Енергія сонця людям приносить дохід, а місту — економію

Енергія сонця людям приносить дохід, а місту — економію
Марія Мудра: “Сонячні станції — це пасивний спокійний дохід»
  • Альтернатива. Родина Мудрих користується сонячними електростанціями вже більше року. За їхніми підрахунками, це чудова альтернатива для приватного бізнесу і не тільки. Запевняють — переваги зеленої енергетики відчуваються уже з перших днів. Як все працює та скільки це коштує?

У Козятині набирає обертів енергетика майбутнього. В кількох козятинчан на земельних ділянках та на будівлях вже є сонячні панелі. Люди черпають енергію сонця, використовують її в побутових цілях та заробляють гроші, продаючи державі надлишок.

Хотіли, але боялися

Господарями найпотужнішої в місті мережі зеленої енергетики є родина Мудрих. У своїх володіннях вони встановили п’ять станцій, з максимальною дозволеною державою потужністю — 30 кВт. До кожної підключено 114 новітніх батарей. Енергію сонця вони використовують вже більше року. Кажуть, ідею виношували дев’ять років. Батьки вагались, вигідно це чи ні. А діти вивчали технології енергії сонця та вираховували цінову політику «зеленого тарифу». Вони розуміли, що можуть не тільки забезпечити себе безперебійним альтернативним живленням, а підключившись до «зеленого тарифу», отримувати хороші прибутки. Крапку у переконаннях поставили на виставці автономних носіїв енергетики в Києві. 

— Бажання виникло ще з 2010 року, — розповідає донька Оксани Мудрої Марія. — Неодноразово говорили з батьками та намагалися їх переконати, але вони були категорично проти. Навіть інженера-електрика викликали, щоб той дав професійну пораду. Та замість підтримки почули тільки негатив. Мовляв, ні в якому разі не ставити сонячних панелей, бо їх поб’є град. Це не надійно та не вигідно. Переконували, що ми викинемо страшні гроші, а натомість нічого не заробимо. Я в це не вірила і періодично передивлялась інформацію, читала про зелену енергетику в інтернеті тільки позитивні відгуки. В Україні тоді люди ставили, але мало, боялися, мабуть. Пік припав на 2018-2019 — 70% від того, що поставили за останні вісім років. 

Відео дня

Побачивши на виставці попит та різномаїття сонячних, вітрових та водних станцій, Мудрі вирішили і на собі відчути переваги зеленої енергетики. Знайшли надійну столичну компанію і запустили процес в дію. 

За словами Марії, найважчим у підключенні були роботи з документацією. Вони займають багато часу. А от монтування металевих конструкцій та встановлення панелей — процес досить швидкий. До прикладу, на одну станцію (114 панелей) пішло 4-5 днів. Всі вони розташовані на південь. Адже так зможуть зібрати більше сонця. Доречно вписались в ландшафтних інтер’єр присадибної ділянки та на даху будинку.

Спокійний дохід

Панелі не бояться ні дощу, ні граду, ні снігу. Мають довготривалу гарантію. 

— Найбільша кількість електроенергії виробляється з березня по серпень. Найгірші місяці — це листопад і грудень, — продовжує Оксана Мудра. — Але, якщо є сніг, то він відбиває світло. А ще, панелі бояться високої температури. Вони не люблять перегріву, і навпаки, не віддають, а поглинають в себе енергію.

Мережеві сонячні електростанції призначені для генерації електроенергії з подальшим її продажем державі за так званим «зеленим тарифом». Наразі, 1 кіловат коштує 5, 5 гривні. Але від кожного кіловата слід сплатити 20% податку. Тож чистими виходить 4,40 грн. 

—  Вночі ми беремо енергію від РЕМу, але ми їм не платимо, все автоматично пересумовується, — розповідає Марія. — І кожен місяць до 20 числа нам перераховуються кошти. Все чисто, чесно, прозоро. Це пасивний спокійний дохід. Одна станція коштує приблизно 25 тисяч доларів. І витрати окупляться вже через три роки. В плюс йдеш уже з першого дня. Рекомендуємо всім.

Може бути економно для міста

Марія Мудра переконана, що завдяки використанню зеленої енергетики, Козятин можна зробити кращим та зручнішим.

— Ми на цьому заробляємо, а місто могло б економити, — каже Марія. — Наприклад, якщо взяти по освітленню — одна станція, потужністю 30кВт може дати енергію для 600 50-ВАТових лампочок. Це дуже багато. Те ж саме стосується і дитячих садочків. Щоб наші дітки мили руки взимку теплою водою, можна поставити водяні колектори. А для обігріву приміщень, замість лушпиння, що травить городян їдким чорним димом, використовувати енергію сонця. Погоджуюсь, воно себе виправдає не відразу. Але на здоров’ї економити не можна.

«Зелений» тариф знизили

Наприкінці липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає зниження «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт на 15 відсотків. Згідно з пояснювальною запискою, Рада знизила розмір «зелених» тарифів з 1 липня 2020 для об'єктів, введених в експлуатацію з липня 2015 до 31 грудня 2019: для СЕС потужністю понад 1 МВт - на 15 відсотків, для СЕС менше ніж 1 МВт - на 10 відсотків. Також парламент знизив «зелені» тарифи з 1 липня 2020 для СЕС, введених в експлуатацію з 1 січня 2020 року, на 2,5 відсотка, а також встановив граничний розмір «зеленого тарифу» для об'єктів відновлюваної енергетики, введених в експлуатацію до 30 червня 2015 року. Крім того, парламент обмежив терміни введення в експлуатацію нових СЕС для отримання «зеленого» тарифу шляхом зменшення з 1 серпня 2020 р. розмірів «зеленого» тарифу для таких об'єктів на 50 відсотків.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alexander Bell

    А чому не врахували те, що електроенергія буде дорожчати? Це ж очевидно. АЕС закриватимуть, як і ТЕС, в угоду екології планети, і час дешевої електроенергії пройде. А виграють від того якраз таки власники сонячних станцій, як тут sun-energy.com.ua .
  • Василь

    Їхній дохід оплачують їхні сусіди. Чим більше буде "зеленої енергії", тим більшими будуть рахунки у всіх інших споживачів
  • Світлана

    25000 $ вистачить на оплату світла і газу на все життя , мабуть ще й внукам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up