Добралися варвари до дерев із цвітом

Добралися варвари до дерев із цвітом
  • У четвер, 11 травня, на гарячу лінію газети «RIA-Козятин» надійшло повідомлення, що біля ліцею №5 комунальники зрізали дерева з цвітом. 
  • — Якщо дерева аварійні чи хворі, їх треба видаляти, але ж коли ви прогавили момент, то майте терпіння дочекатися часу, коли це можна робити.
  • Куди воно годиться на очах дітей зрізати дерева в цвіту? — обурювалася пані Дар’я і надіслала фото зрізаних дерев.

Коли ми приїхали за вказаною адресою, ні гілок із цвітом, ні зрізаних стовбурів, фото яких прислала наша співрозмовниця, на місці події вже не було. Ми знайшли пеньки свіжозрізаних дерев і у двох деревах відрізані гілки. Також було видно, що на ділянці двох зрізів було посаджених чотири молодих дерева.

Зазначимо, що у період з 1 квітня до 15 червня у лісах, парках та зелених зонах розпочинається сезон тиші. Це означає, що на цих територіях забороняється шуміти або турбувати диких тварин. Справа в тому, що у квітні-травні у птахів та тварин зазвичай народжується потомство і турбувати їх у даний період не можна.

Відео дня

Ініціатором санітарної очистки дерев був відділ освіти Козятинської міської ради. Вони вчасно звернулися до виконкому і ті дали такий дозвіл в кінці березня. Можливо у комунальників були інші невідкладні роботи. Але коли не встигли зробити обрізку дерев до початку періоду тиші, то такі роботи потрібно було проводити після 15 червня. Пиляти дерева з цвітом інакше, як варварством, не назвеш. 

Та й садити дерева в цю пору недоцільно. За словами колишнього лісопатолога та столяра червонодеревника пана Валерія, молодняк дерев висаджують восени і весною. Роблять в період, коли з дерева опало листя чи ранньої весни, коли у саджанця не розвиваються бруньки. 

Якщо вирішили щось посадити навесні, то він радить керуватися принципом: чим раніше — тим краще. Коли дерева викинули цвіт, а на пагонах саджанців починають розгортатися листя, їх приживлюваність різко знижується. 

 

Коментарі

keyboard_arrow_up