Жінки, які прославляють наш край

Жінки, які прославляють наш край
  • До свята 8 березня ми підготували для вас інформацію про жінок, які народилися на Козятинщині і стали відомими далеко за межами малої Батьківщини.

Галина Данилюк

Народилася у 1940 році у селі Лопатин. Майстриня художньої вишивки, а також заслужений майстер народної творчості України. Галина Данилюк вміє вишивати 50-ма різними техніками. Роботи нашої землячки не раз були на обласних і всеукраїнських виставках. Вона долучилася до створення «Рушника національної єдності».

Вікторія Гранецька

Відео дня

Народилася у 1981 році у селі Юрівка. Письменниця, лауреат літературної премії «Коронація Слова», яку отримала у 2011 році. Найвідоміший роман — «Мантра-Омана». Саме він здобув престижну премію. У дитячі роки Вікторія Гранецька публікувала свої твори у «Віснику Козятинщини».

Олена Пантєлєєва

Співачка, композитор, заслужена артистка естрадного мистецтва України, вчитель. Народилася і мешкає у Козятині. Олена Пантєлєєва — володарка багатьох премій і номінацій. Виступала у різних куточках нашої країни. Брала участь у проекті «Музична платформа» на телеканалі Україна, де виступала на одній сцені із «Лісапетним батальйоном», Наталією Могилевською, гуртом «Тік» та іншими виконавцями.

Олександра Грушко

Народилася у Махаринцях у 1923 році, нині мешкає у Козятині. Жінка-легенда, адже вона — одна з небагатьох, хто може розповісти про жахіття, які коїлися у концлагері «Аушвіц-Біркенау», чи Освенцим, як його називає чимало українців. До «табору смерті» наша землячка потрапила у жовтні 1942 року. Дізнавшись, що вона розуміється у медицині, німці приставили її опікуватися групою дітей. Вибратися з табору і повернутися до рідного Козятина їй вдалося аж через чотири роки.

Тетяна Куліш

Народилася 1958 року у селі Козятині. Українська художниця, член Спілки дизайнерів України, викладач. Учасниця всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Працює у різних техніках графіки, живопису та дизайну. Найбільше захоплення — акварель. Частину своїх робіт подарувала до Музею історії міста Козятин.

Марія Шпатківська

►Марія Шпатківська (ліворуч) разом із тренером Тетяною Дідик

Майстер спорту України з легкої атлетики. Народилася у Козятині. Навчалась у школі № 5. У спорті з 9 років. Починала з плавання. Згодом, у 2012 році стала займатися легкою атлетикою у спортивному клубі для дітей з інвалідністю «Повір у себе». У 2019 році представляла нашу країну на Паралімпійському чемпіонаті світу з легкої атлетики.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up