Прибираємося лише для губернатора

Прибираємося лише для губернатора

З неопублікованого на сайті “Вужі на сковородці”

У редакцію газети звернувся дописувач зі скаргами на роботу міських комунальників:

“Як змусити безглузду, але таку, що може викручуватися, козятинську владу зробити капітальний ремонт у під'їзді, відремонтувати дах або замінити прогнилі труби?

Якщо не допоможе колективна заява від мешканців, потрібно звертатися з позовом до суду. У Козятині майже кожен будинок, під'їзд або дах вимагають ремонту. Наші безглузді чиновники перетворили місто на руїни при Карфагені. Деякі будинки і під'їзди не ремонтували з моменту спорудження. При цьому хитрі чиновники, як вужі, ухиляючись від відповідальності, заявляють про відсутність грошей у бюджеті. Вони, як у футбол грають потребами городян, займаючись в кабінетах, очевидно, рішенням своїх особистих питань. Вони, створюючи видимість роботи, тобто, як за Булгаковим, втирають начальству окуляри.  Інакше, що можна робити цілими днями на роботі, щоб так безповоротно і цинічно перекинути місто в безодню?!

Відео дня

Андрій (27 червня 2017 р.)”

Будинків багато — проблеми спільні

У журналістському розслідуванні ми перевірили стан частини будинків, їх під’їздів та прибудинкової території: на вул. Грушевського, 8-а Гвардійська, Г. Сковороди, Незалежності.

Жахи під’їздів

Проблеми скрізь однакові. На вул. 8-а Гвардійська, 43, навпроти пам’ятника, поспілкувалися з місцевими мешканками пані Людмилою та пані Наталею. Вони якраз запросили майстрів для капітального ремонту фундаменту за свої кошти.

— Обкоси та вивезення сміття з прибудинкових територій не проводиться взагалі, — каже одна із жіночок. — Прибирання доріжок та біля під’їзду було лише тоді, коли приїздив губернатор. Грибок на фундаменті страшенний. Мусимо за свої кошти наймати майстрів для проведення гідроізоляції та утеплення, а це понад 10 тис. грн. На газовому стояку відсутній кран, звідки потихеньку проходить газ. Нам не треба другого Дніпра. Бетонний навіс над під’їздом теж аварійний, а в ньому ще й старий залізний ліхтар. Тут завжди ходять діти, не приведи Господь, комусь впаде на голову. З даху обсипається цегла з димарів. У під’їздах розбиті вікна та немає світла. Вентиляційні відводи забиті, чадні гази не виводяться з квартир. Усюди лише безпритульні пси та коти. За свої кошти фарбуємо під’їзди та прибудинкові території. А ми живемо на центральній вулиці, що тоді говорити про інші.

За словами мешканців мікрорайону ПРБ, кожного місяця вони сплачують понад сто гривень в комунальне підприємство. Коли телефонують у “Відродження”, "відмазка" одна — грошей не вистачає. А якщо є якась ініціатива, то на шляху величезна бюрократія. Усе лише своїми силами та за свої кошти. Роблять ремонти в будинках, де живе влада або її родичі. Але ж всі люди однакові.  

“Відродження” стверджує, що винні боржники

Прокоментував ситуацію газеті “RIA-Козятин” вже новий керівник комунального підприємства "Відродження" Олександр Шевчук:

— Складну ситуацію з житлово-комунальним господарством ми знаємо — це не секрет. Є не фарбовані під’їзди, розбиті або відсутні люки та аварійні будинки. Але ми ведемо лише поточні роботи. Капітальним ремонтом займається управління житлово-комунального господарства (ЖКГ, керівник - Євген Малащук). З приводу ремонту, то в нас є графік виконання робіт.

За словами керівника "Відродження", у них на балансі 181 будинок (199,5 тис.м кв.). Щоденно виникають невідкладні поточні ремонти каналізаційних колекторів, ліквідація стихійних смітників. Наразі по місту розбиті або відсутні 50 каналізаційних люків, які мають замінити на поліуретанові. Раніше ставили власнозалиті бетонні, але вони на рік-два.

— Коштів на поточні ремонти не вистачає, тому що в собівартість закладені нижчі тарифи на енергоносії, — зауважує керівник.

Як повідомила газеті головний бухгалтер КП "Відродження", у квітні вони отримали від населення понад мільйон 250 тисяч гривень, а витратили майже мільйон 280 тис. грн. Тому з поточного ремонту кошти ідуть на захищені статті: зарплатню, освітлення.

За словами юриста КП "Відродження", є величезні проблеми з боржниками, яких понад 800 осіб. Вони заборгували майже півтора мільйони.

— З ними ведеться постійний діалог, як по телефону, так і повідомленнями під підпис про борг, — каже юрист. — Така ж інформація передається у відділ соціального забезпечення, що може вплинути на нарахування субсидій. Окремо є 30 справ, які готуються до суду. Також у громадян є можливість укласти угоду на реструктуризацію боргів (погашення частинами), таких 83 договори. Раніше нас субсидувала міська рада, але антимонопольний комітет заборонив. Те саме стосується і закупівлі нової техніки.

ОСББ як партнери

За словами Олександра Шевчука, на сьогодні ОСББ для комунального підприємства — партнери (всього їх по місту 20). Оскільки не мають своїх спеціалістів, то співпрацюють з "Відродженням".

— Наразі така модель співпраці найкраща, тому що за ОСББ — проплата, за нами — робота, — впевнений пан Швець. — З 10 червня набирає чинності новий закон України "Про житлово-комунальне господарство". Закон передбачає роботу ЖКГ за принципом "управителя кожному будинку", а також два тарифи: постійний (за утримання) та нарахування за додаткові ремонтні послуги.

У переході між "управителем кожного будинку" та "одним хазяїном" люди залишаться наодинці з занедбаними під’їздами та прибудинковими територіями, фундаментами з тріщинами та грибками, парапетними плитами, які можуть впасти на голову. А можливо і руйнацією будинків. На сьогодні комунальники не в змозі самостійно впоратися з проблемами, які лише набирають обертів. Але питання гостро не стоїть на порядку денному адміністрації міста. Так місто показово зробило капітальний ремонт на вул. Олега Кошового, 56 (зелена "триповерхівка"). А як бути іншим? Яка різниця, чи будинок на балансі ОСББ, чи "Відродження"?

Віталій КРЕДЕНЦЕР

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up