Мапа укриттів у Козятині застаріла і не відповідає дійсності. Коли підготують нову?

Мапа укриттів у Козятині застаріла і не відповідає дійсності. Коли підготують нову?
  • Зберегти життя. Після трагедії у нашій столиці, де під закритим сховищем від уламків збитої ракети загинули люди, тема укриттів знову на слуху, як і в перші дні війни.
  • Розпитали в секторі з питань цивільного захисту населення, яка ситуація з укриттями у Козятинській громаді, чому мапа з їх адресами не відповідає дійсності та чи здійснює хтось біля укриттів чергування, аби вони були відкритими

Перший день літа зустрів українців тривогами, ракетами і дронами. Вночі першого червня росіяни запустили 10 «Іскандерів» по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури Київщини. Всі ракети збили, однак обстріл спричинив руйнування, на превеликий жаль, три людини загинуло. Уламки впали за десять хвилин після оголошення повітряної тривоги. Як розповідав журналістам Ярослав, чоловік однієї з загиблих, його дружина прямувала до укриття з дитиною, але те було зачинене. За його словами, багато жінок і дітей довго стукали у двері, але їм не відчинили. Чоловік вирішив оббігти будівлю з іншого боку, щоб розбудити охоронця. У цей час прилетіли уламки, і його дружина загинула. 

Після цієї трагедії почали масово перевіряти всі укриття, як вони облаштовані та у якому стані. Роблять перевірки і на Вінниччині. В першу чергу, звертається увага на доступність об’єктів цивільного захисту для людей. Комісії, до складу яких входять поліцейські, рятувальники та представники місцевих органів виконавчої влади, мають у найкоротші терміни обстежити усі укриття області. Виявлені під час заходів порушення документують, а осіб, які їх допустили, мають притягнути до відповідальності.

«Ми повинні попередити подібні ситуації у нашому місті. Я звертаюся до всіх, хто відповідає за ці укриття: власників приміщень і операторів балансоутримувачів. Будь ласка, підтримуйте їх у належному стані і тримайте їх відкритими, щоб люди могли швидко у них сховатися. Це може врятувати життя вам і вашим близьким», — написала першого червня Тетяна Єрмолаєва — козятинський міський голова.

Відео дня

У цьому ж дописі очільниця громади прикріпила посилання на так звану мапу укриттів у Козятині, нагадавши мешканцям та гостям адресу їх розташування. Розмістили її на сайті і ми. Та наші читачі почали писати, що ця мапа не відповідає дійсності. Зокрема Ярослав Коломієць прокоментував: «Карта, на якій не вказані реальні укриття, молодці».

Більшість козятинчан не ходять в укриття

Окрім нарікань на невідповідність мапи, вразили і результати опитування, яке ми проводили серед козятинчан. Запитували, чи користуються вони укриттями під час повітряної тривоги. Опитали понад 200 людей як на нашому сайті, так і у телеграм-каналі. І на сайті ( 86%), і у телеграмі  (71%) більшість відповіли, що не користуються укриттям під час повітряної тривог взагалі. Близько 20% користується, але інколи. Людей, які завжди прямують в укриття, -  від 6 до 8%. Чому так невтішна тенденція? Можливо через неналежний стан наших укриттів?

Вирішили розпитати, в якому вони стані зараз, через півтора року війни та що не так з мапою їхніх адрес. За роз’ясненням звернулися до начальника відділу з питань цивільного захисту оборонно-мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Євгена Кубашевського. 

За інформацією, яку нам надав пан Євген, у нашій громаді укриття поділяються на три категорії. Це сховища, протирадіаційні та найпростіші укриття. Відповідно самих сховищ (бомбосховищ) у нас 7, протирадіаційних — 25 і 34 — найпростіших. Разом 66, всі вони внесені в перелік.

— У зв'язку з трагічними подіями, що відбулися у Києві, міською радою рекомендовано всім балансоутримувачам організувати цілодобове чергування, щоб був цілодобовий доступ до укриттів, — розповідає Євгеній Кубашевський. — Під час перевірки проїхали всі укриття у нашій громаді, всі відчинені. Укриття, які внесені в перелік, перевіряються та обладнуються. Зокрема, у виконкомі Козятинської міської ради організоване чергування, і під час тривоги в тому числі.

Підвали багатоповерхівок на совісті голів ОСББ

Тепер розповімо козятинчанам, хто несе відповідальність за стан укриттів. За словами Євгена Кубашевського, всі сховища (нагадаємо їх у нас 7), знаходяться на балансі залізниці. Вся відповідальність за захисні споруди лежить на балансоутримувачах — за їхній стан, за те, відкритті вони чи закриті, облаштовані чи ні.  

Що стосується підвалів, які знаходяться у багатоповерхівках міста, то внесені в перелік, а значить і перевіряються, тільки два. Вони знаходяться у будинках на вулиці Степана Бандери (колишня Матросова). Всі решта — в перелік не внесенні, вони не є укриттями.

— Ті підвальні приміщення, що знаходяться в інших багатоповерхівках Козятина, на совісті голів ОСББ, вони не перевіряються нами, — додав Євген Кубашевський. —

Стосовно того, чи змінились укриття за півтора року війни, то, за словами Євгена, зміни є, особливо у тих, які знаходяться в місті Козятині. В навчальних закладах, в садочках укриття гарно облаштували. За власні кошти, з допомогою благодійних організацій домовлялися з «ACTED», які безкоштовно передавали обладнання, ліжка, матраци, лавки, стільці, столи. 

—  Багато старостів за свій рахунок приводили до ладу укриття. Все, що було до війни і зараз — це небо і земля, — підкреслює Євген Кубашевський.

Після розмови з Євгеном, перевірили сховище і ми, принаймні те, що в центрі біля котельні. Це був понеділок, 5 червня, повітряної тривоги не було, але двері були відчинені. Відразу біля порогу стояли стільці. Далі ми не заходили, вийшов чоловік, який сказав, що він охоронець, який саме на чергуванні. Сказав — дали вказівку, щоб укриття було постійно відкрите.

До кінця червня буде нова мапа укриттів Козятина

Переходимо до мапи укриттів, яку нещодавно опублікувала очільниця громади. Виявляється, вона застаріла і не відповідає дійсності. Її розробили в міській раді станом на кінець 2021 року. Зміни не вносили за відсутності спеціаліста.

— Ми розробили свою карту, вона ще в процесі, доуточнюється, вносимо інформацію,  — розповідає Євген Кубашевський. —  До кінця цього місяця вона буде на сайті, ми її роздрукуємо, повністю з усіма реальними захисними спорудами, які внесені в перелік, які дообладнані, які контролюються. На карті будуть точні дані, вона матиме відповідний QRCode. Карти на пластиковій основі будуть розміщені в ЦНАП, соціальних закладах, лікарнях, управліннях міської ради тощо. Допомогу у створенні сучасної та уточненої мапи укриттів надали представники благодійної організації «АСТЕD».

Відразу після нашої розмови з начальником відділу з питань цивільного захисту оборонно-мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами, на офіційній сторінці Козятинської міської ради вийшла інформація — продовжуються навчання по картографуванню для підтримки спроможності громади реагувати на надзвичайні ситуації. Там повідомили, що днями відбулася чергова зустріч з представниками міжнародної організації ACTED, на якій презентували різні підходи із візуалізації даних, що можуть бути зібрані за допомогою мобільних пристроїв для потреб цивільного захисту. Також спеціалісти міської ради разом із представниками організації обговорили пропозиції та зауваження щодо раніше підготовлених мап для подальшої їх передачі на друк.

Куди звертатися мешканцям Вінниччини, якщо укриття закрите або в неналежному стані

— У випадку, якщо укриття утримується в неналежному стані або ж під час сигналу повітряної тривоги воно зачинене, вінничани можуть залишити свою скаргу за посиланням або повідомити про це в «Цілодобову варту» за номерами: 15-60; 0-800-60-15-60; (0432) 65-15-60; (0432) 59-50-39; (0432) 60-15-60. Також можна повідомляти на телеграм-канал «Безпечне місто», за номером 0677185496 або 102.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Моя Европа

    Поху@ на ту мапу, якщо самі укриття в стані бомжатні

keyboard_arrow_up