Вішинг — “рибалка” на ваші гроші

Вішинг — “рибалка” на ваші гроші

Шахрайство процвітає

У редакцію звернувся мешканець Глухівців і розповів про останні події в селищі.

“Хочу, щоб ви попередили людей про старий “развод” по телефону. Що робити, коли дзвонять серед ночі і вимагають гроші... Мамо, допоможи, я збив людину... Або типу такого. У Глухівцях більше 5 розводів за день. І всі жінки... І у всіх ледь не нервовий зрив. Валер’янка і всі діла...  До моєї мами дзвонили минулого року, коли я спав, коли прийшов з роботи з нічної зміни. А щоб був на ніч на роботі і подзвонили о третій годині ночі?... Коротше, “развод” старий, а багато хто ще не в курсі. Будь ласка, рятуйте людей від серцевих нападів.
До вашої уваги інформація з цього приводу.

Схеми обману

У основному, шахраї телефонують з незнайомого номера і під різними приводами намагаються вивідати дані платіжної картки (номер, дату завершення дії, PIN-код тощо), одноразові паролі з банківських sms-повідомлень, змусити зняти ліміти на операції по платіжній картці, відключити перевірку коду безпеки картки СVV2, перерахувати кошти на картку шахраїв.

Відео дня

Буває, що дзвонять жертві і, представляючись співробітниками правоохоронних органів, повідомляють, що хтось із рідних потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, скоїв кримінальний злочин тощо. Гроші вимагають на хабар за невідкриття кримінальної справи або щоб відкупитись від постраждалих.

Обманщики повідомляють про якісь виграші, перерахунки пенсій чи соціальних виплат, повернення відсотків за кредитом. Це інколи спрацьовує, тому що злочинці зазвичай представляються працівниками банків, Пенсійного фонду, СБУ, поліції.

Шахрай прикидається покупцем, дзвонить продавцю і просить дати всі реквізити картки, тому що лише за номером переказати гроші у нього чомусь не виходить. Різновид цієї схеми — спроба шляхом "інструкцій" та "підказок" змусити жертву виконати команди SMS-банкінгу на перерахування коштів з картки.

Ваші дії та правила поведінки

Потрібно пам'ятати, що ніколи, нікому і ні за яких обставин не можна повідомляти термін дії платіжної картки і тризначний код безпеки СVV2/CVC2 на зворотному боці картки, а також код підтвердження операції з банківського sms-повідомлення. Ні співробітники банків, ні представники державних органів та правоохоронці не телефонують громадянам із вимогою назвати ці дані.

Розпізнати шахраїв можна за тривожним тоном розмови, за наполегливістю і поспіхом, з якими вас змушують зробити те, що ще хвилину тому робити ви не збиралися. Шахраї обіцяють легко отримати гроші, на які ви не чекали або не думали, що отримаєте їх так просто (виграш у лотерею або перерахунок пенсії, наприклад). Будьте раціональними!

Дзвоніть у поліцію!

При підозрі, що отриманий телефонний дзвінок є спробою вішингу, слід одразу закінчити розмову або не панікувати і спокійно уточнити інформацію.   

Якщо дзвінок стосувався рахунку або платіжної картки, слід зателефонувати в банк за номером, який вказаний на картці або на офіційному сайті установи. Якщо телефонували нібито з державної установи, слід знайти її номер на офіційному сайті і зателефонувати, щоб переконатися, що вас турбували саме з цієї інстанції. Зокрема, якщо співрозмовник представився співробітником правоохоронних органів, то слід за можливості уточнити його прізвище, ім'я, посаду, звання та місце роботи, після чого звернутись для перевірки до Національної поліції за номером 102 або до оперативних чергових в управліннях Служби безпеки України у відповідних областях. Якщо вам дзвонили з приводу близької людини – слід з’ясувати, де вона знаходиться і чи все з нею в порядку. Варто також перевірити номер, з якого вам дзвонили, у пошукових системах – можливо, шахраї вже використовували його раніше.

Якщо ви стали жертвою

У випадку, коли ви все-таки піддалися шахрайській провокації і встигли повідомити злочинцям конфіденційну інформацію, слід негайно заблокувати картку, звернувшись у call-центр банку, який обслуговує картку, написати заяву в банк і звернутись до поліції.

Успішність протидії шахраям залежить від оперативності реагування, тому зазначені вище дії слід виконати якомога швидше.

Водночас, як свідчить опитування, проведене компанією Gemius, 77% українських інтернет-користувачів віком від 14 до 69 років, у яких є платіжна банківська картка, знають, що нікому не можна повідомляти реквізити картки і секретні коди з sms-повідомлень від банку, 76% українців у розмові з телефонним злодієм таки розголошують цю інформацію.

Клієнтам ПриватБанку

Після націоналізації ПриватБанку шахраї почали поширювати чутки про витік баз даних з особистими даними клієнтів. Представляючись працівниками служби безпеки "Ощадбанку" шахраї з'ясовували, чи є у людини картковий рахунок ПриватБанку. Якщо співрозмовник відповідав позитивно, то шахраї повідомляли, що ПриватБанк буде приєднаний до “Ощадбанку”, тому клієнту необхідно терміново здійснити переказ грошових коштів з картки “Привату” на нову, оформлену в “Ощаді”. Для цього у жертви просили номер банківської картки, CVV-код, пароль до інтернет-банкінгу та інші дані. Після цього відбувалося перерахування коштів на рахунки, підконтрольні шахраям...


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up