Не зайнята ніша підбору персоналу

Не зайнята ніша підбору персоналу

Відома потреба — нянька для вашої малечі

Найняти няню козятинчани не можуть через агентство з підбору персоналу. Бо такого у нас немає. На жаль. А так би заплатили спеціалістам 200 грн за послуги і вони б підібрали необхідну кандидатуру. Потім би ми взяли її з випробувальним терміном з оплатою 25-30 гривень за годину. І згодом підписали б договір. Це цивілізований спосіб вирішення проблеми. Хоча і потрібно агенції заплатити півмісячний оклад доглядальниці, проте замовлення няні через агентство дасть хоч якусь упевненість в тому, що запропонована кандидатура не представить небезпеку як для дитини, так і для майна в квартирі.

 

У нас нянь шукають в оголошеннях “Різне”. Є об'яви від доглядальниць. Жінки від 18 і до 60 років пропонують посидіти з дитиною. Ціни на їхні послуги коливаються від 10 до 50 гривень за годину. Менше беруть ті, що не мають досвіду роботи та вперше хочуть спробувати себе у ролі няні. Ціни завищують жінки, які вже неодноразово працювали у сім'ях та навіть у дитячому садочку.  Журналісти обдзвонили оголошення, які виставили в інтернеті та в газеті. Як виявилось, простіше знайти няню на декілька годин. Охочих доглядати дитину на постійній основі знайшлось лише декілька. У той час, як одні запитують, скільки ми готові платити, інші хизуються методиками, які використовують для розвитку дитини. Частина няня готова лише бавитись з малечею, а от готувати і прати не буде. Інша частина доглядальниць відразу каже, що виконувати хатні справи входить до її обов'язків.  

Відео дня

 

Бажано укласти письмовий договір

 

 

Андрій Місяць, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

 

— Взагалі умови виховувати дітей сімейний кодекс покладає на батьків. Та всі ми розуміємо, що батьки зайняті. Вони можуть найняти людину для того, щоб вона це робила. Звичайно, що краще мати справу зі спеціалізованими агентствами, юридичними особами, які надають такі послуги. Якщо ж такого нема, то можна найняти і самостійно. Але бажано укласти письмовий договір, де прописати чітко весь спектр послуг. Це і години перебування, і обов’язки. З правової точки зору - це звичайний договір про надання послуг, де передбачено, які саме послуги будуть надаватися. Ну і звичайно, що мають бути рекомендації. Якщо договір не укладається, то батьки мають самі думати, як їм контролювати. У себе в квартирі вони можуть робити все, що завгодно, в тому числі ставити камери. Якщо дитину вдарили чи ще щось сталось, то в будь-якому випадку буде відповідальність, незалежно від наявності договору. А якщо буде доведена халатність батьків, то і вони можуть відповідати, але мають бути доведені підстави.

 

Няня має сприймати дитину такою, як вона є

 

 

Інна Гошовська, практичний психолог

 

— Бажано було б взагалі не обирати няню, бо контакт з мамою або татом є набагато кращим. Якщо він втрачається, то в підлітковому віці можуть бути проблеми з дитиною. Але якщо няня таки потрібна, то добре було би, якби вона мала педагогічну або психологічну освіту. Потрібно дивитися на якості няні, як вона спілкується з дитиною, наскільки викликає довіру, орієнтуватися на свої відчуття. З нею потрібно провести довготривалу співбесіду, поспілкуватися про її сім'ю, чи є в неї власний досвід виховання дітей. Якщо в неї є свої діти, то є досвід поводження з ними. Треба також дивитись на емоційність няні, чи зможе вона передати дитині світ емоцій, навчити називати їх. Вона також має вміти сприймати дитину такою, як вона є, з плачем, зі сльозами, з криками і знати, як відволікти її. Також бажано не відразу залишати на няню, а побути з нянею і дитиною, подивитись, як між ними налагоджується контакт. Ні в якому разі няня не має кричати на дитину. Це табу.

 

Позиція центру зайнятості

 

Шукають не тільки нянь у Козятині. Потреба є в прибиральницях приватних осель, доглядальницях за літніми людьми, медсестрах по догляду лежачих хворих, репетиторах, супроводжуючих дітей до школи тощо.   

 

У бесіді з фахівцями відносно непрацевлаштованого населення, виявилось, що ніша ця дійсно не зайнята.

 

 

Володимир Бокал, керівник міського центру зайнятості

 

— Так, часто можна прочитати в місцевих засобах масової  інформації оголошення про потребу людей в наданні послуг з догляду за дітьми, громадянами похилого віку чи особами з інвалідністю.

Звичайно, не кожна людина здатна виконувати таку роботу. До дітей потрібен фахівець з педагогічною освітою, для інших категорій осіб бажано медичний  або соціальний працівник теж з освітою або досвідом роботи, та й людина має бути чесна, вихована, культурна.

Можливо в місті Козятині хтось би хотів створити мале підприємство з надання таких послуг або стати приватним підприємцем, який буде надавати такі послуги населенню, взявши на роботу до себе  кваліфікованих працівників.

На нашу думку, будь-який діючий приватний підприємець також може розширити свою діяльність, додавши відповідний КВЕД  з надання такого виду послуг.

На сьогоднішній день центр зайнятості може надати певну матеріальну допомогу для започаткування власної справи безробітним, які перебувають на обліку, але кошти обмежені і в першу чергу в даний час кошти надаються учасникам АТО. При збільшенні коштів на виплату допомоги для організації підприємницької діяльності – допомога може надаватись і іншим категоріям безробітних.

 

Чи ж потрібна агенція чи мале підприємство в м. Козятині для надання послуг з догляду за малолітніми дітьми, особами похилого віку та особами з інвалідністю?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 «У парку дуже часто відпочиває молодь, тому це як полотно» photo_camera 17:56 На храмовому святі владика молився, розповів цікавих історій і жартував. 17:40 Де в Козятині купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт) 17:17 Діти, які повернулися до сімей, отримали допомогу та знання про кібербулінг photo_camera Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 16:21 Верховна рада збільшить штрафи для чоловіків, які ухилятимуться від мобілізації 15:55 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (Новини компаній) 13:41 На Козятинщині висадять дві трояндові Алеї Слави 12:32 Як уникнути віялових відключень світла? Поради козятинчанам 10:36 Міністерство у справах ветеранів України запускає «Єдину ветеранську лінію» 10:32 Україна вчора відбила чергову атаку росіян: 95 бойових зіткнень та 10 збитих Shahed 09:22 Цей день в історії, 10 травня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up