Рибакам на замітку: ОРЕНДАР НЕ МАЄ ПРАВО ЗАБОРОНЯТИ любительської риболовлі на водоймах

Рибакам на замітку: ОРЕНДАР НЕ МАЄ ПРАВО ЗАБОРОНЯТИ любительської риболовлі на водоймах

У зв'язку з численними зверненнями любителів-рибалок з питань де і як дозволено ловити рибу в Україні, тому що в останні роки спостерігаються деякі непорозуміння з цього приводу між рибалками-любителям і орендарями окремих водойм, роз'яснюємо, що по використанню водойм в Україні діє Конституція України, ст. 47 Водного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України № 1042/93.

«Відповідно до цих законодавчих актів водні ресурси є об'єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією і законами України. Зокрема ст. 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об'єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів. У статті перераховані деякі основні потреби громадян, в які входять купання, плавання на човнах, водопій тварин, любительське і спортивне рибальство », - повідомляють представники Головного управління Державного комітету України по водному господарству.

Пункт 5 постанови визначає, що до аматорського і спортивного рибальства відносяться способи лову риби без застосування обладнання для промислового вилову риби (мережі, неводи, ятери та ін.), А також обладнання, заборонене для використання при ловлі риби в Україні як таке, що завдає збиток популяції риби, екології водних об'єктів, завдає поранення (електроприлади для лову, прилади, що створюють ударні навантаження, і хімічні елементи, які призводять до тимчасової недієздатності риби і негативно впливають на інші види водних організмів). До дозволеним відносяться вудки, донні вудки, закидушки і вудки для лову вплав, спінінги і ін.

Разом з тим, постановою з метою більш ефективного використання водойм в Україні для збільшення запасів риби дозволяється оренда окремих водойм за рішеннями районних органів державної влади. При цьому встановлено, що оренда здійснюється тільки в межах законодавства України і виключно для розведення, відгодівлі та подальшого вилову і реалізації тільки окремих видів риб, які виробляють рибозаводи в Україні. Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлено короп, товстолобик і білий амур. Постановою визначається порядок і правила господарювання орендарями, зокрема з питань документальної звітності та відповідальності в разі нанесення шкоди.

Відео дня

Постановою не допускається будь-яка діяльність з будівництва на берегах різних причалів, будинків, складів, знищення очеретів, додаткове підвищення або зниження рівня води, установки сіток і так далі.

Для здійснення контролю за використанням водойм за призначенням орендарі зобов'язуються вести відповідну документацію і фінансову звітність (кількість і види закупленого молодняку, кількість і терміни використання придбаних комбікормів, графіки годування риби, книги обліку та графіки перевірок стану води, насичення води киснем, затверджений план вилову риби для реалізації). При цьому особливо наголошується, що орендар не має права вилову аборигенних видів риб у водоймі, а така риба підлягає після сортування виловленого обов'язковому поверненню до водойми, про що складається акт за участю представників державного органу влади, органу місцевого самоврядування. Нагадуємо, що в аборигенних видів риб відносяться всі види, що розмножуються в водоймі природним шляхом (карась, плотва, окунь, щука, Густера і ін.).

Орендар не має права забороняти любительське рибальство на водоймі. Категорично заборонено встановлювати і стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як вимагання і переслідуються законом в рамках Кримінального кодексу України

 

При цьому орендар має право попередити і контролювати, щоб виловлені види риб, які розводяться, були повернуті до водойми. При цьому до уваги може братися тільки та риба, що відповідає средневисовим показниками конкретного виду, що перебуває на відгодівлі. Як приклад: якщо виловлений короп має аналогічний вага з усіма іншими, його слід вважати знаходяться на відгодівлі, але якщо його вага різниться з тими, що відгодовуються на кілограм або дуже істотно, то такий короп вважається які у водоймі до моменту оренди і не може бути предметом спору про власність орендаря.

Якщо в період риболовлі виникають суперечки, то вони вирішуються відповідно до законодавства, при тому виклики до водойми співробітників чергової частини поліції покладаються на орендаря, а рибалка призупиняється тільки після складання протоколу про порушення вимог чинного законодавства однієї зі сторін. У разі необхідності суперечки вирішуються на загальних підставах в суді.

Про це повідомляє інформаційне агентство

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera Від читача 09:28 Пожежний схематоз 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії» 13:50 Благодійний фонд Миколи Філонова допомагає організовувати харчування в школах Вінниччини (пресслужба БФ) 12:27 «Ямковий ремонт з нанотехнологіями» у Козятині. Відео від читачів play_circle_filled 12:09 Козятинський ЦНАП отримав комплект сучасної портативної техніки 11:01 Десятка найдорожчих закупівель міської ради у березні 10:20 Родинам загиблих Героїв Ігоря Болдіна та Анатолія Федорця вручили державні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up