Змусимо мозок працювати

Змусимо мозок працювати

Багато з нас мають незадіяні розумові резерви. Якщо їх стимулювати, можна загострити свою силу проникливості та аналізу.

У цьому переконує професор неврології Ерл Міллер, який працює у Піковерському інституті навчання та пам'яті Масачусетського інституту технологій. Ключ доступу до цих резервів — залишатися сконцентрованим. Адже головна річ, яка заважає нашому пізнанню — відволікання на інші речі. Відволікання дуже виснажує здатність мозку фокусуватися. Один з найкращих способів отримати більше від свого мозку — подарувати собі безперервні відрізки часу.

Думайте про свій мозок як про м'яз, який можна розтягнути вправами. Останні наукові дослідження припускають, що "вправи" не означають грати в ігри-додатки для мозку чи судоку.

— Це означає періоди довгої, безперервної концентрації, — пояснює професор Міллер. Простіше кажучи: мозок, який відволікається — тупий мозок. На жаль, наш мозок допитливий. Його завжди цікавить те, що відбувається навколо. Тому йому важко це ігнорувати і залишатись зосередженим. Відволікання повсюди. Вони вистрибують сигналами повідомлень в електронній пошті, оновлення стрічки новин чи смс.

Відео дня

— Люди гадають, що можуть бути багатозадачними і перевіряти ці речі без втрачання фокусу. Але ми маємо багато досліджень, які показують, що перемикання уваги з завдання на завдання веде до помилок і забирає багато часу, — каже професор.  

Схоже, що всі ці перерви стоять на шляху креативніших, глибших прозрінь. Коли відволікання бомбардує ваш мозок, ваші думки стають поверхневими, ви не можете зануритись глибше, щоб знайти нові ідеї. Інші експерти погоджуються з Міллером.

Перемикання між завданнями може призвести до феномену, який називають "залишком уваги". Такі результати дослідження Софі Лерой з Вашингтонського університету.

Коли ви просите мозок швидко перемкнутись з одного завдання на інша, він боротиметься з тим, щоб відкинути перше завдання і взятись за друге.

— Скажімо, зараз я працюю над проектом, а потім маю зустріч. Я можу бути на зустрічі, але мій мозок досі намагається "закрити" проект, над яким я працювала. Тому питання і роздуми про проект конфліктують з моєю здатністю до концентрації, —  пояснює Лерой.

Один з найкращих способів загострити свій фокус: плануйте відрізки часу, під час яких ви не перериватиметесь ні на що інше. І в цей час сфокусуйтесь на завданнях, які мають для вас значення.

Ті, хто це робить, розповідають про підвищення своєї продуктивності. Дослідження припускає, що медитація може бути іншим способом "розтягнути" здатність вашого мозку до концентрації.

Також важливо завершити одне завдання перед тим, як почати інше.

Ще одна важлива, але складна для виконання рекомендація: додайте в своє життя нудьгу. Не витягайте телефон, коли стоїте в черзі. Якщо ви десь сидите самі, спробуйте провести час без гаджетів.

Бути постійно на зв'язку — це як любити цукор: ми легко звикаємо до нього і хочемо ще. Якщо ви багато часу витрачаєте на багатозадачність, вам потрібен час, щоб навчити свій мозок підтримувати фокус у тонусі.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up