Вона, як Леся Українка, шанує рідний край

Вона, як Леся Українка, шанує рідний край

30 березня зібралися районні депутати на чергову сесію. На засідання прибули також голови сільрад.

Очільниця Збаражської сільради Людмила Лавренюк (вона ж — староста сільських голів територіальних громад Козятинського району) взяла слово і оприлюднила кримінальну ситуацію, яка відбулася у збаражському лісі напередодні. Її промову друкуємо без змін і скорочень, тому що кожне слово з вуст цієї людини, яка вболіває за рідну землю, брало за душу. Вона назвала речі своїми іменами і закликала представників влади району та на території територіальних громад об’єднатися в боротьбі з незаконними вирубками лісу.

— Сьогодні в цьому сесійному залі присутні депутати, які вирішують долю району. Моє село Збараж внесло свою частку голосів для того, щоб багато хто з депутатів сьогодні   тут були...

Ліс — це багатство  нашої країни! І ми повинні передати це багатство нашим дітям і правнукам! Але ще рік, і не буде що передавати! І ніхто не хоче перейматися даною   проблемою, займають позицію «моя хата скраю».

Відео дня

На території Збаразької сільської ради рахується 90,6 га лісу (це з посадками). Лісові насадження площею 15,6 га, 13,9 га, 1,8 га постійно охороняються, підсаджуються, тому ліс гарний і густий.  

Чомусь у 2000 році команда керівництва області забрала  ліси від сільрад до себе в Вінницький “Агроліс”. Збаразька та Зозулинська сільради вперлися і не віддали ліс.

Жодного рішення не було про його передачу. Як можна було його сьогодні вирубувати, навіть без погодження сільського голови? Не маючи ніяких документів, знайшлися хазяї лісу! Почали трощити все підряд. Ліс біля с. Лозівки оголили повністю! Пеньки спалені, щоб не можна було визначити розміри дерева.

Ми неодноразово зупиняли машини в лісі з деревиною. Дзвонили в поліцію, виїжджали, забирали водіїв з машинами на штрафний майданчик, робили «шоу», відкривали кримінальну справу по А.А. Семенюку (кимось  призначений лісник), але потім все закривали і відпускали, бо були дзвінки з Вінниці…

Цікаво те, що коли запитали про накладну на дерево, яке знаходилося на машині, то побачили підроблені документи на дрова, які коштують 2,480 грн. Де ви бачили такі   дешеві дрова? А ще цікаво, що документи на виписку чисті є завжди. Тільки “потрібно подзвонити в бухгалтерію до В.П. Сичова і уточнити номер накладної”.

Коли вирізали один ліс, взялися до другого, який розташований біля села Вівсяники. А це просто рай для відпочиваючих. Багато грибів, дуже місцевість гарна і дійсно людина відпочиває там! Але небайдужі громадяни зателефонували до депутата  райради Махибороди і повідомили про вирізку цього лісу. Ми бігом зібралися і поїхали в ліс. Боже! Ми побачили, що це вже не ліс, а танцювальні майданчики. Ліс дорізається! Почали кричати, сваритися. Тракторист з власним трактором відразу ж втік, тому що не оформлений офіційно ні трактор, ні він. Семенюк дзвонить і наказує, щоб приїхали на “розбори” люди і взяли з собою “ментів”. А сам з бензопилкою  сідає в машину “Нива” і втікає від нас другою стороною через поле, бо депутати перекрили дорогу.

Чекали, чекали і поїхали  в село. Потім через 15 хвилин я знову сама поїхала до лісу (в машині були мої онуки), щоб подивитися, чи приїхала поліція .

І тут біля лісу я побачила поліцейський  автомобіль і автомобіль “Нива”. Коли я почала підходити до них, один поліцейський вискочив з автоматом до мене, ніби  і не знав, хто я. Мабуть, вперше побачив? Хоча приїжджав в сільську раду неодноразово.

Коли я все побачила, то вже не обирала слів, запитала, на чиєму вони боці: громади, чи цих людей, які ріжуть по живому ліс, чи вони разом це все роблять? То він просить вже мене вставити хоч своє слово.

Бачила, що поліцейські, не заходячи в ліс, написали акт в машині. Жахали прокуратурою, що буду відповідати за блокування роботи “Агролісу”. Сфотографували  пеньки, які близько біля дороги.

Далі до сільської ради збіглися люди, подзвонили до голови Козятинської РДА Олега Оркуші та голови районної ради Віктора Слободянюка. На той час вони були у відрядженні, але пообіцяли бути з громадою Збаража.

Відразу наші ветерани АТО, депутати сільради звернулися до редактора газети “RІА-Козятин” Тетяни Лозінської і попросили допомогу у висвітленні подій та юридичну консультацію.

На сході села розглянули питання по категоричній забороні вирубки лісу. Усі  присутні на зборах висловили своє обурення з цього приводу. Це може підтвердити заступник голови районної ради Задорожнюк, який був присутній на сході села 16 березня поточного року. Адже  вирізка лісів проводиться, як комусь хочеться. Ніколи я не бачила екологічної служби, перевірки правоохоронними органами. Щоб запитали, що ріжете, хлопці? А хто ж хоче проблем! Краще ж покарати ту бабцю, яка зрізала дерево біля межі чи біля своєї присадибної  ділянки? Менше проблем і швидше справу закрити.

Верховна Рада прийняла закон і забрала останнє багатство — ліси —  і своїм законом вже до кінця вирізує їх. Браво!?

Я, як голова села Збараж, офіційно заявляю, що наша територіальна громада іде на радикальні дії, блокування, побиття, спущення шин та інші методи.

Досить! Не дамо дорізати ту крихту дерев, які залишилися. Звертаюся до всіх голів  територіальних громад, як ваша староста, піднімайтеся! Разом зі своїми громадами не давайте вирізати ліси! Лишіть спадок своїм дітям! Бо дерево росте 50 років, а влада міняється кожні 5 років.

Прошу всі громадські організації долучитися до нас!

Зараз наша громада чергує в лісі, щоб подальша вирубка і вирізка не проводилась.

Ми звернулись вже у Верховну Раду і до Авакова.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Береза

    Людмила! Чому Ви не били тривогу раніше? У Вас були сильні важелі впливу чоловік голова РДА  30 років головує дружить з тими хто вирізає посадки та ліси використовують державні землі без дозволів утримують незареєстровані ставки впливові діти та зяті ! Напевно запахло виборами?  Ми всі не доросли до Лесі Українки Наш рівень -не вищий кафе СССР

    Влад Лісовий reply Олег Береза

    де був не важливо а де є має значення

    Влад Лісовий reply Влад Лісовий

    не вона особисто а все село  з нею вийшло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up