Зайців у Іванківцях злякав двоногий Зайчик

Зайців у Іванківцях злякав двоногий Зайчик

Замість захисту навколишнього середовища, він його сполохав

У лісі села Іванківці Козятинського району в п’ятницю, 16 березня, почали стріляти. Багато людей подумали, що це мисливці полюють на зайців. Адже, крім косооких і декількох козуль, в наших лісах мало що лишилось. Небайдужі люди — любителі природи відреагували на таку канонаду дзвінком на гарячу лінію редакції газети “RIA-Козятин”: як можлива така канонада, якщо саме маленькі зайченята з'явились на світ?! Знають люди, що саме наша газета підніме всіх на ноги.

Отож ми зателефонували на 102. Відповіли вінницькі правоохоронці, які потім зв’язалися з козятинськими, козятинські з нами, пообіцяли з'ясувати, що відбувається в районі села Іванківець. Протягом півгодини повідомили, що в Іванцівцях проходять змагання зі стрільби...

Інформація виявилась не достовірною. Через деякий час від голови Козятинського товариства мисливців та рибалок Володимира Зайчика, який також відзвонився на гарячу лінію, стало відомо, що на окраїні лісу проходять тренування зі стрільби, а змагання — наступного дня! І з відстрілом дичини це ніяк не пов’язано.

Відео дня

Ми не можемо стверджувати, що в правилах мисливства відбулись якісь порушення. Адже за законом, сезон тиші для тварин і птахів дикої природи починається з першого квітня. Можна зрозуміти обурення людей і мисливців, які розбираються в дикій природі краще від тих, хто закон тиші запровадив з 1 квітня, а не раніше, коли це потрібно. Законом прикритися можна, а істиною, виявляється, ні.
В українському законодавстві захисту природи чітко розписані норми, за якими тваринний світ і сама природа повинні бути захищені. І, в першу чергу, людиною. Та іноді в цих правилах з’являються шпарини, які “на верху” не помічають, але їх добре бачать прості люди. З 1 квітня 2016 року в Україні за ініціативи народного депутата Миколи Томенка вноситься законопроект нової природоохоронної компанії, що має законодавчу основу “Сезон тиші”. Задум дійсно ідеальний. Цим законом внесене важливе доповнення до ст. 39 Закону України про “Тваринний світ” в період масового розмноження диких тварин. І забороняється в цей період (стрільба, феєрверки, санітарна вирубка дерев). Написавши для тварин дуже гарний закон, забули, що зайці спарюються три, а іноді чотири рази на сезон. І перший такий ритуал припадає на січень. Тож саме з середини березня мав би бути запроваджений сезон тиші.

А поскільки в нашій країні дозволено все те, що не заборонено, то й можна проводити під лісом стрільби, навіть не попередивши населення.

Диву даєшся, як голова організації УТМР, якого ще й прізвище Зайчик, з таким багажем роботи в царині мисливців, організовує стрільби в лісі, коли можна сполохати не тільки маленьких зайчиків, а й зайчих. Невже він не знає, що стресові фактори призводять до тимчасового або повного прохолостання великого відсотку самок, що частіше властиво молодим особинам. А в подальшому це погрожує різким загальним зниженням чисельності. На кого тоді будете полювати, пане Зайчику?

У публікації Козятинські снайпери вибороли дерев’яну медаль
Посилання на джерело: https://koziatyn.info/lyudi/kozyatinski-snayperi-viboroli-derevyanu-medal-10680775.html нижче — прізвища стрільців, яким байдужа доля зайчиків і зайчих. У них спортивний інтерес — потрапляти в ціль, ще й в рухому мішень.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Влад Лісовий

    Основним повсякденним заняттям зайцев виступає пошук поживи. Шукати їжу тварини віддають перевагу в нічний час доби, коли знижується ймовірність потрапляння на очі хижаків. З настанням світанку зайці відправляються в затишні місця, де відпочивають і набираються сил. В якості тимчасових жител вони вибирають густі чагарники, глибокі борозни в ґрунті. У зимовий час звірята ховаються в надувах снігу і викопують укриття.
  • Анонім

    Автор статті ідіот. Перед написанням цього опускається треба було хоча би поцікавитись ,де живуть зайці. В наших краях зайці живуть в полі,а не в лісі

    Влад Лісовий reply Анонім

    Природні вороги у зайців мисливці.Зайці – досить беззахисні тварини, які є традиційною здобиччю найбільш численних хижаків. Особливо часто стають жертвами м’ясоїдних звірів юні особини, які тільки позбулися материнської опіки і починають самостійне життя.



    Вороги зайців – це в першу чергу лисиці та вовки. В лісових регіонах на них полюють рисі. Зайці, які мешкають поблизу людських поселень, нерідко стають здобиччю бродячих собак. Не проти поласувати цими звірками також хижі птахи, зокрема орли, яструби й пугачі. Природно, відчутної шкоди популяції зайців на всіх континентах завдає людина.

    Цікаві факти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up