Сьогодні день святої Варвари: що можна і чого не можна робити в свято

Сьогодні день святої Варвари: що можна і чого не можна робити в свято

День Святої Варвари відзначається щороку 17 грудня.

Історія свідчить, що Свята Варвара народилася в місті Іліополі, що в Малій Азії. Мати Варвари рано померла, і маленька дитина залишився на вихованні у батька-язичника.

З дитинства Варвара замислювалася над християнськими істинами, і батько, побачивши відступницькі нахили дочки, передав її місцевій владі.

Побачивши стійкість дівчата в поглядах, влада піддала її жорстоким тортурам, але на наступний день вранці Варвара прокинулася без ран на тілі. Розгнівавшись, імператор Максиміліан наказав її батькові вбити дочку мечем.

Відео дня

Таким чином, великомучениця Варвара, що не відрікшись від своїх переконань, загинула від руки колись люблячого батька.

У IV столітті мощі святої великомучениці Варвари були перенесені до Константинополя, де зберігалися як святиня протягом багатьох століть.

Візантійський імператор Лев Мудрий побудував на її честь знаменитий храм Св. Варвари. У 1108 р дочка імператора Олексія Комніна Варвара вийшла заміж за київського великого князя Святополка Ізяславича. Вона перевезла святі мощі Св.

Варвари з Константинополя до Києва в Золотоверхий Михайлівський монастир. Там вони зберігалися до руйнування храму більшовиками в 1939 р Віруючі кияни врятували реліквію і перенесли її в кафедральний собор Святого Володимира, де вона спочиває нині.

У цей день існують деякі заборони, а також безліч прикмет.

Що не варто робити в День Святої Варвари

День Варвари в Україні святкували тільки жінки. Він в слов'янській культурі разом з Савою (18 грудня) і Миколою (19 грудня) створював цілий ритуальний комплекс. У цей день освячують воду і служать панахиди за померлими. У день Варвари було прийнято йти по воду до ополонки добре одягненими і причесаними, вітатися і розмовляти з нею, як з живою. На такій воді варили ритуальну кашу, залишали в котлі на ніч і по застиглій скоринці судили про благополуччя в родині і врожайності наступного року. В день Великомучениці Варвари гріх прати, білити і глину місити. Можна тільки вишивати, оскільки народна легенда свідчить, що свята Варвара була вмілої умільці і вишила ризи самому Ісусові.

Примічали також і метеорологічні умови, тому що з цього дня визначали, якою буде погода на Різдво. Густий іній віщував майбутній урожай на фрукти. «Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото».

17 грудня вважається «поворотом на весну», але саме на цей день зазвичай припадає початок найсильніших морозів.

З давніх часів і до сих пір свята Варвара користується великою повагою не тільки в Україні, але і в інших країнах Європи.

Представники важких і ризикованих професій завжди намагаються вшанувати великомученицю. Пілоти, водії, військові, перш ніж відправитися в подорож, обов'язково беруть із собою іконку святої Варвари. Свята Варвара (або Барбара) також вважається покровителькою гірників усього світу. Ця свята в очах гірників є прикладом мужності, нескореності та твердості у вірі. Ці якості, які властиві і самим гірникам, зробили Варвару їх покровителькою і захисницею. У Грузії свята Варвара вважається заступницею дітей.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up