Триває освячення домівок йорданською водою

Триває освячення домівок йорданською водою

Священик отець Василь розповів, з чим пов’язане освячення осель і організацій після свята Водохреще.

— У книзі-требнику Петра Могили описано і складена молитва освячення домів, звичаї в Україні, коли священики з Йорданської водою ходять до людей. Вони заносять животворчий хрест, очищають домівки, щоб люди могли жити в злагоді, в добрі, в любові, мирі, терпінні. Є чин великого освячення домів: спеціальні приклеюються хрестики, освячується Елей, священик читає Євангеліє, обкаджує домівку святим ладаном, виганяє нечистоту і всяке злодіяння. Читається молитва за здоров'я. Потім тим миром, що посвячується, помазуються стіни домівки і таким чином виганяється всяка нечиста сила. Йорданська Богоявленська вода та Стрітенська вода має дуже велику силу. Цю воду можна розбавляти і нею освячувати. Священик навідує своїх парафіян, християн, тих людей, які вірують в Христа, моляться і дотримуються заповідей Божих. Вони зазвичай пускають в свій дім священика і радіють тому, тому що очищається хата Йорданською водою.

— Чому люди цілують хрест при освяченні домівки?

Відео дня

— Священик читає в домі молитву, освячується оселя. Люди цілують хрест, тому що не в кожного виходить піти в церкву і приклонитися до Хреста. Люди це сприймають позитивно. Я буваю в різних установах чи в магазинах, і бачу, що мені раді — всі ж християни хочуть, щоб їм було добре працювати на роботі, щоб священик прийшов і очистилася оселя.

— Що саме ви маєте на увазі під словом “очистилася”?

— Є люди, які не вірують в Бога. Коли вони заходять у вашу домівку, вони приносять негативну енергію, негативне відчуття того, що немає такого доброго життя. Потім кажуть, що хтось зурочив або ще щось. Що ж насправді? Ми самі себе можемо зурочити, тоді коли ми не молимося, не дотримуємось заповідей, не сповідаємось, не причащаємось. Одні кажуть люди: “Ми є християни, нам не потрібно в церкву ходити, краще по радіо послухаю службу Божу або по телевізору подивлюся”. Це неправильно. Коли ти приходиш в храм Божий і дійсно відкладаєш свою душу під час служби в молитві, ти себе підтримуєш, своїми молитвами просиш за дітей, онуків, за самого себе. Просиш здоров'я, доброї справи, щоб Господь благословив.

— Чи платна це процедура?

— Коли ми ходимо, освячуємо домівки,  ми приносимо людям радість. І це головне. Деякі вважають, що священик прийшов аби зібрати гроші. Ні. Більшість людей, до яких я ходжу, не мають великого достатку. Хтось пачку печива дасть, хтось “дякую” скаже, а хто хоче, той пожертвує на храм скільки може коштів.

— До якого періоду триває освячення домівок?

— До 15 лютого. Де маленьке село, то священик за день-два обходить. У місті священик може і не встигнути.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up