Не навчивши дітей іноземної, ми не зможемо готувати повноцінні кадри

Не навчивши дітей іноземної, ми не зможемо готувати повноцінні кадри

Наш співрозмовник — пані Марія Хітрова. Їй 27 років. Із них дитинство (10 років) провела в Козятині.

На сьогоднішній день працює в Євросоюзі провідним менеджером з організації продажу брендового одягу в одній із найпотужніших Європейських торгових фірм. Одружена.

— Пані Маріє, як ви розпочали своє проживання за кордоном?

— Я вибула за кордон у віці 10 років для возз’єднання родини, до батьків.

Відео дня

— Що було найприкольніше і найстрашніше?

— Як не дивно, мова. Був страх спілкуватись з ровесниками, з чого розпочати. Як більшість в Козятині, володіла російсько-українською, трохи англійською, але примітивно. Уявіть собі, за літо я абсолютно вільно говорила по-іспанськи. У школі вивчила правопис. Пішла навчатись і тепер працюю на досить престижній роботі.

Основою мого особистого успіху є володіння мовою в повсякденному спілкуванні в середовищі, де я мешкаю, де працюю. Місцеві абсолютно щиро вважають, що я корінна жителька і моя мова та правопис не вирізняється. Тому я маю можливість себе реалізувати як спеціаліст, облаштувати кар’єру.

— Як ви ставитесь до тих українців, що мешкають за кордоном і не вчать, не знають мову.

— Таких багато. Тяжко працюють, не живуть, а виживають. Їх незнанням користуються різного роду аферисти. Весь час “на побігушках”, як правило, вони нелегали. Шугаються поліції. Дивно, але вперто лінуються вчити місцеву мову. Найвагоміша їхня проблема — відсутність шансів отримати офіційний контракт на роботу, відповідно, медичне соціальне забезпечення. Хороші спеціалісти, трудолюбиві, і в той же час жертви. Причина їх негараздів — незнання мови. Я особисто практикую знання української в спілкуванні з родиною. З мамою і вдома обмінюємося тільки мовою моєї нації — мовою України.

— То яку мову ви радили б дітям вивчати в школі?

— На мою думку, базовою є англійська. Де б ви не знаходились: в  Англії, Німеччині, Франції, Італії, ця мова гарантує бути стартом, щоб почувати себе комфортно, в працевлаштуванні. Бути повноцінним у соціумі, що називається “Європейська спілка”. На базі цієї мови ви дуже швидко освоїте інші мови світу, куди б вас не закинула доля. Дорогі козятинчани-батьки, вчителі, діти, вивчайте європейські мови, бо скільки ти знаєш мов, стільки раз ти людина.

— Що скажете про російську мову?

— Безумовно, ця мова заслуговує на повагу. На роботу беруть, якщо є знання по тій причині, що не всі російськомовні покупці знають іноземну, або ж хочуть спілкуватися  своєю мовою. У Європі етнічні росіяни, що постійно тут мешкають, без будь-яких зволікань на рівні з українцями швидко вчать місцеві мови, не вступаючи в суперечки. Чому ж російськомовнні так вперто не вчать української мови, я пояснити не можу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up