Про міську лікарню з перших вуст

Про міську лікарню з перших вуст

Олександр Євтушок: “На початок квітня планується відкриття першого міського медзакладу”

На багаточисельні прохання наших читачів (мешканців міста і району) сьогодні ексклюзивне інтерв’ю із головним лікарем лікарні відновного лікування Олександром Євтушком та його заступником Наталією Ягодою. Відомо, що зараз триває процес реорганізації цього підприємства в “міську лікарню”.

— Що на цьому етапі відбувається і коли процес реорганізації закінчиться? — запитала “RIA-Козятин” у Олександра Петровича.

Відео дня

— Рішенням 24 сесії 7 скликання, від 16.01.2018 року. Козятинська міська рада прийняла цілісний майновий комплекс та комунальну установу Козятинської ЛВЛ в комунальну власність територіальної громади м. Козятин. Процедура реорганізації (перетворення з комунальної  установи козятинської лікарні відновлюваного лікування в міську лікарню) визначена законодавством і потребує двомісячного терміну. Відбувається процедура оформлення всіх необхідних документів, яка перебуває в стадії завершення. Офіційна інформація висвітлена на сайті Козятинської міської ради, а також в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців. Якщо говорити більш конкретно,  на початку квітня поточного року лікарня повинна остаточно бути організована, як Козятинська міська лікарня.

— Розкажіть про передумови створення цього закладу.

— 20 грудня 2017 року відбулася чергова сесія Вінницької обласної ради. Так як на той час Козятинська ЛВЛ була у власності територіальних громад Вінницької області, тобто Вінницька обласна рада була власником, то рішення про передачу приймалось сесійно депутатами. Такому рішенню передувало багато подій, починаючи з консультативних перемовин, закінчуючи конкретними діями і, в деякій мірі, не досить приємними і порядними зі сторони зацікавлених осіб провалити голосування. Деякі депутати підтримували рішення про передачу, деякі відверто ні. Проте 64 депутати, після тривалих дебатів та виступу губернатора Валерія Вікторовича Коровія на нашу підтримку, прийняли позитивне рішення. Правду кажучи, це було досить відповідальне голосування, де ми мали досить серйозних противників. Губернатор також зазначив, з метою дотримання порозуміння в місті і районі, оскільки буде дві лікарні, кожен має займатися своїм. Тобто хірургічний напрямок залишити за  районною лікарнею. Також надання невідкладної допомоги залишається за ЦРЛ.

— Це якось дивно?

— По-перше: ми чітко виконуємо вказівку голови ОДА. По-друге: нам і так є чим займатись. Суть питання в тому, що на базі (вже, майже колишньої лікарні відновного лікування), ми не маємо змоги розгорнути всі напрямки надання допомоги місцевому населенню і тут зрозуміле питання скептиків – тоді навіщо було створювати? Відповідь проста – ніхто і ніколи не стане справжнім господарем в чужому обійсті. Для того, щоб мати своє, потрібно створити своє, а не продовжити долю на зразок старої непотрібної ганчірки. На меті — забезпечити жителів міста якісною медичною допомогою терапевтичного, неврологічного, фізіотерапевтичного, а також поліклінічного напрямків роботи. Питання в тім, що у вирії подій з реформуванням медичної галузі, крапки будуть розставлені після остаточного завершення адміністративної реформи, тобто утворення об’єднаних територіальних громад, де власне громадам надаватимуться повноваження визначення напрямків роботи у будь-якій галузі, в тому числі і медицині. Тому зараз чиниться потужний супротив створенню ОТГ зацікавленими особами, які мріють керувати на віки і визначати людські долі.

— Від чого залежатиме розмір державної субвенції?

— Розмір субвенції вже визначений і не нами. Субвенція на медичну галузь виділяється державою щомісяця. У нормальному, тобто сталому фінансовому забезпеченні всіх, без виключення, медичних закладів, буде відігравати медична агенція. Кошти мають виділятись пропорційно кількості пролікованих хворих. Якщо гроші «йдуть» за пацієнтом, то і кожен медичний заклад має бути зацікавленим у більшій кількості пролікованих хворих.

— Що є зараз у лікарні і стане спадком міської?

— Лікарня відновленного лікування розрахована на 100 ліжок  (50 терапевтичних, 50 неврологічних). Також мають змогу отримати лікування хворі на цукровий діабет, а також звертаються хворі, у яких в анамнезі оперативні травматологічні втручання. І тут маємо напрацьований потенціал. Спадком міської лікарні залишається все обладнання, майно, хворі, а також весь колектив працівників – справжніх патріотів своєї справи без виключень.

— Де розміститься поліклінічне відділення?

— На базі колишнього гінекологічного, тобто на першому поверсі лікувального корпусу № 1. Наразі проводяться ремонтні роботи.

— Які відділення будуть відсутні на даному етапі?

— Все, що пов’язано з наданням педіатричної допомоги, допомоги інфекційним хворим. Ну і без вищезазначених напрямків роботи.

— Будь-який міський житель, якщо йому потрібно звернутися в лікарню дитячих хвороб, інфекційних захворювань чи хірургічних втручань може звернутися в центральну районну лікарню, де буде обслуговуватися без ніяких проблем?

— Кожен хворий має право звернутись по допомогу у будь-який медичний заклад (важливим є розуміння рівнів надання допомоги), куди він буде вважати за потрібне — в будь-яку лікарню. Стосовно Козятинської ЦРЛ – в лікарні працюють висококваліфіковані спеціалісти з багаторічним напрацьованим досвідом роботи, що є важливою запорукою якісної допомоги населенню району та міста.

— 100 ліжок, чи достатньо для міста?

— На сьогодні 100 ліжок достатньо. Питання не в їх кількості, важливим є робота ліжка, кількість пролікованих хворих. Як буде в подальшому, час направить у потрібний напрямок. Головним є розуміння власної мети і витримка.

— Швидка допомога на сьогодні везе людей в центральну районну лікарню. Коли буде функціонувати міська лікарня, як буде?

— Швидка буде продовжувати госпіталізацію хворих до Козятинської ЦРЛ. Це визначено наявністю спеціалізованих відділень за напрямками надання допомоги, починаючи з відділення екстреної та невідкладної допомоги. Звичайно, у разі звернення громадян у разі виникнення критичної ситуації, ми без жодних вагань надамо допомогу, проте подальше лікування залежить від основного діагнозу.

— Чи будуть введені платні послуги?

— Будь-яка лікарня може заробляти на платних послугах, до яких відносяться: проведення медичних оглядів, залучення страхової медицини, фізіотерапевтичне лікування тощо. У планах - залишити певну кількість ліжок відновної медицини, на що держава передбачає фінансування. Такі нововведення плануються протягом двох-трьох наступних місяців.

— На скільки відомо, у вас є палати для лікування воїнів війни на сході. Чи вони заповнені і як функціонують?

— Це дві палати на вісім ліжок. Там проходять реабілітацію хлопці, які були в зоні бойових дій і мають певну проблематику. Передбачена співпраця з міською владою в особі міського голови та депутатів Козятинської міської ради, які підтримали і виділили кошти на облаштування цих палат. До речі, Козятинська міська рада, за ініціативи міського голови, застрахувала 100 учасників бойових дій на суму 200 тисяч гривень на медикаментозне забезпечення. Палати зайняті. У штаті нашої лікарні працює психолог Дана Василівна Рудич, робота якою є досить важливою в конкретному напрямку.

— Яка найбільша проблема у вашій роботі?

— Відверто кажучи, проблем у нас вистачало завжди. Яка робота без них?  Досить відповідальним є вчасне виконання завдання міського голови — «запустити» визначені відділення. А звідси все і починається.

— Як фінансуватиметься міська лікарня?

— Частково з міського бюджету, частково за рахунок медичної субвенції, частково за рахунок власних надходжень. Передостанньою сесією міської ради було виділено 12 мільйонів гривень. Цих коштів поки що вистачає по плану. На останній сесії додатково виділено 2 мільйони 600 тисяч на облаштування палат і поліклінічного відділення. Ми також активно працюємо у напрямку додаткових надходжень. Багато роботи виконуємо власними силами, що надає змогу заощаджувати. На меті — ми прагнемо зробити так, щоб на 2019 рік не менше половини фінансового забезпечення міської лікарні змогли заробити власними силами.

— Як може потрапити у ваш  медзаклад пацієнт?

— Госпіталізація є плановою, за самозверненням громадян, або за направленням сімейного лікаря. Це відпрацьований механізм госпіталізації. До речі, зараз приймальне відділення працює щоденно, а цілодобово почне, коли набудемо статус міської лікарні.

— Існує думка, що може не вистачити фінансування, лікарня може не функціонувати?

— Нічого дивного в тому немає. Я так розумію, що питання більш націлене на розподіл державної медичної субвенції?  Якщо так, то наразі має місце конфліктна ситуація між місцевою владою та районною радою. Про це всі знають. Неодноразово проводились з цього приводу наради, із залученням наших колег з ЦРЛ, адміністрації міста, районної ради. Дуже багато спекуляцій на цю тему, навіть занадто. Одні пропонують утворювати що завгодно, але шукати на це гроші з власних джерел, інші не погоджуються. Те, що я скажу, багатьом не сподобається: важливим для нас, як влади міста, так і працівників майбутньої міської лікарні є те, що зазначена субвенція заходить на рахунок міста, яке і розділить кошти відповідно до кількості, за фактом пролікованих місцевих жителів, не зважаючи на різні закиди.

— Про яку суму йде мова?

— Загальна сума 16,5 млн грн. До 2018 року всі субвенції - і районна, і міська заходили на рахунок ЦРЛ у повному обсязі. В минулому році було перераховано на загальну суму близько 34 млн грн. Наразі субвенція буде перераховуватись помісячно. Це важливий момент, який надасть змогу контролювати використання коштів. Наразі міський голова підписав угоду про перерахування субвенції на перший квартал поточного року в розмірі 100% на рахунок ЦРЛ через Козятинську районну раду.

— Які побажання маєте, користуючись нагодою передати через наше видання?

— Перше, що спало на думку - це бажання привітати наших колег із урочистим відкриттям сучасного пологового відділення із усім необхідним устаткуванням. Це яскравий приклад досягнення власної мети. Від імені адміністрації лікарні, а також колективу, бажаємо успіхів нашим колегам та професійних перемог.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іна

    Цей "керівник" гарно на спочатку співає , а потім проявляється його хамське єство та неповага  до працівників. Мені шкода тих людей  , що поряд працюють. Керівництву буде лизати ноги , а робити  на свій карман!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up