Звідки рейтинг у Анатолія Гриценка

Звідки рейтинг у Анатолія Гриценка

LIGA.net поставила Анатолію Степановичу незручні питання, які виникають в асоціації з ним. Уривки з цього інтерв’ю публікуємо сьогодні.

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко перебував у глибокому політичному підпіллі близько чотирьох років. Схоже, в нинішніх умовах це виявилося хорошою тактикою для українського політика. Зараз він знову претендує на головні ролі в президентській кампанії, з'явившись на перших позиціях в соцопитуваннях. Його ще не почали по-справжньому бити конкуренти, полковник запасу знову на коні: час розписано по годинах, поїздки по всій країні, маса зустрічей з діючими депутатами та спонсорами - політик активно готується до виборів. Офіційно кампанія стартує в листопаді, але Юлія Тимошенко і Петро Порошенко вже активно включаються в гонку.

Фото Петро Опришка.

 

Відео дня
  1. У 2014-му соціологи пророкували партії "Громадянська позиція" потрапляння в парламент, але цього не сталося. Тепер же опитування свідчать, що Гриценко може перемогти всіх кандидатів у другому турі на майбутніх виборах з рейтингом 27%.

Зараз Анатолій Гриценко прагне об'єднати навколо себе весь демократичний табір молодих політиків і кандидатів "другої ліги". Невловимо великий рейтинг Гриценка швидко обріс різними плітками: звідки такий різкий сплеск, хто з відомих олігархів може стояти за кандидатом?

Про кампанію-2014 та помилки Порошенка

- Які висновки з попередньої президентської кампанії ви зробили?
- У цілому я задоволений її результатом, тому що набрав майже 1 млн голосів. Якщо цю цифру скласти з підтримкою технічного кандидата на прізвище "Гриненко", то більше мільйона голосів. Цього було б достатньо, щоб виграти вибори в Грузії чи Литві.

- Назвіть допущені помилки в 2014-му.

- Були речі, які можна було зробити краще - знайти більш переконливі слова для людей, ефективніше працювати з пресою. Ми винесли уроки і коригуємо свої дії. На майбутніх виборах ми не будемо втрачати час на перепалки з опонентами - будемо більше говорити про наші плани. Немає сенсу критикувати Порошенка і його життя "по-новому", яке настало лише для кількох сімей... Говорити про нинішню владу буду тоді, коли мене прямо про них запитають.
Ще вибори не почалися, а нас вже кусають - то зі штабу Тимошенко, то з інших - я не реагую, бо не злопам'ятний. Але пам'ять хороша і можу бути злим - коли заступлять за моральну межу.

- Назвіть ключові помилки Порошенка на посаді президента.

- Найнеприємніше в тому, що помилки Порошенка автоматично стають нашими з вами проблемами. Його нічому не навчив досвід Януковича - він теж вирішив стати найбагатшим в країні. У воюючій і злиденній країні.

Критичні помилки бачу в стилі менеджменту президента. Він не вміє делегувати повноваження. Порошенко одночасно і президент, і прем'єр, і голова Нацбанку, і міністр оборони, і начальник Генштабу, і головний дипломат. Ще він - щодня керує величезним бізнесом, вникає в деталі всіх своїх заводів, фабрик, магазинів. Через це перевантажений, нервує, зривається, істерить. Такий президент гальмує роботу в усіх напрямках.
Крім того, Порошенко живе в космосі. Він щиро вважає себе найкращим і найбільш ефективне президентом. У минулому році на телебаченні заявив, що під його керівництвом в Україні успішно завершені 144 реформи. Ви їх відчули?

- Скажіть, чим ви кращі за Порошенка

- Принаймні тим, що не відлітаю в космос. Знаю проблеми нашої країни і вмію їх вирішувати. Знаю світ і гідне місце для України в ньому... всі риси Порошенка, які викликають негативні наслідки для країни - у мене відсутні. Ми з ним антиподи за життєвими цінностями і прагненнями.
У мене немає мрії стати найбагатшим в Україні. Немає офшорів, сліпих і напівсліпих трастів.
Ви не знаєте моїх кумів, вони не стали і не стануть бізнес-партнерами президента. Зате вся країна знає таких людей Порошенка, раніше Януковича, Ющенка...

Ні я, ні будь-хто інший від мого імені не буде "квитками", вимагати частки власності у бізнесменів. Кажу про це зараз відкрито, публічно. Не виключаю, що можуть з'явитися авантюристи на кшталт Остапа Бендера. Але, як тільки я про них дізнаюся - відірву голову.

У кадровій політиці мені звично спиратися на сильних людей. Так, вони бувають колючими, але справа перш за все. Я не терзаю людей мікроменеджментом, втручаючись в їхню роботу щодня. Даю ділянку роботи, ставлю завдання, визначаю часові рамки, відповідальність - і оцінюю результат.

Де був під час війни

— Я увійшов в урядову Робочу групу, яка займалася розподілом перших 5 млрд гривень - фонду на оборону. Гроші були настільки швидко виділені, що деякі силовики, як в мирний час, приносили кошториси на наукові дослідження, на закупівлю явно непріоритетних озброєнь. Ми такі запити повертали, домагалися витрачання коштів на потреби фронту, солдата. Іноді доводилося самому складати кошторис, оскільки люди були приголомшені і не мали досвіду.

У законі про Нацгвардію, який писався поспіхом, мені в останній момент, уже в ході голосування, вдалося виправити критичну помилку. Проект не передбачав використання Нацгвардії для оборони країни без введення воєнного стану. Ми могли створити структуру чисельністю в 60 тис. осіб, витративши мільярди, але ця структура виконувала б тільки внутрішні функції. Завдяки моєму втручанню, Рада прийняла правильне рішення.

- Що ще?

- Коли адмірала Ігоря Тенюха призначили міністром оборони, я ініціативно, без повноважень, сів поруч з ним у кабінеті і тиждень допомагав готувати рішення. Іноді доводилося стримувати від прийняття необдуманих рішень. Я знав сильні і слабкі сторони Тенюха, він колись був моїм підлеглим, і розумів, що йому важко все охопити, в т. ч. планувати операції на суші.
Коли я зрозумів, що на вищому рівні, на рівні Турчинова, Крим здають, тоді моя допомога в Міноборони втратила сенс.

- Ви допомагали Тенюху тільки тиждень?

- Турчинов ставився до моєї присутності в Міноборони з великою ревністю, питав у Тенюха: що там робить Гриценко? Це дикість і безвідповідальність в умовах агресії. Я зрозумів, що якщо буду і далі допомагати Тенюху, вони його через мене можуть і з посади зняти.

- А хіба Тенюх був найкращою кандидатурою?

- Ні. Були люди сильніші.

- Більше нічого не робили?

- Ми знайшли фахівців і гроші, щоб зробити військовим сучасні топографічні карти із супутників - і прямо з мого депутатського кабінету відправляли їх на фронт. На той момент військові мали застарілі карти, вони адекватно не відображали місцевість.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up