ВЕЛИКДЕНЬ 2018: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ І ЗАБОРОНИ СВЯТА

ВЕЛИКДЕНЬ 2018: ІСТОРІЯ, ТРАДИЦІЇ І ЗАБОРОНИ СВЯТА

Цього року православні віруючі відзначатимуть головне свято - Великдень 2018. З давніх-давен це торжество вважається найголовнішим для всіх християн світу - його встановили на честь воскресіння Ісуса Христа.

Великдень в Україні: коли святкують

Свято Пасхи не має чіткої прив'язки до певної дати, але існує умова - свято відзначається тільки в неділю. Дату православного торжества можна обчислити за допомогою спеціального календаря - Олександрійської пасхалії. У 2018 року Великдень відзначатимуть - 8 квітня.

Історія свята

Найдавніше християнське свято, встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа, є перехідним, тому що кожен рік дата Пасхи обчислюється за місячно-сонячним календарем (перша неділя після першого весняного повного місяця). Християнську Пасху Нового Завіту називають «святом перемоги над смертю» або «торжеством перемоги Бога над гріхом». За біблійними переказами, воскресіння, на третій день після страждань і смерті Ісус Христос ожив і Його людське тіло перетворилося.

Відео дня

Головні традиції свята

Великдень неспроста називають головним святом в християнській традиції, адже саме в день цього торжества за легендою воскрес Спаситель - Ісус Христос. Багато в чому з цим пов'язується велика кількість стародавніх традицій, що існують і сьогодні.

У суботу в церквах запалюють священну свічку, яка називається Пасхал. Її вогонь символізує Світло Господнє. Від цього вогню повинні запалювати всі парафіяни свої свічки. Після цього люди несуть цей вогонь до себе додому, але так, щоб свічка не згасла.

Згідно з правилами, в ніч на Великдень не можна спати, а обов'язково потрібно йти до церкви, щоб зустріти воскресіння Спасителя. Після 12 години ночі починається особлива служба, яка називається "Христос воскрес!».

За старих часів, ввечері на Великдень збиралися всі жителі міста і йшли до церкви. Там влаштовувалися святкові гуляння з танцями, пригощаннями і веселощами. Це дійство люди називали - Червона гірка.

Головні атрибути святкового столу - фарбовані яйця і паски з родзинками. Раніше яйця фарбували тільки в червоний колір - символ миру, обмитого кров'ю, відродженого Ісуса Христа. Сьогодні православні віруючі використовують різні кольори, а також прикрашають варені яйця візерунками. Паска ж є символом тіла Господнього. Їду прийнято освячувати в церкві напередодні великого свята - в Страсну суботу.

Діти влаштовують тематичні ігри, наприклад, покатушки. Перемагає той, чиє яйце покотитись далі, ніж яйця суперників. Крім того, яйце в православній традиції означає вічне життя, відродження.

Великдень відзначають весь наступний тиждень (Страсна седмиця). Світлого Христового Воскресіння передують останні шість днів Великого посту. Цей період є траурним, тому що присвячений спогадам про розп'яття на хресті, смерті і поховання Ісуса Христа.

У Воскресінні Христовому прийнято христосуватися, тобто вітати словами «Христос воскрес!» І відповідати на вітання «Воістину воскрес!», При цьому три рази цілуючи один одного в щоки.

Що не можна робити?

У святковий день не можна перебувати в поганому настрої, сумувати і лаятися з друзями і близькими. Варто радіти, запрошувати гостей, щедро пригощати їх і відвідувати стражденних.

На Великдень категорично забороняється лаятися і лихословити. Вважається, що вся негативна енергія повернеться в десять разів сильніше.

У цей день забороняється займатися важкою працею, наприклад, робити ремонт, прибирати або прати.

На Великдень немає обмежень в їжі або напоях, головне вживати їх в міру. Якщо вам важко стримуватися, то краще відмовтеся від алкоголю, щоб не дійти до сп'яніння.

Великдень - це офіційний вихідний, але якщо вам потрібно працювати в цей день, в цьому немає нічого страшного. Головне, виконуйте свою роботу сумлінно. Займатися домашньою роботою в цей день також можна, але підходячи до збирання або іншого заняття розумно.

Церковні службовці також радять не їздити на кладовища в Світле Христове Воскресіння. Краще зробити це в інший день, наприклад, на Радоницю, коли Церква згадує померлих. Їздити на кладовищі на Великдень - традиція, яка сформувалася за часів СРСР. Люди були відсторонені від церкви, але їздити на могили, їм ніхто не забороняв.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up