Один рейд з козятинськими патрульними

Один рейд з козятинськими патрульними
Патрульні поліцейські мають за 7 хвилин приїхати на виклик у місті

Репортаж. Наш район обслуговує три екіпажі патрульної поліції. За зміну до них надходить до 30 викликів. З чим щоденно стикаються, як працюють, на що нарікають  – роботу поліцейських з середини побачила наша журналістка 

Мене «прикріпили» до екіпажу старшого лейтенанта Олександра Журавльова та інспектора поліції Артема Ільчука. Робоча зміна у патрульних поліцейський почалась о 7.45, вони вислухали інструктаж, отримали зброю, одягнули жилети із написом “поліція” і почали патрулювання. Загалом весь район, а це 72 населенні пункти, обслуговують три бригади патрульних поліцейських. 

— Усі повідомлення нам надходять в автоматичному порядку на службовий планшет. Ми виїжджаємо на всі виклики, які находять на лінію 102. А їх буває 20–30 в зміну. Наш район займає першість в області за кількістю викликів. Експерти відзначають, що таким чином зріс рівень довіри населення до поліцейських. Проте, часто бувають неправдиві виклики. Якось телефонувала жінка, заявила, що чоловік б'є. Насправді чоловік її не бив, вона викликала нас, щоб ми перевезли речі її чоловіка, бо він вирішив піти від неї, — говорить Олександр Журавльов.
Він у поліції працює з 2011 року, починав у столиці, із зарплати 1600 гривень. Має дві вищі освіти. Про цю роботу мріяв з дитинства. Каже, особливо радує, коли вдається когось врятувати чи допомогти. Днями був випадок, коли старенького дідуся побили у вагоні потяга колишні ув'язнені. Саме цей екіпаж патрульних віднайшов злочинців. 

Відео дня

Неадеквати за кермом


Надійшов виклик – раптова смерть. Їдемо на вулицю Грушевського. Біля будинку  чекала бригада швидкої допомоги. Вони повідомили, що літня жінка померла від онкологічного захворювання, про яке довгі роки навіть не здогадувалася. Працівники поліції засвідчили факт ненасильницької смерті. 

Після цього виклику їдемо на патрулювання. Поліцейські зупиняють кілька автомобілів, які не увімкнули ближнє світло фар. Вони перевірили документи, поспілкувались і зробили попередження. 

Патрульні поліцейські щодня зупиняють водіїв у нетверезому стані

— Буває, зупиняєш автомобіль, а виявляється водій в нетверезому стані чи під дією наркотиків. За початок року ми виявили вже понад 6 осіб, які керували автомобілем у нетверезому стані. Двоє з них під наркотичним сп’янінням. А минулого року наш екіпаж склав  60 протоколів. Минулого року був випадок: телефонували люди і поскаржились, що автомобіль «розсікає» на людських земельних ділянках. Ми приїхали і питаємо у водія: «Що ви тут робите?» а він відповідає: «Я заправляюсь!» Він був у стані наркотичного сп’янінням і вже з явними ознаками: розширені зірниці, а ще неадекватна поведінка, - розповідає Артем Ільчук. 

Екіпажі патрулюють по всьому району - цілодобово

Постійні «клієнти»

Ми виїжджаємо на перехрестя, де найбільше скупчення руху. Патрульні зупиняють автомобіль. Водія знають давно і дивуються, що він знову сів за кермо.  

– Ми його раніше спиняли в нетверезому стані, склали протокол за 130-тою статтею, але суд його виправдав, швидко поновив права, знову їздить з гучною компанією. Трішки неприємно, — додає Олександр Журавльов. 

Патрульні відзначають, що водії, які раніше систематично порушували правила дорожнього руху, і досі ігнорують закони, вступають у конфлікти.  

– У нас є такий злісний порушник. У нього сума штрафів зросла до ста тисяч. Він їх не сплачує, купує нові автомобілі і знову їздить за кермом у нетверезому стані,  — розповідає Журавльов. 

Знову п'яний за кермом

Надходить інформація, що таксист автомобіля «Ланос» їздить у стані наркотичного сп’яніння. Патрульні об’їжджають містечко і врешті знаходять водія. Оглядають посвідчення і просять проїхати на експертизу.  

— Я вчу закони і знаю все, але відмовляюсь їхати,  — каже водій. Працівники поліції попереджають, що відмова від експертизи, це є свідоме визнання своєї вини, а далі оформлення протоколу за 130-тою  статтею і судове засідання, штраф у розмірі 10 000 гривень та вилучення водійських прав. Під’їжджає ще один екіпаж патрульних, чоловіка забрали на експертизу до Вінниці. 

За кілька хвилин надійшов виклик про пограбування. Працівники поліції набрали швидкість і поїхали за оперативною групою.  

— Колишній співмешканець викрив ноутбук у жінки. Ми вже його знаємо, він не один раз уже був у нашому відділку, —  каже лейтенант Журавльов. Крадія спіймали швидко, на місці з ним залишилася працювати оперативна група. 

 «Сьогодні у нас спокійна зміна»

На годиннику шоста вечора, патрульним знову надходить виклик про нетверезого водія. Чоловік у стані алкогольного сп’яніння керував міні-трактором. Водія упіймали і почали складати протокол. Поліцейські відзначають, що раніше протокол за 130 статтею можна було написати за 10 хвилин, а зараз це займає 40 хвилин, адже потрібно також опитати свідків і все розписати вручну.   

— Сьогодні у нас спокійна зміна, але ввечері додають роботи нічні кафе. Бувають страшні ДТП і доводилося збирати тіло людини, після того, як по ній проїхав потяг, різні є ситуації. Важко дивитися на неблагополучні родини, де мати нап’ється і десь кине дітей,  — каже Артем Ільчук. 

Працівники патрульної працюють за графіком: доба чергування – дві вдома, проте якщо хтось хворіє, чи іде на навчання, доводиться працювати ледь не щодня.  Відзначають, що їм зараз дуже бракує людей, багато звільняються, а ті, хто приходить – не витримують такого темпу і графіка. 

Запитую, як знімаєте стрес після роботи?  

—  Відсипаємося, більше часу ні на що не вистачає, –  говорять в один голос поліцейські. 

Моє денне чергування з поліцейськими непомітно добігає кінця, а от у поліцейських воно триватиме до ранку. Я побажала їм легких чергувань! 

Нагадаємо:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up