я не знаю, в найкращому випадку на три місяці, на півроку. Це найгірший варіант. Ми не могли цього допустити. Тому дійсно фракція в цілому складі БПП не була присутня так, як і радикальна, і європейська. Вільний залишок не міг бути розподілений, так як не були передані делеговані повноваження. Це все розпочалося ще перед Новим роком. Ота тема “Батьківщини” і аграріїв, де і фактично ваші (на газету “ВК”- прим. авт.) кошти тоді не пішли перед Новим роком і наші найкращі учні не отримали стипендії і багато інших коштів. Фактично, звідти пішла політика і фінанси. А в фінансах політики не може бути, там має бути тільки здоровий глузд.

Хто замість нього, каже: “не знаю”

— Чи вам відомо, скільки подань пішло на президента в плані осіб, які претендують очолити зараз районну державну адміністрацію? І чи відомо вам вже, хто саме її очолить?

— Ні, кажу відверто. На рівні слухів і обговорень, так, є певні прізвища. Хто очолить, я ще раз кажу, приймає рішення президент.

— Взагалі, коли це буде відомо?

— Дивіться сайт розпоряджень Президента України.

Упевнений: об’єднання громад знищить конфлікти

— Чи може змінитися відношення між представницькою і виконавчою зі зміною керівництва?

— У першу чергу, для того, щоб менше конфліктів було в Україні, потрібно внести зміни до Конституції. Або пришвидшити реформу об’єднання, децентралізації. Якщо ми візьмемо на прикладі Іллінецький район чи там Оратівський район, фактично ці конфлікти там вичерпані. Чому? Тому що є об’єднана територіальна громада і об’єднана територіальна громада приймає своє рішення. Бачте, так спочатку повелося, що районні ради не мають своїх виконкомів. І два отамани фактично на одну булаву завжди приводить до конфліктів. Усе, що залежить, звісно, від тих чи інших людей, від їх харизми, від розуміння державного управління, місцевого самоврядування і суті самої людини. Хтось конфліктна людина, а хтось не конфліктна людина. Хтось розуміє, що за прийнятими рішеннями стоять люди, а хтось просто приймає, бо це так хочеться. Загалом тоді, коли буде змінена сама система, ці конфлікти відійдуть з історії. Ми фактично являємось заручниками цієї системи, яка породжує конфлікти районних рівнів, обласних. Не стільки обласних, як районних. Козятинщина взагалі цікава, завжди тут рідко коли сходилися інтереси, завжди є певні бачення, свої певні конфлікти, свої ситуації. Тому я бачу, що об’єднання територіальних громад, реформа тих самих адміністрацій. Відбудеться префектура, значить, має бути префектура, мають бути вже чітко виписані обов’язки префектури, префекта і вже тієї структури, яка буде. А об’єднана територіальна громада вже буде безпосередньо своїм господарем на своїй території. І воно вичерпає всі ці конфлікти, хоч і не повністю. Але вже таких конфліктів не буде. Це моя думка, моє бачення. Можливо, в чомусь помиляюсь.

З мером розумівся, з радою — ні

— Так само могли бути певні протистояння із містом. Навіть при ситуаціях, скажімо, медицини, з інших питань. Але ми знаходимо розуміння, тому що ми розуміємо, я маю на увазі ми - голова адміністрації, мер - розуміємо, що, якщо ми підемо конфліктом, тоді взагалі вже тупікова ситуація. Тому між нами для того, щоб мати, скажімо, путьовий якийсь лист, маршрут якийсь, ми відпрацювали й підписали меморандум про взаєморозуміння, про співпрацю. І фактично цей меморандум дав дуже гарну основу для вирішення всіх конфліктних ситуацій, які є зараз, зокрема, дуже-дуже важких процесів, які відбуваються в медицині.

— Цей меморандум показує, що ви все-таки маєте можливість іти на компроміс якийсь, є бажання.

— Однозначно.

— А тут між радою і адміністрацією… Ви йшли миритися?

— Тричі. Після вересневих подій 16 року, давайте повернемося в історію, фактично голова адміністрації подав руку і захистив від тієї ситуації, що тоді була. Ви ж розумієте, пам’ятаєте цю історію. На скільки цього вистачило? Рівно на півроку, майже. Далі пішло знову те, що пішло. Перед тим, як починали далі робити, також. Перевернули сторінку, розпочали начебто нормально. І третій раз було ще. У грудні минулого року. Вибачте, скільки можна вже переступати через чисто людські якісь достойності і т. д. і т. п. Я ж кажу, опускатись до рівня я не збираюсь.

Хоче передати владу з рук в руки

— Ви кажете, що конфлікт із радою - це якийсь невеличкий відсоток. А якби не було цього конфлікту з радою, то пішли б, написали заяву?

— Так. Ми маємо Україну змінювати, починаючи з себе. Я за цей час дуже гарно вивчив історію керівництва попередників, як передавалася влада і т. п. Я хотів би переламати всю цю ситуацію, я хотів би передати нормальну владу з рук в руки. Розумієте, за що я говорю? Щоб не було ворожнечі. Щоб не ховалися поза кутами один від одного і з ненавистю дивилися один на одного, тому що ти був вчора керівников, а я прийшов сьогодні і так далі. Влада для мене, це, в першу чергу, відповідальність і дуже велике випробовування для самого себе. Повертаючись назад, якщо чесно, коли я прийшов на цю посаду, то розумів її на 35-40%, а зараз - на всі 100%.

— Має бути на посаді людина з аграрною освітою, щоб зрозуміти повністю?

— Не завжди. Вже зараз більшість країн доходить до того, є те, що міністром збройних сил не завжди є військова людина і не завжди це чоловік. Не обов’язково має бути аграрій в аграрному районі чи навіть державі, а інші напрямки. Взагалі нам потрібно відійти від тих старих стереотипів. Чому? От аграрний район сто відсотків. А хто такі аграрії? Це бізнесмени. У 2016 році сільгоспуправління було реорганізовано. У нас зараз відділ управління регіонального розвитку. Фактично ми були першими в області, хто пішов на такий крок. Це нав’язано в Козятинському районі, що скрізь мають бути аграрії, всі рішення мають прийматись аграріями. Будь ласка, обробляйте землю, сплачуйте податки і займайтесь своїми справами. Хочете бути в політиці, ідіть в депутати, займайтеся громадською роботою. Ну, чому не підприємці? Вони ж такі самі бізнесмени. Нам потрібно відійти ще від того колишнього радянського принципу, що де що тільки є, то кругом вирішують аграрії. Я нічого не маю проти аграріїв. Я фактично з усіма керівниками господарств в гарних нормальних стосунках. У мене немає на сьогоднішній день якоїсь опозиції від аграріїв так, як було спочатку або було в інших керівників. Вони ображаються, що не відігравали таку велику роль за ці роки під час керівництва Оркуші на посаді голови адміністрації. Але це потрібно було зробити. Вони мають займатися своїм бізнесом.

Новому керівнику — здоров’я, мудрості, витримки. Народу — позитивно дивитися на свою державу

— Ваші побажання громаді Козятинського району, міста і побажання новому керівництву, яке буде після вас.

— Нам всім потрібно мати витримку. Я дуже не люблю українського слова “терпіння”. Нам всім потрібно мати витримку. Нам потрібно мати холодний розум і бажання змінювати державу, не починаючи з сусіда, а самого себе. Тому наступному керівнику я побажав би міцного здоров’я, в першу чергу, мудрості і витримки. А громаді — більш позитивно дивитися на свою державу і на самих себе. А то дуже прикро, що в багатьох розмовах українців ми найбільше хаємо свою державу. Повірте, що будучи в Польщі, Румунії, маючи знайомих з Німеччини, інших країн, бачу, що вони люблять свою державу, якби там що не було. А в нас все починається із себе, якщо ми почнемо змінювати самі себе, а потім сусіда, то в нас все тоді буде виходити. Потрібно дивитися на краще, потрібно дивитися в кращу сторону і не шукати ворогів. Ворогів в житті і так вистачає, потрібно робити так, щоб вороги ставали друзями. Витримки і мудрості.

На завершення прес-конференції, Олег Оркуша наголосив: “Коли в 2013 році розпочиналась Революція гідності, спілкуючись з однією людиною в Києві на Майдані, я почув: “Це не просто так. Це многоходовка”. Я ще молода людина і в мене є свої бачення. Моє бачення змінилось кардинально. І навіть у депутатській діяльності не буде вже того Оркуши, який був раніше”.

Що задекларував

За 2015-2017 роки були задекларовані наступні доходи декларанта і родини: 2015 рік — 60 745 і 48 099, 2016 рік — 124 839 і 57 634, 2017 рік — 207 388 і 92 951 відповідно. За 2015-2017 роки декларант і його родина незмінно володіли нерухомістю площею 24600 м², з них декларант — 2500 м² і 5700 м², родина — 1400 м² і 15000 м².  

Де, коли і ким працював

З 06.1994 по 07.1996 проходив строкову військову службу. З вересня по листопад 1996 року працював рибоводом по 4 розряду Прилуцького рибцеху СВАТ «Вінницярибгосп». З 10.1999 по 08.2001 — рибоводом по 3 розряду там само. З 09.2001 по 08.2003 — різноробочий СВК «Вівсяницький» Козятинського району Вінницької області. З 09.2003 по 12.2006 працював підручним робочим електроцеху ЗАТ «Юзефо-Миколаївська аграрно-промислова компанія» Козятинського району Вінницької області. З 04.2007 по 12.2007 працював техніком відділу по впорядкуванню гаражів міського комунального підприємства «Архітектурно-будівельний сервіс» Вінницької міської ради. З 12.2007 по 07.2008 працював помічником-консультантом народного депутата України без поширення дії Закону України «Про державну службу» апарату Верховної Ради України. З 07.2008 по 12.2012 працював помічником-консультантом народного депутата України з поширенням дії Закону України «Про державну службу» апарату Верховної Ради України. З 12.2012 по 07. 2013 — виплачувалась допомога з безробіття Козятинським міськрайонним центром зайнятості Вінницької області. З 07.2013 — головний спеціаліст з питань організаційної роботи Козятинської районної ради Вінницької області. З 10.2014 — голова Козятинської районної державної адміністрації Вінницької області.

Біографічна довідка


Олег Оркуша народився 11 червня 1976 року у с.Самгородок Козятинського району Вінницької області. Має дві вищі освіти. 2008 р. — базова вища, Вінницький державний педагогічний університет ім.М.Коцюбинського, педагогічна освіта, бакалавр педагогічної освіти, вчитель географії. 2009 р. — вища, Вінницький державний педагогічний університет ім.М.Коцюбинського, педагогіка і методика середньої освіти, вчитель географії і екології.

Тетяна ЛОЗІНСЬКА, Влад КІРГАН

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up