Як стати директором фермерського господарства за лічені години

Як стати директором фермерського господарства за лічені години

Історія, про яку піде мова, сталася рік тому. Її нам розказав Микола Іванюк, який був присутній на останній сесії 7 скликання Сокілецької сільської ради. Тоді неіснуючому фермерському господарству виділили землю в оренду.

 — Я перший раз чув про таке фермерське господарство, – каже пан Микола. — Ми голосували про виділення земельних ділянок неуспадкованих паїв Валентину Люлявському з умовою, що він виділить 50 тисяч гривень для буріння ще однієї свердловини. Але і кошти не виділив, і свердловини немає.

Остання 27 сесія 7 скликання Сокілецької сільської ради відбулася 23 листопада 2020 року. На порядок денний було винесено декілька питань, серед яких передача в оренду неуспадкованих часток паїв раніше померлих Ганни Кривенко, Івана Варги, Лідії Варги та Мотрони Никитенко. Договір оренди склали того ж дня терміном на 10 років або до моменту державної реєстрації права власності спадкоємцями вище перерахованих осіб.

Відео дня

Предметом такої передачі стало клопотання батька депутата Сокілецької сільської ради Вадима Люлявського, яке він написав в день сесії, тобто 23 листопада. В той же день вдарили по руках, і Валентин Люлявський стає директором неіснуючого на день сесії фермерського господарства.

В договорі оренди земельної ділянки написано, що орендодавець Сокілецька сільська рада в особі сільського голови Валерія Мосійчука, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з однієї сторони та орендар – фермерське господарство «Агродім Сигнал» в особі директора Валентина Люлявського, який діє на підставі статуту з іншої сторони уклали цей договір...

В рішенні сесії зазначено, що розглянувши клопотання ФГ «Агродім Сигнал», керуючись купою законів і статей до них, приймають рішення передати фермерському господарству «Агродім Сигнал» чотири земельні ділянки на умовах оренди відповідно до вимог чинного законодавства. Як потрапило ніде не зареєстроване клопотання Валентина Люлявського відразу на розгляд сесії? Адже в положенні 3.9 про постійні комісії ради йдеться, що питання, які виносяться на розгляд сесії, попередньо повинні обов’язково розглядатись профільною постійною комісією. Якою статтею якого закону керувався сільський голова, формуючи порядок денний і знаючи, що на день сесії фермерського господарства «Агродім Сигнал» не існувало?

Фермерське господарство «Агродім Сигнал» таки з’явилося на світ Божий тільки не 23 листопада, а 11 грудня. Тобто сільська рада договір оренди з ФГ «Агродім Сигнал» оформили на два тижні раніше дня народження фермерського господарства і його статуту згідно з яким прописували договір оренди в день сесії.

Можливо якби сільським радам і Сокілецькій в тому числі продовжили життя ще на місяць, то зробили б все за статтями законів, які прописали в договорі, який оформили заднім числом. А так виглядало, що пан Валентин хороший хлопець, як такому не допомогти? Допомагали, як кажуть, всім миром. Навіть не звернули уваги, що депутат Вадим Люлявський голосував за клопотання свого батька. Можливо вирішив, яка різниця, скільки разів порушуєш процедуру голосування – один раз, два чи більше. І який це конфлікт інтересів, коли тебе підтримує сам сільський голова. 

 

Ми хотіли на всі ці питання отримати коментарі від Валерія Мосійчука, Валентина Люлявського та, на жаль, їхні телефони мовчать. Залишаємо за ними право висловити свою позицію.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up