Водохреща в Козятині (фото+відео) оновлено

Водохреща в Козятині (фото+відео) оновлено

З миром і освяченою водою

В п’ятницю 19 січня Християни відзначали Водохреща, або за народною назвою Йордан. Це свято є одне з 12-ох найголовніших релігійних і є завершальним святом Новорічно Різдвяного циклу. Слово хрещу з грецької переводиться як очиститись кудись занурившись. В даному випадку, занурившись в воду.

В Козятиі зранку у всіх церквах нашого міста пройшла святкова молитва. Священики в своїх молитвах звернулися до Всевишнього, щоб він освятив воду. Прихожан за приблизними підрахунками в церквах Пресвятої Богородиці і Серафима Сваровського на двох було більше шестисот. Настоятелі храмів воду освятили.

Відео дня

 

А на Водокачці на місцевому стадіоні свято тільки починалося. Опівдні до водойми в переважній більшості стали підходити групи людей більш молодшого віку. Та вистачало й моржів і більш зрілого покоління. Багато було тих, хто робив таку процедуру вперше. Занурюючись в воду, люди не тільки змивали негатив накопичений за цілий рік, а й ставали здоровшими в тілі. Серед людей, які таку процедуру проходили вперше, хочу відзначити двох. Пані Ольгу, яка з першого разу виконала трирічний норматив. Вона заходила в прорубане віконце тричі. І маленького Владика, якого не слухався татко. Владик хотів у воді спіймати рибину, а його батько не розумів, чого хоче син. І у воду старший за віком шубовшнувся так, що вся риба повтікала. І Владик розплакався. Та поруч, як завжди була його мама, яка заспокоїла новоспеченого рибалку. За п’ять хвилин малюк знав, що на наступний рік він вже буде досвідченим моржом та вдалим рибалкою

Трохи більше трьох годин тривали пірнання і запливи на Водохреща. Це свято відзначають на честь хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Воду бачив, а хреста ні. В нашому місті  оформлення ополонки зробили красиво, тільки в формі прямокутника, а хрест поставили окремо. Адже кожна деталь у Водохрещі може означати не тільки символ, а й обов’язкове виконання ритуалу. Навіть церковний хліб проскура на Водохреща, не тільки є символом виміру двох світів (божественного і людського), а й символізує духовность і гріховность.  

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up