З талантами визначились. Відтак, шукаємо гроші

З талантами визначились. Відтак, шукаємо гроші

Вірш Тараса Шевченка “Лілея” став конкурсним: він входив до програми чотирьох учасниць

Літературна композитція "Петрусь", с. Самгородок

За традицією, якій вже більше десяти років, напередодні шевченківських днів у Козятинській центральній районній бібліотеці проводиться конкурс юних читців. Цьогоріч він проходив 23 лютого і мав назву “Без України не було б Тараса”.

З різних сіл району з’їхалося більше двох десятків школярів, які змагалися у декламації та сценічній майстерності. Конкурсанти були представлені у двох вікових категоріях: 9-14 років і 14-17 років. У програмі були обов’язковими твори Тараса Шевченка і вірші сучасних авторів патріотичного спрямування за власним вибором.

Відео дня

Не зважаючи на свій вік, діти підібрали до виступу достатньо складні твори Тараса Шевченка. Прикро, що бездоганно справилися з виконанням. Більш переконливо прозвучали у школярів вірші сучасних авторів.

— Юні читці, ніби оголеним нервом, відчувають події, що відбуваються в наші дні, — зазначила директор районного будинку культури Тетяна Мар’янчик. — Тому дуже важливо, аби вони усвідомлювали актуальність поезії Тараса Шевченка, розуміли, як треба її передати. Шевченко — борець. Його ідеалами є воля, народна правда і честь, тож читати, ніби “плачучи”, не варто.

За її словами, на цьогорічний конкурс з’їхались учасники з різних куточків нашого району. Постійно беруть участь школярі з Білопілля, Гурівців, а вперше — із сіл Держанівка та Марківці.

— Але переможців і переможених тут нема, — говорить пані Тетяна. —  Насамперед юні аматори поетичного слова вчились один в одного, вдосконалювалися.

Завершували творчі змагання літературно-музичні композиції, які були представлені Самгородоцьким будинком культури за поемою “Петрусь”, будинком культури з селища Глухівці — “Доля” за творами Т. Шевченка та міні-композицією за уривком з вірша “Тополя” Білопільського будинку культури.

Визначили і кращих читців. У молодшій віковій категорії третє місце посіли Ілона Анжуловська з Непедівки, Яна Білик з Марківців та Тетяна Хроменкова з Гурівців. Серед старших цю ж сходинку зайняла Карина Кривенька із села Держанівка. На другому місці — Володимир Понєжин (с. Гурівці)  та Максим Білецький, також — Ольга Каськевич, обоє з села Гурівці. Перше місце у своїх вікових категоріях зайняли Христина Рибак (с. Махнівка) і Софія Бродова (с. Махаринці).

Вітаємо призерів і хочемо побажати їм натхненної підготовки та успішних виступів на обласному конкурсі читців, який відбудеться 14 березня в місті Тульчині. Але і в ХХІ столітті у нас не все так просто. Як стало відомо, районний відділ культури не має коштів, щоб відправити талановиту молодь на обласні змагання. Тому звертається до меценатів, не байдужих до поезії, аби надали  матеріальну підтримку. Майже за аналогією: 180 років тому збирали кошти, щоб  Тараса Шевченка викупити з кріпацтва. Тепер потребує допомоги його слово...  

Тетяна Борачук с. Білопілля

Літературна композиція "Тополя" с. Білопілля

Максим Білецький, 2 місце, с. Пузирки

Софія Бродова, 1 місце, с. Махаринці

Літературно - музична композиція "Доля" будинок культури, с. Глухівці

Христина Рибак, 1 місце, с. Махнівка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up