Яків Шепель — полковник Армії УНР, що творив історію Козятинщини (Увага конкурс)

Яків Шепель — полковник Армії УНР, що творив історію Козятинщини
(Увага конкурс)

Оголошуємо відкритий конкурс З метою залучення ширшої фахової спільноти до творення своїх проектів в висвітленні історичної правди .Мистецький  Ria Козятин оголошує відкритий конкурс  творів , віршів ,оповідань, мемуарів, спогадів про Якова Шепеля під час його визвольних змагань на Козятинщині ...

Конкурс передбачає  преміювання а саме , 1000 гривен, 800 гривен та 500  гривен.

Організатор конкурсу Просвіта ОУН Козятин

 

 

Автоматический альтернативный текст отсутствует.

Відео дня

 

В цей день 23-го листопада 1894 року народився Яків Шепель — полковник Армії УНР, повстанський отаман на Літинщині. У 1919 — 1921 роках оперував проти більшевиків на Літинщині, Хмельниччині, Козятинщині, Калинівщині (Вінниччина). 
Учасник Другого Зимового походу 1921 р.
Вбитий московсько-комуняцькими окупантами (агентом ЧК) в 1921 році.

На данном изображении может находиться: 1 человек

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Влад Лісовий

    українська персоналія Це незавершена стаття про особу, що має стосунок до України.
    Ви можете допомогти проекту, виправивши або дописавши її.
  • Влад Лісовий

    ЗМУЧЕНЕ БІЛЬШОВИЦЬКИМ ТЕРОРОМ НАСЕЛЕННЯ ВІННИЦІ ВІТАЛО ПОВСТАНЦІВ ОТАМАНА ЯКОВА ШЕПЕЛЯ ІСТОРІЯ 02 жовтня 2016, 13:45  Джерело: vlasno.info
  • Влад Лісовий

    Шепель Яків Матвійович
    Шепель Яків Матвійович.jpg
    Народження 23 листопада 1894
    Літинський повіт, Подільська губернія
    Смерть 1921
    Приналежність Flag of the Ukranian State.svg УНР
    Рід військ партизани
    Війни / битви повстанський рух 1918—1921 р.р.
    У Вікіпедії є статті про інших людей з прізвищем Шепель.
    Я́ків Матві́йович Ше́пель (* 23 листопада 1894 — † вересень 1921) — повстанський отаман на Літинщині, полковник Армії УНР, командувач 6-м повстанським районом. У 1919 — 1921 роках оперував проти більшевиків на Літинщині, Хмельниччині, Козятинщині, Калинівщині (Вінниччина).


    Зміст
    1 Біографія
    2 У літературі
    3 Література
    4 Посилання
    Біографія
    Народився на Літинщині (Поділля) у селянській родині, в селі Вонячин (нині Городище Літинського району). Мав початкову освіту. На початку Першої світової війни мобілізований у російську армію.

    У 1917 році створив повстанський загін на Літинщині, який налічував близько 500 кіннотників. 27 липня 1919 загін Я. Шепеля отримав назву І-а Подільська дивізія селянських повстанських військ у складі 14 500 багнетів. Дивізія діяла спільно з групою військ Армії УНР Юрка Тютюнника, і спільно з галичанами брала участь у визволенні Жмеринки та Вінниці від більшовиків. Під час Першого Зимового походу взаємодіяв з частинами Армії УНР під командуванням генерала М. Омеляновича-Павленка. Коли отаман О. Волох на початку грудня 1919 підняв у Любарі заколот проти української влади, Шепель засудив цей антидержавний вчинок; на вимогу Волоха піддатися під його накази, Шепель вислав йому мішок цукру з листом: «Як тобі гірко там в Любарі, то я посилаю Тобі осолоду».

    У січні 1920 відмовився від пропозиції про співпрацю з денікінським полковником Переваловим.

    У березні 1920 загін Шепеля діяв на Вінниччині, Літинщині та біля Хмельника.

    Згодом Шепель емігрував до Польщі. Брав участь у Другому Зимовому поході 1921. Після його завершення повернувся на Літинщину.

    Вбитий аґентом чекістів — Федором Паньковецьким, коли переходив на Галичину через річку Збруч.

    У літературі
    «Отаман Яків Шепель»  — історичний роман Олександра Дмитрука
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up