Як вибрати страхову компанію для оформлення автоцивілки (Новини компаній)

Як вибрати страхову компанію для оформлення автоцивілки  (Новини компаній)

ОСЦПВ — обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності. Сьогодні на ринку страхування десятки різних компаній, у яких можна придбати поліс. Умови, котрі вони пропонують клієнтам, можуть значно відрізнятися. Водії мають змогу обирати, де оформити автоцивілку, виділяючи вигідні пропозиції. У цій статті розглянемо, які критерії враховуються при виборі страхової компанії і на що слід звернути увагу, оформляючи автоцивілку. 

Чому важливий ретельний підхід до вибору страховика 

На перший погляд пошук «недорогої» компанії безглуздий, адже тарифи приблизно у всіх однакові, а гроші отримуватиме взагалі третя особа. Але все ж таки є деякі нюанси, що залежать саме від страховика. Наприклад, у випадку ДТП розмір виплати визначить страхова компанія. Тобто від неї залежить, наскільки постраждалу сторону задовольнить сума. Коли потерпілого влаштує фінансове відшкодування, справа закінчиться мирно, якщо ні — існує ймовірність, що він звернеться до суду, вимагаючи стягнути суму, необхідну для покриття різниці. 

Крім того, ситуація ускладнюється тим, що страхові компанії нерідко закриваються. Причини можуть бути різні, наприклад, відкликання ліцензії, банкрутство тощо.  

Які критерії надійного страховика 

Щоб зробити вибір на користь будь-якого страховика, необхідно проаналізувати різні фактори. Як правило, в більшості випадків найнадійніші лідирують по всіх позиціях. Наприклад, страхова компанія ВУСО завжди знаходиться в числі надійних страховиків на ринку України при врахуванні різних критеріїв. 

Наявність ліцензії 

Страхові компанії в Україні можуть працювати тільки з ліцензією від Національного банку. Перевірити наявність дозвільного документа можна на його офіційному сайті. Якщо компанія не має ліцензії, договір, укладений з нею, буде рахуватися недійсним. Відповідно, на виплати по ньому не слід розраховувати. 

Компанії без ліцензії часто працюють лише кілька місяців — збирають гроші за неіснуючі страховки та зникають. Через деякий час знову відкриваються, але вже під іншою назвою та з іншими юридичними даними. Буває, що страхова компанія має ліцензію, видану в іншій державі, — це теж не працює. Якщо компанія відмовляється платити, змусити її буде дуже складно, найчастіше неможливо. Людина може кілька років позиватися і залишитися ні з чим. 

Рейтинги страхових компаній та термін їх роботи на страховому ринку 

Упорядкуванням таких списків займаються кваліфіковані фахівці, які формують перелік, виходячи зі статутного капіталу організації, співвідношення між отриманими та сплаченими коштами. Добре, якщо обраний вами страховик, буде входити в десятку кращих. 

Краще віддати перевагу компанії, котра не менше 3 років працює на ринку. Вищезгадана СК VUSO понад 20 років веде успішну діяльність та вирізняється фінансовою стабільністю — її активи у 4 рази перевищують страхові резерви. Наявність філій компанії вказує на зручність, котру вона може запропонувати клієнтам, та значний попит на страхові продукти. 

Частка виплат у разі настання страхового випадку 

Середній діапазон страхових виплат у надійного страховика — 40–50 %. Якщо їх менше, то швидше за все компанія часто відмовляє клієнтам у відшкодуванні. Лідери ринку завжди на слуху. У надійних компаній завжди багато клієнтів. Ознайомитися варто з відгуками, які вони залишають. 

На що звернути увагу при оформленні поліса ОСЦПВ 

Умови страхування прописують у договорі — його треба читати уважно. В першу чергу потрібно врахувати такі його положення: 

  • тepмiни i yмoви розгляду cтpaxoвиx випaдĸiв; 
  • пopядoĸ oтpимaння cтpaxoвoгo вiдшĸoдyвaння; 
  • наявнiсть i величину фpaншизи. 

Буває, що компанії додають дрібним шрифтом пункти, які можуть зменшити страхову премію або взагалі скасувати її. Трапляється, що приховують важливу інформацію під «зірочками». Компанії з високим рейтингом зазвичай такого не роблять — це удар по репутації. Так, договори СК VUSO прозорі. У них чітко все прописано без прихованих умов. Менеджер обов'язково відкрито відповість на всі запитання та допоможе розібратися в незрозумілих нюансах.

keyboard_arrow_up