У Німеччині скасували плату за навчання у вузах

Освіта в Німеччині | стипендії та гранти.

В Германии отменили плату за обучение в университетах

У Німеччині скасували плату за навчання в університетах. Це змогли зробити в Німеччині, а чим ми гірші? Таким питанням задаються багато студентів, які здобувають освіту в країнах, де за нього треба платити. Починаючи з наступного семестру, вищу освіту в усіх університетах Німеччини буде безкоштовним, як для громадян країни, так і для іноземців. Завершальним етапом реформи стало скасування оплати в землі Нижня Саксонія.

Щоб зрозуміти, хто фінансує вищу освіту в Німеччині, і як вдалося зробити його безкоштовним, потрібно знати дві речі. Перша: Німеччина є федеративною державою, що складається з 16 автономних земель, які самостійно визначають політику у справах освіти та культури. Друга: система німецької вищої освіти, що складається з 379 вищих навчальних закладів, де навчається 2,4 млн студентів - це державна система, і фінансується вона державою. Існує невелика кількість приватних освітніх установ, проте в них навчається менше, ніж 5% від загального числа студентів.

Відео дня

Протистояння між прихильниками і противниками платної освіти

До 1970-1971 рр. студенти ВНЗ Західної Німеччини повинні були платити за навчання 120-150 німецьких марок в семестр. Для малозабезпечених громадян робилися деякі винятки, проте, в цілому, освіта була платною для всіх.

Коли в 1960-х роках до влади прийшла Соціально-Демократична Партія Німеччини, її представники почали реформувати вищу освіту. Був розширений доступ до вищої освіти для різних груп населення, і загальна кількість вищих навчальних закладів було збільшено. Починаючи з 1971 року, уряд створює систему матеріальної допомоги студентам, і скасовує плата за навчання. Спочатку, матеріальна допомога надавалася у формі грантів, потім половина йшла в рахунок оплати навчання, половина в рахунок гранту.

Під час розквіту програми розвитку вищої освіти в Німеччині в кінці 1960-х, фінансування вищих навчальних закладів почало ставати непідйомною ношею для бюджету земель. З'явилися нові положення, що регулюють законодавство в сфері державного вищої освіти в Західній Німеччині. Проте, перший закон, який вийшов в 1976 році, забороняв стягувати плату за навчання.

У 1980-ті в коаліційній ліберально-консервативному уряді йшли розмови про повернення плати за навчання. Однак питання про те, чи призведе це до того, що бюджети земель будуть менше платити університетам, зайшов в глухий кут.

1990е: платна освіта повертається

Реформи довелося відкласти на кілька років після падіння Берлінської стіни і об'єднання Німеччини, оскільки вся система вищої освіти Східної Німеччини вимагала перегляду і зміни. Нове обговорення питання про введення плати за навчання почалося в середині дев'яностих, коли стало очевидно, що це могло б вирішити багато проблем системи вищої освіти Німеччини.

В кінці дев'яностих противники платної освіти здалися: була введена плата для так званих «довгострокових студентів» - тих, хто провчився на своїй освітній програмі на кілька семестрів довше покладеного терміну, але так і не закінчив університет.

У 2002 році, землі, які перебували під управлінням консервативних урядів, звернулися до суду, з вимогою визнати недійсним закон, що забороняє стягувати плату за вищу освіту, оскільки втручання у внутрішні освітні справи землі незаконно. У 2005 році Федеральний конституційний суд задовольнив вимогу; відразу після цього, вищу освіту в 7 федеральних землях стало платним.

У 2006 році цей закон був остаточно скасований в процесі державної реформи в Німеччині. У деяких землях вартість навчання перевищувало 500 євро в семестр, проте Берлін і східні землі відмовлялися вводити оплата

Перевага і криза

Проте, в рамках тієї ж самої реформи, землі оголосили про свою повну самостійність у питаннях вищої освіти. Це призвело до того, що Федеральне міністерство освіти і наукових досліджень Німеччини відмовилося брати участь в програмах спільного фінансування вищих навчальних закладів. Таким чином, у федерального міністерства в розпорядженні виявилася велика сума, яка пішла на фінансування ініціативи «Перевага в науці». Ця програма, запущена в 2005 році, пропонувала групі університетів гранти на конкурсній основі, які допомогли б вивести навчальний заклад на ринок світової освіти.

Але це також означало, що в бідніших землях почалися проблеми з фінансуванням вищих навчальних закладів. Проблеми також ускладнювалася тим, що велика частина менш розвинених земель розташовується в Східній Німеччині, де, за спільним рішенням урядів цих земель, освіта була безкоштовною, щоб залучити більше студентів.

Поступова відміна

У наступні роки, після обрання в уряду земель представників соціально-демократичної партії або партії зелених, оплату за навчання в них знову скасовували. У землі Гессен, наприклад, освіта була платним тільки один рік. Зрештою, освіту плата за освіту залишилася тільки в двох землях - Баварії і Нижньої Саксонії. Зрештою, консервативний уряд в Баварії піддалося загальній тенденції, і оплата навчання була скасована в зимовому семестрі 2013-2014, Нижня Саксонія скасовує оплату в зимовому семестрі 2014-2015.

Однак глави вищих освітніх установ заявили міністрам, що їх університети не зможуть надавати освітні послуги високої якості, якщо втрати у фінансуванні не компенсуватимуться.

Багато землі погодилися виділяти фінансування своїм ВНЗ - яке, однак, не зможе повністю покрити недостачу - за умови, що ці гроші будуть витрачатися виключно на поліпшення якості навчання. Міністерства постановили, що студенти повинні брати участь в ухваленні рішень про те, на які цілі будуть витрачатися ці к

Як здійснюється фінансування сьогодні.

Сьогодні всі установи вищого освіту здобувають засоби від відповідного міністерства своїй землі. Сума затверджується на переговорах, які проходять раз на рік або раз на два роки. Стандартна сума може збільшуватися за рахунок додаткових угод між ВНЗ і землею, щодо зарахування додаткових студентів або компенсації грошей, втрачених через скасування оплати навчання.

Також існують програми додаткового фінансування, в яких беруть участь землі і федеральні міністерства, спрямовані на стимулювання досліджень в рамках «Переваги».

Звичайно, більшість освітніх установ вважають, що коштів, які їм виділяють, недостатньо. Зріс тиск на викладачів, яким тепер потрібно шукати додаткові джерела для фінансування досліджень. Конкуренція на отримання подібних грантів також збільшилася. Проте, в порівнянні з іншими європейськими державами, уряду земель в Німеччині дуже щедрі до своїх університетів - вони оплачують до 80% їх потреб. Крім того, існують різні джерела зовнішнього фінансування.

Держава платить, але наскільки його вистачить?

Незважаючи на зрослу конкуренцію і фінансову звітність університетів перед державою, в суспільстві переважає думка, що вища освіта - це державна система, і вона повинна фінансуватися державою. Скасувавши оплату навчання в усіх землях, навіть з консервативними урядами, держава також виступило на підтримку цієї думки. Більш того, Федеральний міністр освіти і наукових досліджень Німеччини, представник Консервативної Партії, заявив, що рівень фінансової підтримки нужденних студентів істотно зросте в 2016-2017 навчальному році.

Однак обсяги фінансування істотно різняться залежно від інституційних і регіональних умов. Переможці державної ініціативи «Перевага в науці» вже отримали і продовжать отримувати додаткове фінансування, спрямоване на те, щоб німецькі університети зайняли більш високі місця в світовому рейтингу освітніх установ. У 2014-2015 навчальному році в світовий рейтинг університетів Times Higher Education увійшли 12 вузів Німеччини, на 2 більше, ніж у попередній рік.

Університети в бідніших землях (в основному, в Східній Німеччині) отримують менше грошей, і зарплата їхніх співробітників зазвичай менше, тоді як більш багаті землі (в основному, на півдні країни) отримують більше фінансування.

Спори з приводу необхідності оплати навчання, які припинені зараз, можуть знову розгорітися в майбутньому. Це питання не було закрите раз і назавжди. У поверненні оплати зацікавлені як уряд, так і представники університетів, хоча і з різних причин. Однак суспільство сьогодні не підтримує цю ініціативу. Якщо настрої зміняться - а відповідні консультативні органи і науково-дослідні центри вже працюють над цим - платна освіта може повернутися.

Як вступити до німецького вузу?
Хочете почати вчитися в Німеччині? GSA проводить індивідуальні консультації та надає допомогу в пошуку стипендій та грантів на навчання в Європі і по всьому світу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up