Живе у сараї на власному подвір’ї

Живе у сараї на власному подвір’ї
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася Ніна, дружина учасника бойових дій.
  • Жінка розповіла, що мусить жити у сараї біля свого будинку.
  • А єдиний її дохід — пенсія, яку отримує через інвалідність.
  • Як так сталося — читайте у нашому матеріалі.

Усе почалося з того, що у липні 2015 року чоловікові Ніни прийшла повістка з військкомату. Його забрали в зону проведення АТО, позаяк він був військовим у запасі. Спершу відправили на навчання до академії сухопутних військ, тоді — на схід.

— Наприкінці серпня 2015 року, це було 30 чи 31 число, я вже точно не пам’ятаю, він мені дзвонить, що їх ешелон з технікою відправляють в Северодонецьк. Близько 12 години ешелон буде в Козятині, якщо зможеш, винеси передачу. Бо хлопці всі з полігона, сухпайки і ні в кого нічого немає. Я з дому все, що в мене було, готую, вибігаю сюди на вокзал. Ешелон стояв. Я йому передала передачу, ми ще трошки постояли, — розповідає Ніна.

Чоловік був у гарячих точках. Ніна переживала за нього. Коли дізналася, що його мають забрати в АТО, почала втрачати зір. У правому оці розірвалася макула — нервова тканина, завдяки якій ми бачимо дрібні деталі і розрізняємо кольори. Про це Ніна не може згадувати без сліз.

Відео дня

— Я з дочкою їздила скрізь. Я була в Києві в клініці, мені сказали, що нічого зробити не можна. Що у нас є тільки один спеціаліст у Вінниці, який таким займається. Тому що, окрім розриву макули, там ще дуже багато проблем, — продовжує жінка.

Наприкінці жовтня 2016 року чоловік повернувся зі сходу, дякувати Богові, живий та здоровий. За місяць Ніну прооперували у клініці професора Сергієнка у Вінниці. Зараз зір почав зникати і в лівому оці. Без лінзи козятинчанка нічого не бачить. Жінка оформила групу інвалідності. Через проблеми із зором вона навіть не може влаштуватися на роботу.

— Мені пропонували в центрі зайнятості роботу — швейна фабрика. Це саме для сліпих! Можуть мене навчити манікюру, я кажу, це теж робота для сліпих! Знайшлася робота на хлібзаводі. Для пакувальника готової продукції вони вирішили, що я сліпа. Я не можу пакувати батон чи хліб в упаковку. Вони мені виписують пропуск в цех формування тіста. В ніч. У мене одне око опероване, в іншому лінза. Лінза за ніч навпіл розірвалася, — каже Ніна.

Тривають суди

Ще коли чоловік Ніни був на сході, виникла ще одна проблема. Сусіди забрали частину їхньої території — стежку і клаптик землі біля сараю. Перегородили сіткою. Дочка Ніни телефонувала на гарячу лінію МВС і розповіла ситуацію, що склалася. Дзвонив і чоловік із зони АТО. Дзвонила і сама Ніна, та все марно.

Коли чоловік повернувся зі сходу, вони подали на сусідів до суду. Завершилося все мировою угодою — сусіди мали самі перенести паркан на старе місце. Проте, як каже жінка, віз і нині там. Ніхто огорожу до цього часу не забрав. Відтак ані Ніна, ані її чоловік вже п’ять років не мають доступу до газової труби, бо вона на території, яку забрали сусіди.

— У 2020 році я йду до адвоката, який вів справу у 17 році, — продовжує Ніна. — І кажу, що така склалася ситуація, що ніхто нічого не може зробити, бо вони самі мають перенести огорожу, а ніхто їх не може примусити. У лютому 20 року поновлюються суди.

Стосунки не складаються

За словами Ніни, чоловік хоч і має військову пенсію і працює, усі гроші витрачає на себе. Відколи повернувся з АТО, він дуже змінився — почав зловживати алкоголем.

— Вдома просто неможливо всидіти. Ще поки приїде поліція, тиждень, місяць, він ще тримається. Але потім це все забувається, — каже жінка.

Ніна зараз навіть не живе з ним в одному будинку. Вона переобладнала під житлове приміщення сарай і мешкає там. Єдиний дохід нашої співрозмовниці — пенсія, яку вона отримує з інвалідності.

— До мене кажуть, подавайте на розлучення. Після 30 років шлюбу?! Мені 57 років. Мені потрібне розлучення?! Так у мене ще хоч якісь пільги залишаться, — підсумувала козятинчанка.

Куди звертатися, якщо стали жертвою домашнього насильства

Якщо ви стали жертвою домашнього насильства, пишіть заяву до поліції чи телефонуйте 102. Також ви можете зателефонувати на національну гарячу лінію з протидії домашнього насильства за номером 0 800 500 335 (зі стаціонарного) чи 11 61 23 (з мобільного). Або телефонуйте до управління сімейної, дитячої та молодіжної політики міської ради (2–39–60). Інформація взята з сайту Козятинської міської ради, розділ «Протидія домашньому насильству».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • комар стелла

    все перекрутила ця брехуха.хіба ніхто не знає що вона шизофренічка?перевірте інформацію тоді опубліковуйте!
  • Танюшка Волинець

    Це все неправда вони неповини викладати брихливу информацию  а прийти и  перевирити
  • Виктория Малицкая Янчук

    Дуже цікавий матеріал!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up