Українці за кордоном

Українці за кордоном

У Мадриді, столиці Іспанії, на день Соборності України пройшло українське віче.

Ексклюзивне інтерв’ю газеті “RIA-К” дав голова громадської організації “Воля” Іван Вовк.

— Приємно, що було так багато людей на віче. На жаль, не побачили представників нашого посольства. Як ви можете прокоментувати цей момент?

— Відколи у нас змінився склад посольства, реально кажучи, вони ігнорують наші заходи. Це відчулося буквально з перших днів їхнього перебування тут. Тому що, коли була перша зустріч посла з керівниками та очільниками української громади в Іспанії, якраз у той день приїхали бійці, які були на реабілітації тут. Двоє з них були без ніг. У одного куля застрягла за сантиметр від серця. Я запропонував запросити їх у посольство і провести спільну зустріч. Це ж ідеально. Для чого ми ж тоді тут формуємо ті громадські організації? Мені в цьому було відмовлено. Я сподівався, що ще вдасться налагодити якісь контакти. Однак разом з Ігорем Кметиком, представником асоціації Молода Україна, спроба не увінчалася успіхом...

Відео дня

— Щоб проводити такі акції, вам не потрібна згода саме нашого посольства?

— Ні, нам потрібна згода іспанської влади. Працюємо і живемо відповідно до Конституції Іспанії. Ми її дотримуємося і вона нам допомагає.

— Скільки нараховується зараз однопартійців, членів вашої асоціації?

— Це громадська Українська патріотична організація. У нас є свій прапор. Вона була заснована 14 січня 2013 року. Скоро будемо відзначати чотири роки діяльності. Вона була заснована на основі осередку прихильників “Свободи”. І, звісно, що ми є націоналістами за переконаннями. Ми працюємо не кількістю, а якістю. Нас трохи більше як 20 людей.

— Школа імені Героїв Крут.

— Вона була створена за нашого сприяння, тоді коли було проголошено благовіщення нашої асоціації. Рівно 4 роки, коли ми піднімалися з українським прапором вгору до Дня Злуки і я там проголосив, що буде створена Українська патріотична асоціація націоналістичного спрямування. Я сьогодні виставив нагадування у Фейсбуці чотирирічної давності. І там видно, як я на Ютубі це представив. І тоді з нами поїхали діти з тої школи імені Героїв Крут, яка за нашого сприяння була створена на основі протесту проти русифікації. Ідея дати таку назву школі належала мені. Я як історик добре володію ситуацією про ті події, які відбувалися в Україні в той час і навіть керуючись символізмом. Прийшло до тої школи 30 дітей, якраз стільки потрапило в полон до тих головорізів, а 300 загинуло біля станції Крути. Ця школа відкрила двері 19 січня на День Водохреща. А 29 січня День пам’яті Героїв Крут, день пам’яті тої битви. Тоді всі погодилися, все було нормально, а через певний період часу щось відбулося, і якісь дивні події в головах тих людей, які очолювали цю громаду та цю школу. Школу тормошило з перших днів. Ми пережили всі оті протести, а якісь несприйняття, звісно, це ж був режим Януковича, це був режим в освіті Табачника і вони навіть нам це допустили. А тепер у постреволюційній країні, коли освітою керують ті люди, які себе називають патріотами, які пройшли до влади на крові Небесної Сотні, і вони допускають такі генебні речі, що ця директорка знімає одноособну назву. Каже, буде називатися “Стожари”. Одна колишня  з членів нашої організації запитала, чому такі події відбулися, а вона сказала, що школа має назву мертвих дітей і це погана аура. Як на мене, це дебілізм. Або це є дуже гарно чи погано замаскований навіть не сепаратизм. Тут посольство Московське працює гарно. Вони виділяють шалені кошти, і я вважаю, що там без Москви не обійшлося. Тому що школа з такою назвою в Мадриді була як бельмо на оці ……… І тому я впевнений, що вони отримали завдання зробити все можливе, щоб оця школа не мала такої назви.


— Скажіть, чи допомагає вам Україна, наші депутати?

— Співпраця є. Ми спілкуємося, але допомагати… Що вони нам допоможуть фінансово? Ми самі себе утримуємо. Наша газети виходить, але зараз ми її трохи призупинили, через брак фінансів. Нас трохи більше 2 десятків членів, і ми самі на членських внесках, на самофінансуванні.

  

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up