Зустрічаємо нові монети

Зустрічаємо нові монети

Паперові 1, 2, 5, 10 гривень скоро стануть раритетом

У обіг введуться монети вартістю 1, 2, 5 і 10 грн., які протягом 2018-2020 років поступово замінять відповідні паперові гроші. Упроваджуватися нові монети будуть в два етапи. Перший етап розпочався 27 квітня — введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. Другий етап — введення 5 і 10 гривень у 2019 – 2020 роках.

Українці зможуть розраховуватися одночасно новими монетами і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень Національний банк не буде, але припинить друкувати їх.

Причини та переваги

Вважається, що заміна банкнот дасть можливість досягти оптимального співвідношення між якістю та кількістю банкнот і монет в обігу, що відповідатиме сучасним потребам держави та економіки, а також світовому досвіду. Близько 1 млрд гривень зможе заощадити державі така заміна з урахуванням строку служби монет. Адже вони перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти таким номіналом

Відео дня

— до одного року.

Розвиток безготівкових розрахунків приводить до зменшення кількості номіналів у номінальних рядах країн світу. І Україна — не виняток. Частка безготівкових розрахунків в Україні з використанням платіжних карток за останні п’ять років зросла більше ніж утричі — до 39% на початок 2018 року (з 12% — станом на початок 2013 року). Про це говорить в.о. голови Національного банку України Яків Смолій.

Технічні параметри та дизайн

Нові обігові монети матимуть сріблястий колір, будуть невеликими, легкими. На їх реверсах зображено портрети видатних українських особистостей, які є на відповідних банкнотах. На аверсі всіх монет зображено малий Державний герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту. Серед елементів захисту монети, які треба використовувати при візуальному та тактильному контролі її справжності, — дизайн аверсу і реверсу, відповідний тип рифлення та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Скоро попрощаємося з 1, 2, 5, 25 копійками

Національний банк України припиняє з 1 липня 2018 року карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас вони і надалі залишатимуться в обігу.

Для спрощення розрахунків введуться правила заокруглення загальної суми покупки. Сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Мова йде про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари, що не впливатиме на інфляцію.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up