Телефонні шахраї

Телефонні шахраї

Широкого розповсюдження серед місцевих жителів набули злочини, пов’язані з заволодінням коштами громадян шляхом обману телефоном.

Аналіз свідчить, що категорія осіб, яка спілкується з майбутніми потерпілими – особи раніше судимі за аналогічні злочини. У ході проведених оперативно-розшукових заходів стало відомо, що більшу частину злочинів шляхом обману по телефону вчиняються ув’язненими особами у місцях позбавлення волі, які відбувають покарання за різні види злочинів по всій території України.

Особливістю даної категорії злочинів є те, що зловмисник, який телефонував потерпілій особі, на час скоєння злочину знаходився у іншому куточку держави, і після отримання коштів зв'язок з ним втрачається. Інформацію про майбутні жертви злочинці отримують в мережі Інтернет, відслідковуючи щоденно номери телефонів громадян, їхні повідомлення про втрати документів, речей чи місця їх втрати.

Схеми шахрайства на сайтах продажу

Усі ми, ну або майже всі, хоч раз у житті купували щось через Інтернет. Багато хто з нас покупки здійснюють на дошках оголошень «з рук в руки».

Відео дня

Ми вирішили зібрати в одну статтю види шахрайства, які практикують мисливці за вашим гаманцем. Тому, інформація не буде зайвою практично для будь-якого користувача мережі Інтернет. Адже попереджений - значить озброєний, чи не так? Читайте, щоб не попастися на гачок ошуканців!

Шахраї-покупці і банкомати

Інформація про спосіб обману за допомогою банкоматів. Хочемо попередити вас, щоб ви не попалися на виверти шахраїв!

Метод досить простий, а головне завдання шахрая - виманити жертву до банкомату. Ось як це відбувається:

1. Шахрай телефонує за вказаним в оголошенні номером телефону, представляючись потенціальним покупцем. При цьому він мало цікавиться або зовсім не цікавиться самим товаром, а відразу заявляє про бажання зробити покупку. Дуже часто шахрай видає себе за представника фірми - наприклад, салону з прокату весільних суконь чи магазину товарів для дітей.

2. Далі «покупець» просить продавця надати дані карти для оплати за товар, часто уточнюючи вид картки, а також залишок на рахунку. Це обов'язково має вас насторожити: подумайте самі, навіщо покупцеві знати, скільки грошей на вашій карті, якщо платити будете не ви, а він?

3. Потім шахрай повідомляє, що перерахує гроші, але для їх отримання потрібно підійти до банкомату та виконати дії, що він скаже. Коли продавець підходить до банкомату і вставляє карту, шахрай диктує номер своєї карти під виглядом номера грошового переказу і просить ввести суму, яка нібито повинна надійти на рахунок продавця. Після підтвердження транзакції гроші опиняються на рахунку шахрая.

Як правило, спілкування з такими горе-покупцями відбувається в поспіху, вони кваплять продавців, просять їх швидше бігти до банкомату і натискати на потрібні кнопки, інакше «гроші не пройдуть», використовують інші методи психологічного тиску.

Ні в якому разі не повідомляйте нікому будь-які дані, крім номера картки та ПІБ.

Крім того, ніколи служба безпеки банку або будь-якої іншої компанії не буде вам передзвонювати, щоб уточнити додаткові дані по картці. Так чинять тільки шахраї.

Якщо вам прийшла SMS з кодом, який просить назвати покупець, щоб його платіж пройшов, то знайте, ви маєте справу з шахраєм. Це обманщик, знаючи номер вашої картки, додаткові дані та номер телефону, намагається провести послугу «Екстрені гроші».

Операції з банківськими картками в Інтернеті.

Жодного чіпа чи пін-коду для Інтернет-платежу з карти не потрібно. Достатньо знати номер картки, термін її дії та три цифри на зворотній стороні картки справа від поля підпису. Ця інформація є суворо конфіденційною. Під жодним приводом ця інформація не може бути розголошена третім особам. Але виманити ці реквізити значно простіше.

Часто зловмисники знаходять своїх жертв, коли останні хочуть продати свій товар на інтернет-аукціонах або на дошках оголошень. Ознака таких шахраїв – вони не хочуть зустрічатися, не торгуються. Вони пропонують, щоб ви надіслали товар службою доставки, а вони проведуть оплату на картку. Відповідно, коли шахрай просить у вас номер картки, після цього вам буде дзвонити людина, яка представиться працівником служби безпеки банку, до прикладу, але виглядатиме дуже впевнено. Вони говорять приблизно таке: «На вашу картку пройшов переказ коштів, але ми не можемо його зарахувати, бо нам потрібні додаткові дані». І вони починають випитувати персональні та конфіденційні дані. Як тільки інформацію отримали – грошей на вашій картці ви вже не знайдете.

Для того, щоб ви не стали жертвою телефонних шахраїв, запам'ятайте кілька порад:

Перше правило - ніколи не передавати дані по своїй картці третім особам, ким би вони не представлялися. Секретними є PIN-код картки, секретні коди, дані паспорта і прописки, а також паролі, які приходять на ваш мобільний телефон. Передаючи ці дані, ви ризикуєте тим, що передасте чужій людині і доступ до своїх карткових рахунках!

Друге правило - не відправляйте SMS-запити зі своїх мобільних телефонів, у призначенні яких ви не впевнені на 100%. Особливо це стосується SMS на короткі номери.

Тому, якщо до вас телефонують невідомі та вимагають гроші або ж, навпаки, ошелешують інформацією про виграш значної суми, в жодному разі не впадайте в паніку й не поспішайте виконувати умови ймовірних аферистів. Будь-яку інформацію потрібно перевіряти, тоді є шанс не стати жертвою сучасних «Остапів Бендерів». Якщо ж виникають сумніви – треба негайно повідомляти на 102.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтесь в Козятинське відділення поліції, що знаходиться за адресою м. Козятин, вул. Героїв Майдану, 30 або телефонувати 2-03-30 чи 102.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:22 Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:37 Цей день в історії,20 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 20:21 День жалоби: Козятин прощатиметься з воїном Андрієм Панчуком 18:41 Молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина нагородили орденом photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 17:15 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 16:26 Катерину Кіндратівну вітали цілий день. Їй виповнилося 95 15:17 Допомога постраждалим від насильства. Контакти організацій, готових надати допомогу 13:01 У Махаринцях рятувальники ліквідували пожежу в господарчій будівлі 12:18 Генштаб ЗСУ: окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО 11:23 Пальне, крупи і проєкти на воду — що замовляла міська рада в березні 10:59 Наші воїни вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up