Чому ми не відчуваємо того, що середня зарплата у нас постійно зростає?

Чому ми не відчуваємо того, що середня зарплата у нас постійно зростає?

На сайті міської ради написали про те, що в Козятині середня зарплата за останній квартал становить 8044 грн. Це викликало певне здивування і питання: чому при такій середній заробітній платі більшість людей цього не відчувають? Після невеликого розслідування з'ясувалося, чому середня зарплата (про яку нам повідомляє Держстатистика), не показує реальний рівень життя населення.

Наприклад, на підприємстві працює 5 працівників, зарплата яких становить 4000, 4100, 4200, 4300 і 20000 грн відповідно. Їхня середня арифметична зарплата становить 7 320 грн. Очевидно, що таке високе число є наслідком занадто великого відриву між доходами останнього працівника і перших чотирьох. Такий спосіб підрахунку не відображає реальний стан рівня життя населення. Ми його вспадкували від радянських часів.

Більш прогресивним і об’єктивним способом, яким користуються країни ЄС, є підрахунок медіанної зарплати. Береться зарплата того працівника, що стоїть посередині в ряду зарплат. У нашому випадку це 4200 грн і це число об’єктивно вказує на рівень доходу більшості працівників. Медіанна зарплата не зміниться, якщо, наприклад, зросте зарплата останнього працівника.

Це пояснює наступне явище. Коли в суспільстві багаті люди багатіють ще більше, то бідний і середній класи особливо і не помічають, що в сумі арифметично вирахувана середня зарплата зростає. А інформацію про медіанну середню зарплату Держстатистика замовчує.

Відео дня

Інші два важливі моменти — зростання мінімального рівня заробітної плати і інфляція. Так, “мінімалка” потихеньку зростає, що теж підвищує середню арифметичну зарплату. Але разом з нею зростає й інфляція, котра зменшує купівельну спроможність. Так, мінімальна зарплата з 1 січня 2017 року зросла вдвічі (було 1600, стало 3200), з 1 січня цього року вона становить 3723 грн.

Для порівняння: інфляція (індекс споживчих цін) за 2016 рік становила 112,4, за 2017 рік — 113,7, а за січень-квітень цього року — вже 104,4 (дані взято з сайту minfin.com.ua). Як бачите, теж зростає.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up