Проблеми питної води в Козятині

Проблеми питної води в Козятині
  • Чи перевіряють фільтри у дитсадках?
  • Що зроблено по водогону?
  • Чи перевіряють розвізників бутильованої води?

Учасниками “круглого столу” “Якість питної води в Козятині” 5 квітня стали активні мешканці міста, які знають основні аспекти цієї проблеми.

Це депутат міської ради Олександр Гвелесіані, пенсіонер, колишній керівник козятинської дільниці водопостачання Єдуард Буровський, начальник відділу постачання Київського територіального управління ПАС “Укрзалізниця” Олександр Арсенюк, заступник начальника цього ж територіального управління Сергій Бойко, пенсіонер, колишній головний лікар СЕС Іван Смоліч, колишній депутат, пенсіонер, колишній керівник БМП, архітектор міста Олег Каменний, завідувач Козятинського міжрайвідділу лабораторних досліджень Леонід Ящук, колишній працівник транспортної прокуратури Валерій Савченко.

Два роки тому, 18 лютого 2016 року, в редакції пройшла подібна зустріч. Про це в публікації “RIA досліджує проблему якості питної води у Козятині” (посилання на джерело: https://koziatyn.info/lyudi/ria-doslidzhue-problemu-yakosti-pitnoyi-vodi-u-kozyatini-10483175.html)

Відео дня

Тоді керівник БМЕУ Микола Кравець доповів про стан справ у постачанні питною водою на 24-тисячний Козятин. За його словами, з 1933 року, коли був збудований водопровід з Медведівки, минуло майже сторіччя. З того часу суттєво погіршилася екологічна ситуація в районі водозабору. Мережі водопостачання не відповідають сучасним вимогам. Очистивши воду в місці водозабору, неможливо доставити її за 18 км до міста без повторного забруднення. Підприємством надаються всі технологічні можливості для якісної очистки води. Вона відповідає усім бактеріологічним та біологічним показникам.

— Я використовую водопровідну воду для приготування їжі та вживаю сирою, — наголосив керівник.

Вирішили запитати у мера

Цьогорічна дискусія виявилась не менш жвавою. Працівники підприємства, які відповідають за подачу води в місто, проінформували, що ситуація не змінилася.

Узяти участь в обговоренні запрошувався і міський голова Олександр Пузир. За попередньою домовленністю з міським відділом по зв’язках із ЗМІ, на всі питання, які виникли в ході “круглого столу”, міський голова зможе дати відповіді після 16 квітня, оскільки відбув у відрядженні.

Отож, підсумовуючи та проаналізувавши все сказане присутніми фахівцями, в мерію направлений офіційний запит на інформацію:

“Просимо надати інформацію та відповіді на запитання, які виникли під час дискусії за «круглим столом» в редакції газети «RIA-К» 5 квітня відносно водопостачання у місті. Нагадаємо, у Вашій передвиборній програмі «головним першочерговим пріоритетом (завданням)» стояла якість водопостачання: фільтри у садочках та школах, справедливий тариф на воду та завершення будівництва нового водогону.

За Вашої ініціативи (перший пункт програми), “у садочках і школах міста встановлено системи очистки питної води “Аквафор”Вікінг” з ресурсом 60 тис. літрів”. На сьогодні, є інформація, що фільтри не міняються вчасно, а це означає, що діти п’ють неякісну воду.

Запитання: “Як організовано постачання питною водою в дитсадках, школах, лікарнях, терцентрі по обслуговуванню одиноких престарілих громадян? Чи укладені договори з відповідною санітарною службою на постійну перевірку якості питної води в цих закладах?”

Другим пунктом програми було: технічна документація на будівництво водогону, визначення бюджету проекту та продовження робіт по будівництву нового водогону «с. Селище - м. Козятин», забезпечення міста питною водою. Відомо, що на оновлення проекту було потрачено більше 600 тисяч гривень з міського бюджету.

Запитання: “Чи призначено відповідальну особу по будівництв нового водогону нової системи водопостачання? Яка ситуація з продовженням будівництва після проведення коригування проекту? Чи буде винесено на чергову сесію звіт про використання коштів (більше 600 тис. грн)?

Сумніви щодо якості бутильованої води на розлив

Крім того, учасники «круглого столу» підняли питання про контроль за якістю бутильованої води в місті. Ми підготували запит керівнику Козятинського відділення Держпродспоживслужби на отримання інформації, “які постачальники питної води в Козятині (що розвозять її бутлями по організаціях, мешканцям міста) мають договори на проведення аналізів якості води і чи перевіряються медичні книжки працівників-розвізників?» Міського голову зібрання просить взяти на особистий контроль дане питання, оскільки від людей надходять скарги, що воду отримують різної якості і привозять її люди в брудному вбранні, сумнівної зовнішності.

Для отримання повної інформації про “круглий стіл”, пропоную переглянути відеозапис на сайті газети “RIA-Козятин” в публікації  “Про якість питної води в Козятині” або в ютюбі під такою ж назвою.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up