«Паста», «Мозаїка», «Чізбургер»: ми перевірили чим годують у козятинських школах?

«Паста», «Мозаїка», «Чізбургер»: ми перевірили чим годують у козятинських школах?
Сьогодні в меню рисова молочна каша, чай і бутерброд. Треті та четверті з задоволенням смакують обідом

Харчування. Після нововведень у шкільному меню ми вирішили перевірити, чи діють вони у козятинських школах. Побували в ліцей-школі та взяли коментарі у міському відділі освіти. Чому рідко варять супи та не дають сосисок? З чим їдять «Пасту» та що таке «Мозаїка»? —  дізнаєтесь у нашому ексклюзивному репортажі

З початку року в українських школах запровадили нове меню від Євгена Клопотенка. Над його розробкою працювала спеціальна робоча група, до якої увійшли представники МОЗ, громадських організацій, дитячі ендокринологи і дієтологи. 

Команда відомого кулінара упродовж трьох років займалась розробкою шкільного харчування. Як зауважує сам Євгеній, тижневі меню для шкіл полегшать роботу кухарів та вирішать проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в харчуванні школярів. Тепер школярів не можна годувати напівфабрикатами (прощавайте, сосиски) та шкідливими снеками. Плюс, на законодавчому рівні зменшено до адекватної норми кількість солі і цукру в їжі дітей. Вирішили питання по спеціях, завдяки чому їжа в шкільних їдальнях тепер матиме смак.

Ми вирішили перевірити, чи діють такі нововведення в козятинських шкільних їдальнях.  

Відео дня

У буфеті заборонили торгувати снеками та газировкою. Тепер тут дозволене печиво, булочки, фрукти та негазована вода

Заборонили продавати снеки та газировку

— Розпочнемо з того, що з 1 січня 2021 року в організацію харчування в закладах загальної середньої освіти внесли значні корективи, — каже заступник начальника управління освіти та спорту Людмила Кондратюк. — Міністерстві охорони здоров'я розробило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, де вказали, які продукти можна і потрібно використовувати під час приготування їжі, а які категорично заборонені. Так, заборонили продавати снеки, вафлі та газовану воду, що так полюбляють діти. 

Розповімо трішки про нові вимоги харчування. Якщо раніше в закладах освіти дозволялися, наприклад, макарони з сосисками, то наразі м'ясні продукти використовувати не можна. А лише охолоджене м’ясо та рибу морську. З бутербродами так само — вони без ковбаси. Лише масло та твердий сир.

Фрукти та овочі в меню обов'язкові. Або в свіжому вигляді, або перероблені. Також в Санітарному регламенті велику увагу приділяють дієтичному харчуванню. Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування, з урахуванням рекомендацій лікаря.

Додамо, що в козятинській громаді є проблемні школи, в яких відсутнє гаряче харчування. Там воно лише бутербродне. Це загальноосвітні школи № 2, 3, ЗНВК №9 та Іванковецька філія.

— Наразі це питання на гострому контролі і міської ради, і управління освіти, — зауважила Людмила Кондратюк. — Ведуться перемовини з постачальником їжі. З дня на день ми будемо знати дату, з якої в школах розпочнеться повноцінне гаряче харчування. 

Про зміни в меню та його вартість

Що стосується вартості шкільних обідів, то для шкіл, які готують самі, вона становить 16 гривень 40 копійок. А там, де харчування привозне —  на три гривні дорожче (19,40). Учні початкових класів та усі діти пільгових категорій з 5 по 11 класи харчуються безкоштовно. Тобто, за кошти міської ради. 

Перейдемо до самого меню. За словами Людмили Кондратюк, якщо взяти ліцей-школу, то там розробили тритижневе меню. Внесли поправки від Клопотенка та оновили страви. Перша школа теж внесла корективи, додали страви, яких раніше не було. 

— Поступово шкільні їдальні переформатовуються і вносять якусь родзинку для того, щоб дітям було смачно, — каже пані Людмила. — У минулому році ми проводили моніторинг організації харчування у ЗЗСО і неодноразово бачили, як на тарілках лежали каші, які потім ішли у відходи, то зараз практично немає такого, щоб діти не з’їдали. 

Через карантинні обмеження у їдальнях дотримуються дистанції, за столами діти сидять в шаховому порядку, через одного. Можна харчувати два класи, але обов'язково, щоб між ними був один стіл, який не використовується. Кухарі в шапочках, рукавичках, масках або захисних щитках.

Після спілкування в управлінні освіти та спорту ми завітали до козятинської ліцей-школи. В їдальні смачно пахло приготовленим обідом. Сьогодні — це молочна рисова каша, чай з сирно-масляним бутербродом. 

– Щоб перевірити - смачно кухарі готують, чи ні, страву потрібно скуштувати, – каже директор навчального закладу Олена Білянець.

Чесно сказати, каша нагадала нам смак дитинства. Вона і справді була смачною, розімлілою та в міру солодкою.

►Наталія Топоровська в ліцей-школі працює більше 30 років. Каже, що в них завжди смачно та корисно

«Мозаїка» та «Паста з сиром та зеленню»

У їдальні працюють два кухарі, один комірник та один підсобний працівник. Всього харчується 400 учнів. Просторе  приміщення, оновлений посуд. Зараз тут може харчуватися не більше 80 дітей (до карантину цифра була вдвічі більшою).

У меню цікаві назви. Наприклад, є салат «Мозаїка» (відварена морква, огірок, пасерована цибулька). Є «Бабусині сирники» зі сметанним соусом. Замість макаронів тут готують пасту, посипану сиром та зеленню. Втримати баланс між смаком та користю продуктів непросто. Серед новинок є чізбургер власного виробництва (булочка, котлета, твердий сир, квашений огірок) та рибний бургер.

— Найбільше до вподоби дітям овочеве рагу з тушкованим м’ясом, — каже директор ліцей-школи Олена Білянець. — Гарно їдять ліниві голубці та кашу «Артек». Рідкі страви, такі як супи і борщі, кухарі готують, але рідко. Збільшилося навантаження. Також додам, що пробували меню на вибір. Але щоб його частіше практикувати, чекаємо на завершення карантину.

Тож, як бачимо, козятинські школи йдуть в ногу з часом. Звісно, над змінами та оновленням ще потрібно працювати. Адже діти — ще ті гурмани. 

Нагадаємо, ми писали «Без напівфабрикатів: про харчування в школах, його вартість та про нове меню від Клопотенка»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Елена Уманчук

    Третя школа взагалі не харчують дітей
  • Ирина Шалатова

    Це тільки в нас так можуть брати по два стакани з напоєм засунувши туди пальці.

    Читач68 reply Ирина Шалатова

    То чашки, а не стакани.
  • Лена Дмитрук

    Все дуже добре, але в нашій школі вели нововведення, відтепер наші дітки молодших класів,будуть харчуватись за власні кошти. Запитання: Чому?

    Василь Васленко reply Лена Дмитрук

    Тому, що це ваші дітки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up