«Путіна чекає така ж доля як і фашистів». Що пишуть світові змі про нашу війну

«Путіна чекає така ж доля як і фашистів». Що пишуть світові змі про нашу війну

Колеги і друзі редакції  підготували добірку перших шпальт і короткий зміст матеріалів, які виходили 9 травня від світових журналістів.

«Меtro» пише про емоційне звернення Володимира Зеленського до українського народу, оскільки світ відзначає 77-річчя від поразки нацистської Німеччини. Президент України, зображений на чорно-білому відео, знятому перед розбомбленим багатоквартирним будинком, порівняв Володимира Путіна з Адольфом Гітлером і заприсягся, що Україна здолає російське вторгнення.

У відповідь на повідомлення пана Зеленського міністр оборони Великобританії Бен Уоллес у великій промові також звинувачує Володимира Путіна та його найближче оточення в тому, що вони «віддзеркалюють» фашизм нацистської Німеччини своїм нападом на Україну, повідомляє «Daily Telegraph». Західні офіційні особи заявили газеті, що коли Москва проводить свій щорічний Парад Перемоги, присвячений закінченню Другої світової війни, російський президент може використати заплановану промову, щоб розширити своє вторгнення в Україну та оголосити «референдуми», або, як припускає газета, «анексію» східного Донбасу. Містер Уоллес також каже, що на руських чекає та ж доля, що й нацистів. Його виступ у Лондоні співпаде з військовим парадом у Москві

Відео дня

На першій шпальті «Times» також йдеться про попередження міністра оборони про те, що пана Путіна та його генералів чекає така сама доля, як і нацистів. У ході Нюрнберзького процесу нацистських лідерів судили за військові злочини та злочини проти людяності, зазначає видання.

Фото першої леді США Джилл Байден, яка зустрічається зі своєю українською колегою Оленою Зеленською в місцевій школі, опублікована на першій шпальті «Financial Times». У газеті йдеться про те, що несподіваний візит першої леді в Україну є ще одним «сигналом» підтримки з боку Вашингтона. Новий пакет санкцій США проти Росії говорить основний матеріал. У документі йдеться, що санкції націлені на 27 керівників Газпромбанку, хоч його активи не будуть заморожені, а транзакції не будуть заблоковані, бо саме так європейські країни платять за російський газ. Також американські компанії більше не зможуть продавати бухгалтерські та консультаційні послуги російським фірмам.

«The Guardian» — «Шістдесят людей загинули внаслідок авіанальоту на українську школу».

Вони загинули після того, як сільська школа на сході України зазнала прямого потрапляння внаслідок нальоту російської авіації. Спроби порятунку, як повідомляється, неможливі через постійні обстріли, оскільки російські атаки продовжуються.

Напад стався за день до того, як лідери G7 опублікували заяву, в якій йшлося про те, що вторгнення Володимира Путіна в Україну зганьбило Росію і ті жертви, які її народ приніс, щоб перемогти нацистську Німеччину у Другій світовій війні. 

США та Великобританія також оголосили про нові санкції, які включатимуть величезні тарифи на імпорт російських дорогоцінних металів, а також заборону на експорт деяких товарів із Великобританії у спробі посилити економічний тиск на Москву.

Вчора в Україну також були несподівані візити прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та першої леді США Джілл Байден, які зустрілися із дружиною президента Володимира Зеленського Оленою Зеленською.

Близько 90 українців використали школу в Білогорівці, селі за 60 миль на північний захід від контрольованого Росією міста Луганськ, як притулок після того, як попередній притулок, будівля клубу, була зруйнована внаслідок більш раннього нападу.

За даними «The Scotsman», десятки українців загинули у шкільному підвалі після того, як його зрівняло із землею російська бомба. Повідомляється, що у школі було близько 90 осіб.

Австрія. Газета «Der Standart» вийшла з темою: «Війна в Україні затьмарила святкування закінчення другої світової війни»

  • Відзначити перемогу союзників без Росії
  • G7 домовилася про нафтове ембарго

На святкуванні у Канцелярії закінчення Другої світової війни, Росію жорстко розкритикували за напад на Україну. Віце-канцлер Вернер Коглер говорив про «жорстоку, абсолютно незаконну агресивну війну». Канцлер Карл Нехаммер заявив, що в Україні продовжується «божевілля війни». Російський посол не був запрошений на відзначення перемоги союзників. У неділю російське посольство послалося через Twitter на заяву міністра закордонних справ Сергія Лаврова: «Такі дії свідчать, що проти Росії та нашого народу та проти кожного росіянина розв'язана пропагандистська війна».

У Берліні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив на необхідності захисту демократії. «Ми були надто впевнені, що мир, свобода і процвітання — це зрозуміле», — сказав він, маючи на увазі поточну ситуацію в Україні.

Глави держав та урядів семи провідних промислово розвинених країн домовилися про подальші санкції проти російського енергетичного сектора. До групи також входять три провідні країни ЄС, Німеччина, Франція та Італія.

Усі країни G7 взяли він зобов'язання поступово відмовитися від імпорту російської нафти чи заборонити його. «Kleine Zeitung» — Війна Путіна поділяє німецькі ліві. Колись пацифістські Зелені ведуть перед собою СДПН, що коливається.

Підпис під фото: «Федеральний президент Олександр Ван дер Беллен і канцлер Карл Нехаммер покладають вінок перед меморіальною стіною»

«KURIER»:«Роки після вступу до ЄС: Єврокомісар гальмує Україну»

Допомога в реконструкції. Єврокомісар хоче пов’язати підтримку з реформами

Відзначення закінчення війни під знаком війни

Вчора, в неділю, офіційна Австрія відзначила закінчення війни 77 років тому. Вранці федеральний президент Олександр Ван дер Беллен, федеральний канцлер Карл Нехаммер та інші разом з президентом єврейської громади Оскаром Дойчом поклали вінки до меморіальної стіни Шоа в парку Остаррічі перед Національним банком.

Опівдні в Федеральній канцелярії відбулася пам’ятна подія. У промовах звучали і згадки про війну в Україні. Нехаммер розповів про те, що сьогодні в Україні триває "божевілля війни". 

«Kleine Zeitung»: анонс статті «Історія у постановці самодержця Путіна».

Щорічне святкування закінчення Другої світової війни в Європі та звільнення Австрії від нацистського режиму, яке федеральний уряд відзначив у неділю, відбулося цього року в тіні війни в Україні. Федеральний канцлер Карл Нехаммер наголосив на важливості «активної та всеосяжної національної військової оборони». «І грошей на це буде значно більше», — заявив він. Насправді війна в Україні призвела федеральний уряд до розуміння необхідності збільшення бюджету національної оборони. Міністр оборони Клаудія Таннер нещодавно заявила, що найближчими п'ятьма роками вона хотіла б збільшити армійський бюджет з нинішніх 0,6 відсотка ВВП (= 2,7 мільярда євро) до 1,5 відсотка (= 6 мільярдів євро). Питання ще не вирішено, але в неділю канцлер підтвердив його вимогу про додаткові гроші для федеральної армії. Нехаммер також демонстративно повторював: нейтралітет

Австрія «не підлягає обговоренню і її треба захищати». бо воля, що охороняється і оберігається.

Скандинавські країни, що не приєдналися, дотримуються іншої думки. Оллі Рен, голова Центрального банку Фінляндії та колишній комісар ЄС, заявив у минулі вихідні SN, що вважає заявку своєї країни на членство в НАТО «дуже ймовірною». У будь-якому разі, Фінляндія хоче завершити приєднання «в ногу зі Швецією».

Підпис під фото: «Російські солдати провели генеральну репетицію на Червоній площі».

«Відзначать святкування другої світової війни в Кремлі» 

Підпис під фото: «Російські військові репетиції перед головним військовим парадом у Москві 9 травня. Парад відзначатиме завершення Другої світової війни».

Сьогодні Захід затамував подих перед щорічним парадом перемоги Росії у Другій світовій війні. З війною в Україні день перетворюється з культу миру на культ війни.

Підпис під фото: «Козаки марширують по Червоній площі в Москві, де останніми днями солдати провели генеральну репетицію великого параду перемоги Росії у Другій світовій війні в понеділок». 

Анонс історії: «Іван стояв в окопах разом з росіянами та білорусами під час Другої світової війни. Тепер 96-річний українець став сам мішенню для російських гранат». 

Анонс: «Трагедія в Україні підкреслює необхідність ЄС краще піклуватися про власну безпеку»

«Перемога над фашизмом». З нагоди 9 травня відбулося покладання вінків до меморіалів по всій Європі та вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.

Статья: «Молдова та Грузія знаходяться під загрозою зникнення більше, ніж Боснія та Герцеговина. Міністр оборони Сіфет Поджич говорить про наближення БіГ до НАТО.

Заголовок: «Україна боїться, що внаслідок вибуху в школі загинули десятки людей». Країни G7 зобов’язуються посилити підтримку Києва та зусилля із ізоляції Москви.

La Repubblica: Велика сімка кидає виклик Путіну

  • «Об'єдналися проти Кремля: «Він має перемогти». Нові санкції та угода про російську енергетичну блокаду. Більше воєнної допомоги».
  • Зеленський: «Зло може повернутися, росіяни йдуть з усієї України». 
  • Сьогодні парад у Москві: «Ми переможемо, як у «45-му».
  • «Драги завтра у Вашингтоні: Необхідно зробите все для припинення вогню». 

Нідерланди. «de Volkskrant»: «Вся увага на Путіна»

Військовим парадом та промовою Володимир Путін сьогодні прикував до себе всі погляди Заходу під час відзначення перемоги над нацистською Німеччиною. У це російське свято журналісти «Нової газети», що емігрували, закликають у багатьох європейських газетах до іншого свята: до свободи слова. «Російсяни знають, що наша країна веде ганебну війну».

Швеція. «Expressen» вийшла с заголовком: «СТРАХ ПУТІНА». Одержимий війною. Ізольований параноїк.

ЄС тисне на Путіна санкціями його коханки Аліною Кабаєвою 

 

Чехія. «Hospodarske Noviny» «Боно і Едж з U2 грали в київському метро»

Дивовижні візити в Україну

Лише в неділю в Ужгороді несподівано з’явилася перша леді США Джилл Байден, а в Ірпіні — прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Але один візит був справді винятковим. Учасники ірландського рок-гурту U2 Bono і Edge приїхали до Києва і провели концерт для кількох десятків здивованих слухачів на одній зі станцій київського метро, ​​яка нині служить притулком. «Президент Зеленський запросив нас виступити в Києві на знак солідарності з українським народом, і ми зробили», — написали музиканти у Twitter. 

Під час недільного виступу Боно наголосив на боротьбі українців за свободу та помолився за мир. «Люди в Україні борються не просто за вашу свободу, вони борються за всіх нас, хто любить свободу», — сказав співак глядачам.

«Ми молимося, щоб ви незабаром насолоджувалися цим миром», — додав Боно. Одну з пісень він заспівав із Тарасом Тополею (у центрі), фронтменом популярного українського гурту «Антитила», учасникам якого довелося піти в армію.

Німеччина. Газета «FAZ»: «Шольц: Путін війну не виграє»

  • Штайнмаєр назвав напад на Україну «проривом епохи»
  • Пам'ять 8 травня

Російський особливий шлях почався ще 1945 року. У той час, як для більшої частини світу війна в Європі закінчилася 8 травня, радянське керівництво наполягало на окремій заяві про капітуляцію представників нацистського режиму. Це сталося опівночі за московським часом. Ось чому в Росії вже багато років велике свято, присвячене перемозі у Великій Вітчизняній війні, відзначається 9 травня.

Але вже давно світ не стежив за тим, що відбудеться в Москві та інших місцях цієї річниці, так уважно, як цього року. І це не тому, що були чутки про ефектні заяви президента Володимира Путіна. Режим святкуватиме перемогу над «фашизмом» зі святою серйозністю, представники якого ведуть війну проти сусідньої країни не лише тому, що вона віддана західній демократії. Росія також супроводжувала цю кампанію заявами, які б назвати скандальними було б грубим применшенням. Міністр закордонних справ Сергій Лавров вважає, що в уряді України, на який нападає його країна, домінують нацисти почасти тому, що президент Володимир Зеленський — єврей. Адже, за словами Лаврова, в 

Адольфі Гітлері нібито також була «єврейська кров». Це расовий антисемітизм у найгіршому прояві.

Президент Путін, мабуть, просив вибачення перед Ізраїлем, де коментарі Лаврова зі зрозумілих причин викликали загальне обурення. Залишається з'ясувати, чи відображає це розуміння жахливості сказаного чи йшлося лише про мінімізацію зовнішньополітичної шкоди.

Путін якийсь час був головним істориком-аматором. Його тези про минуле та сьогодення України — наукове марення. Проте, принаймні, у Росії президент має право оголосити свою думку «істиною». Слід побоюватися, що провідні представники Росії наважаться заглибитись у нові історичні абсурдні прірви. Тому що чим довше триває війна проти України, тим радикальніше стає мова тих, хто має владу в Москві.

Але оскільки з вини цих самих правителів ні сьогодення, ні майбутнє Росії не виглядають особливо багатообіцяюче, минуле доводиться якось використовувати для виправдання агресивної війни і злочинів, що супроводжували її. Насамперед, слід побоюватися, що Путін і Лавров дійсно вірять у історичне нісенітниця, яке розповсюджується ними. Оскільки не можна домовлятися про брехню, неможливо також піти тим шляхом, який, на думку деяких борців за мир на Заході, вони повинні щось радити українцям, які зазнали нападу.

Яким має бути вихід до прийнятного для обох сторін компромісу та Володимира Путіна, якщо він бачить себе у боротьбі з нацизмом, тобто злом переважно? Питання, чи можливе врегулювання з іншим російським керівництвом, має залишатися відкритим. Але ж такого не видно. Зміна режиму не може бути здійснена іноземними державами.

Поки що офіційна путінська Росія, у тому числі й у «День Перемоги», поводиться так, ніби вона сама перемогла Гітлера? Одночасно як побічний ефект демонтуються інститути, які були створені у відповідь на цю саму світову війну, щоб запобігти подібним лихам на всі часи.

У минулому про Організацію Об'єднаних Націй було сказано багато неповажного, особливо у США. Дещо з цього було цілком правдою. З іншого боку, ніхто не вигадав нічого кращого за цю організацію, яка, зрештою, є весь світ.

Багато в чому фундаторів ООН можна звинуватити у перебільшеному ідеалізмі, аж до наївності. Створення Ради Безпеки, безперечно, не є останнім словом. Але державні діячі 1945 року навряд чи могли передбачити, що після жахливого досвіду війни і геноциду одна з великих держав-переможниць через кілька десятиліть проводитиме політику, яка знову оцінюватиме людей за критеріями, пов'язаними з їхньою «кров».

Історичні порівняння, яких на Заході вистачає з початку війни з Україною, часто натягнуті та малоефективні. У нинішньому розкладі багато хто бачить відродження сценаріїв Другої світової війни та бавиться військовими радами як вчинити Україні. Однак не може бути жодних сумнівів у тому, що путінський режим грубо зловживає історією. Газета «Der Tagesspiegel». –«Демонстрації для Путіна: ми повинні з цим миритися? 

США. Газета «NYT»: «Суперники, Згадуючи Перемогу у Другій світовій війні, згуртувалися для допомоги Україні

  • Використання шанованого дня для пояснення вторгнення
  • Захід демонструє рішучість, а Путін завдає ударів Сходу

«Los Angeles Times». 

Фото 1: «ДИМ ПІДНІМАЄТЬСЯ над розбомбленою російськими військами залізничною станцією в Сіверску на сході України.Український Президент Володимир Зеленський порівняв боротьбу своєї країни із боротьбою проти фашизму у Другій світовій війні».

Фото 2: «ТІЛА російських солдатів завантажують у поїзд у Харкові, Україна. Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо завітав до країни, а американські дипломати повернулися до Києва вперше після вторгнення Росії».

Головний заголовок: «Перша леді відвідала Україну»

Близько 60 людей вважаються зниклими безвісти та загинули в результаті російських бомбардувань школи.

Поки в неділю в Києві та в містах по всій Україні неодноразово завивали сирени повітряних нальотів, перша леді Джилл Байден здійснила набіг на країну, яка воювала, зустрівши свого українського колегу біля кордону зі Словаччиною.

Цього дня також відбувся ще один гучний західний візит прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, який побував у передмісті під Києвом, де з’явилися докази жахливих звірств, скоєних російськими військами під час місячної окупації.

А американські дипломати повернулися до Києва, столиці, вперше після вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого, коли посольство США опублікувало в Твіттері фотографію прибуття виконуючого обов’язки посла Крістіни Квін.

Тим часом рятувальники в східному українському селі розкопали руїни підданої бомбардуванню школи, які перетворилися на притулок, де близько 60 людей були зниклими безвісти і, за даними українських офіційних осіб, загинули. Якщо підтвердиться, кількість загиблих буде найгіршим з відомих за один удар з тих пір, як минулого місяця російські ракети вдарили залізничний вокзал у східному місті Краматорськ.

Оскільки бойові дії точилися на сході України, напруженість зросла напередодні великого російського свята, присвяченого ролі тодішнього Радянського Союзу в розгромі нацистської Німеччини 77 років тому у Другій світовій війні. Очікується, що президент Росії Володимир Путін використає відзначення Дня Перемоги в понеділок, щоб якось прославити або принаймні провести ребрендинг 10-тижневого вторгнення своєї армії в Україну.

Колонка справа: «Група L.A. пропонує допомогу в Європі»

Команда Rubicon каже, що багато волонтерів, але не всі можуть допомогти. 

Через два дні після того, як російські війська вторглися в Україну, Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила глобальний запит: охопленій війною країні потрібні лікарі, медсестри та медичні працівники з досвідом роботи у складних надзвичайних ситуаціях.

За кілька днів група з 22 осіб з Team Rubicon, міжнародної некомерційної організації з реагування на катастрофи, що базується поблизу міжнародного аеропорту Лос-Анджелеса, вилетіла до Кракова, Польща.

Команда лікарів, медсестер та інших кваліфікованих спеціалістів проїхала на орендованих автомобілях приблизно 160 миль до кордону. Вони пішки перетнули Україну, де чекав автопарк. Розділившись на менші групи, вони розійшлися по західних частинах країни, відвідуючи лікарні та польові клініки.

З тих пір команда Рубікон відправила в Україну три хвилі замін. Кожна команда була ретельно відібрана, що є ключовим кроком у наданні допомоги. Тисячі людей у ​​всьому світі хочуть допомогти в Україні, але не мають навичок, досвіду чи повноважень для роботи з міжнародною організацією допомоги.

Як це робиться в нужденних громадах від Міссісіпі до Мозамбіку з моменту його заснування 12 років тому

Заголовок: «Десятки людей загинули після того, як російська бомба попала в українську школу».

Гурт на чолі з Bono Vox виступає з несподіваним концертом у київському метро, ​​столиці України, з присутніми солдатами та молитвою за мир

«Багаті країни вирішують відмовитися від російської нафти»

Санкції через українське вторгнення. Після Європейського Союзу G7, група, утворена найбільшими економіками світу, оголошує про поступове припинення імпорту палива, основного джерела ресурсів для уряду Володимира Путіна.

Без попередження, окремо, перша леді Сполучених Штатів, прем’єр-міністр Канади та лідер рок-групи U 2 прибули в Україну, щоб підтримати цю країну проти вторгнення, яке Росія розпочала 74 дні тому. Джилл Байден зустрілася зі своєю колегою Оленою Зеленською; 

Те ж саме зробив Джастін Трюдо зі своїм ровесником Володимиром Зеленським; а Боно разом зі своїм партнером The Edge виступили на станції київського метро

На ФОТОГРАФІЇ, оприлюдненій Службою надзвичайних ситуацій України в неділю, видно, як пожежники гасять пожежу після того, як російські ракети влучили у школу на сході України в Луганській області.

«60 загиблих в українській школі, яку розбомбила Росія»

Світ спостерігатиме за парадом Перемоги у понеділок у Москві, присвяченим перемозі над нацистською Німеччиною 77 років тому, та за виступом президента Росії Володимира Путіна, в якому він, можливо, нарешті оголосить офіційну «війну» Україні. Війна, яка замінить спеціальну військову операцію, як росіяни описували своє вторгнення в Україну протягом останніх двох з половиною місяців.

Військові паради пройдуть і в інших російських містах, а також у зруйнованих Маріуполі та Херсоні — єдиних двох великих містах України, які поки що вдалося зайняти Росії. В українській столиці жодних спеціальних заходів не заплановано. Путін вважав, що його сусід впаде протягом декількох днів після вторгнення. У неділю у Києві відбулася виставка парадної форми російського солдата. Його мали використовувати на параді Перемоги, який росіяни планували провести на Майдані. Натомість форму залишили, коли росіяни не змогли оточити Київ і відступили. На західному березі Дніпра, на пагорбі з видом на ще закритий міст Метро, ​​у неділю відкрилися дві виставки. У Печерському парку сотні людей кинулися на щорічну виставку тюльпанів, насолоджуючись сонячними вихідними, мирно прогулюючись серед казкових клумб. Це було 8 травня, офіційно День пам'яті та примирення в Україні — спроба протидіяти націоналістичному посилу російського Дня Перемоги 9 травня. Виставка тюльпанів здавалася найдальшою від будь-якої військової перемоги і від нинішньої російсько-української війни, який останніми тижнями перемістився далеко від Києва до регіону Донбасу на схід. «Ми йдемо сюди подихати», — говорить Володимир Кузька, співробітник міжнародної гуманітарної організації. «День Перемоги для нас теж мав якесь значення, але росіяни позбавили його первісного значення, і тепер це просто день націоналізму. Це більше не має до нас жодного стосунку».

У декількох хвилинах ходьби вгору схилом знаходиться Військовий музей, а над ним височить масивний монумент «Батьківщина-мати» з Мамою-Родиною, що тримає меч і щит, прикрашені радянськими серпом і молотом. Музей було відкрито у 1981 році тодішнім радянським лідером Леонідом Брежнєвим. Кожного школяра колись возили туди, але вони не горять бажанням повертатися. «Я був там 20 років тому. Нема причин повертатися», — каже Кузька.

«Мене не цікавить усе це радянське лайно», — каже хтось інший. «Там багато що треба змінити».

Рятувальники шукали живих під завалами будинку в селі Шепилівка неподалік від школи. Будинок укривав близько 11 мирних жителів, коли в нього потрапила ракета

Російські напади посилилися напередодні Дня Перемоги 9 травня — річниці розгрому Радянським Союзом над нацистською Німеччиною

Підпис під фото: «Перша леді США Джилл Байден (друга зліва) та Олена Зеленська, дружина президента України Володимира Зеленського, у школі в Україні».

Південна Корея. «The Chosun Ilbo». Підпис під фото: «Перша леді України та США триматися за руки». Дружина президента США Джілл Байден (ліворуч) зустрічається із президентом України Оленою Зеленською.

Перша леді США, під час бліц-візиту до Ужгорода, місто на західному кордоні України, 8 числа (за місцевим часом) та Олена Зеленська, яка керувала антиросійською кампанією громадської думки у ЗМІ, під час вторгнення в Україну вперше з'явилася на публіці.

Байден напередодні відвідала школу у столиці Румунії Бухаресті та зустрівся з дітьми українських біженців. Тим часом прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо також відвідав Україну того ж дня, повідомляє Associated Press.

Читайте також:

На Козятинщині хочуть припинити діяльність російських церков (Опитування)

Чи не буде у Козятині колапсу з вивозом сміття через брак палива?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up