Українці з Іспанії хочуть достукатись до Будапешту

Українці з Іспанії хочуть достукатись до Будапешту

9-го грудня у столиці Іспанії стартувала міжнародна акція під гаслом "Угорщино! перестань залякувати українців!"

Ініціатором акції виступила Українська Патріотична Асоціація "Воля". Метою є публічна передача “Звернення до офіційного Будапешта” про нагнітання очільниками урядових кіл Угорщини шовіністичної істерії відносно України і підтримки ними сепаратизму на території Закарпаття. У пікетуванні Угорського посольства (амбасади) в Мадриді взяли участь також представники ВГО "Сокіл" - іспанський осередок та Яворина в Іспанії.

Звернення підписали 18 очільників українських асоціацій та громадських активістів у США, Іспанії, Португалії, Італії, Німеччині та в Україні, які 11 грудня передадуть його копії англійською мовою угорським дипломатичним установам у країнах перебування, а також в МЗС України і представнику нашої держави в ОБСЄ.

Нижче наводимо повний текст Звернення та відомості про підписантів:

Президенту Угорщини п. Яношу Адеру

Відео дня

Прем’єр-міністру Угорщини

п. Віктору Орбану

Голові Національних зборів Угорщини

п. Ласло Кеверу

Послам Угорщини в Іспанії, Італії, Португалії, Німеччині, США та в Україні

до відома:

Міністру Закордонних Справ України

п. Павлу Клімкіну

Представнику України в ПАРЄ

п. Володимиру Ар'єву

З В Е Р Н Е Н Н Я

Шановні очільники владних структур Угорщини та дипломатичних представництв Будапешта за кордоном, ми – українці, що проживають в США, країнах ЄС та в Україні – нагадуємо вам, що вже чотири роки поспіль триває гібридна війна Росії проти нашої Батьківщини, яка забрала життя понад десяти тисяч співвітчизників. Державою-агресором анексовано Крим, сотні громадян України утримуються у російських в'язницях як заручники. Воєнний конфлікт, від якого щоденно продовжують гинути люди, розгорнувся, в тому числі, навколо "розкручених" кремлівськими політтехнологами так званого "мовного питання" й "ущемлення прав" російської нацменшини в Україні.

Сьогодні ми з тривогою спостерігаємо за нагнітанням ксенофобії, роздмухуваної правлячими колами Угорщини довкола мовної статті нового українського Закону про освіту. Офіційний Будапешт агресивно захищає угорську мову на Закарпатті і звинувачує українську сторону без жодних об'єктивних причин - в Україні налічується 71 школа з угорською мовою навчання, а освіту отримують 16 тисяч угромовних учнів за рахунок коштів державного бюджету нашої Вітчизни.

Внаслідок ситуації, яка склалася на сьогодні, дві третини випускників угромовних шкіл в Україні не знають державної української мови, тому їдуть до Угорщини: частина - на некваліфіковану працю, інша частина - продовжувати навчання зрозумілою мовою. Таким чином, Угорщина без жодних затрат отримує підготовлену для себе робочу силу в нашій державі. Цьому сприяє багаторічна настирлива паспортизація етнічних угорців Закарпаття, де угорська меншина налічує до160 тисяч осіб, 100 тисяч з яких мають угорські паспорти і по-суті подвійне громадянство, заборонене Конституцією України.

На підставі викладеного, маємо запитання до представників державної влади Угорщини:

- Чому не надається інформація про осіб із подвійним угорсько-українським громадянством на вимогу МЗС України?

- Чому урядові кола з Будапешта захищають протизаконні дії угорців - громадян України, коли останні на адмінбудівлях у Закарпатській області вивішують державні прапори Угорщини та підтримують акції сепаратизму в українському Закарпатті, спрямовані на порушення територіальної цілісності України?

Таке вже було у Криму, Донецьку та Луганську, що в кінцевому результаті призвело до кровопролиття та війни з Росією. Тому ми маємо всі підстави вважати, що значна частина нинішньої угорської політичної еліти діє у стилі шовіністичної концепції "відродження великої Угорщини" з подальшим наміром відсунути наш кордон далеко на схід, розпаливши нове вогнище війни у Центральній Європі - за сприяння польських реваншистів і московських імперіалістів.

Таким чином, ми - українці, що мешкаємо в Україні та в цивілізованих країнах Європи і Америки - застерігаємо вас, панове керманичі Угорщини: не вдавайтесь до брудного тиску, істерики та шантажу відносно українського народу і його держави. При необхідності ми зуміємо ЖОРСТКО захистити національні інтереси УКРАЇНИ на міжнародному рівні і на наших кордонах. Натомість, радимо вам неухильно виконувати ухвалу ПАРЄ про створення таких же умов для нацменшин у вашій країні, яких ви вимагаєте для угорської нацменшини в Україні, а також пропонуємо дотримуватися принципів взаємоповаги і добросусідства по відношенню до української нації.

Звернення підписали:

Іван Вовк – Українська патріотична асоціація "Воля" (Іспанія)

Ростислав Гриньків – об’єднання «Євромайдан–Чикаго» (США)

Наталя Ярова – осередок прихильників ВО «Свобода» (США)

Олег Куцин – Спілка ветеранів АТО «Карпатська Січ» (Україна)

Томаш Лелекач – Закарпатський осередок ВГО «Сокіл» (Україна)

Ігор Сосна – Кам’янець-Подільський осередок ВГО «Сокіл» (Україна)

Павло Садоха – Спілка Українців в Португалії (Португалія)

Людмила Млош – Центральна Спілка Українців в Німеччині (Німеччина)

Олекса Микола Іваницький – громадський активіст (Італія)

Віктор Концур – Українська асоціація «Нове Покоління» (Іспанія)

Ігор Кметик – Асоціація «Молода Україна» (Іспанія)

Світлана Кметик – Українська суботня школа «Наше майбутнє» (Іспанія)

Євген Вайдич – Мадридський осередок ВГО «Сокіл» (Іспанія)

Оксана Чорна – Іспанський осередок ВОУ «Яворина» (Іспанія)

Геннадій Бєлов – Асоціація «Відродження Нації» (Іспанія)

Андрій Ворожбит – Об’єднання українців Куенки (Іспанія)

Михайло Петруняк – Федерація Українських Асоціацій в Іспанії (Іспанія)

Марія Вертецька – волонтерське об’єднання «Допоможи воїну» (Іспанія)

Підписи вищевказаних осіб засвідчую : голова УПА «Воля» Іван Вовк

 

Прес-служба Української патріотичної асоціації "Воля"

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up