Робочі будні анестезіологів

Робочі будні анестезіологів

Щодня на тонкій грані між людським життям і смертю

До Дня анестезіолога, який відзначався 16 жовтня, газета “RIA-Козятин” завітала до відділення реанімації та інтенсивної терапії Козятинської центральної районної лікарні.

Дружній і перевірений часом колектив складається з восьми лікарів анестезіологів-реаніматологів (7 дорослих і один дитячий), 10 медсестер, 9 анестезисток, 5 молодших медсестер і сестри-господарки.

Відео дня

Завідує відділенням Валерій Шуляк.

Про нелегку та відповідальну роботу лікарів анестезіологів-реаніматологів розповіли Альона Машевська і Василь Білокур.

Альона Павлівна — корінна козятинчанка, а Василь Павлович родом з Іллінців. Навчались вони у Вінницькому медичному університеті. Рішення стати анестезіологами прийшло під час навчання, ближче до інтернатури. Пан Василь з дружиною за направленням опинився в Козятині. А пані Альона повернулась до рідного міста на вільну посаду дитячого анестезіолога.

— У великих клініках є окремо лікар анестезіолог, який відповідає за наркоз під час операції і реаніматолог, який займається хворими у відділенні, — кажуть анестезіологи. — І вони щомісяця міняються місцями, щоб не втрачати кваліфікацію, практичні навички. У нас все тягне один лікар. Тут може йти операція, а там важкі хворі і лікар повинен до всіх встигнути.

— День на день не приходиться, — розповідає Василь Павлович. — Буває одна операція за добу, а інколи викликають у вихідний день, затримуємося після закінчення чергування — така кількість пацієнтів. Хвороби не чекають, у них нема святкових і вихідних днів.

Лікарі жартують, що бувають думки все покинути, втекти світ за очі і не вертатися після особливо важких чергувань. Напевно такі думки бувають у всіх анестезіологів. Але кажуть, що вдома відпочинуть, виспляться, все забувається й знову на роботу!

— Наше відділення працює цілодобово. У інших лікарів бувають вихідні, свята тощо. Чергує один лікар на відділення, всі інші вдома. А ми завжди на роботі. Завжди на місці заввідділення, черговий лікар і дитячий анестезіолог, — каже Альона Машевська.

Про цікаві випадки у роботі анестезіологів

— Реанімація — цікаве відділення, — каже Василь Білокур. — Самі важкі, самі складні пацієнти — всі у нас. Ми працюємо з проблемами, болем, горем людей. Допомагаємо їм. Рятуємо життя кожен день — така в нас робота. Запам’ятовуються складні випадки —  дві-три патології. Коли, наприклад, поступає пацієнт після інфаркту, інсульт переніс та ще й цукровий діабет і гіпертонічна хвороба. Таких хворих складно нормалізувати. Ми робимо все можливо, але ми не боги. Тому іноді лікування йде не так, як  хотілося б. Не завжди все в наших руках. Бувають такі ситуації, в яких ми допомогти не можемо. Але весь наш колектив старається. Люди йдуть від нас з подякою.

З усіх лікарів анестезіологи-реаніматологи найчастіше стикаються з поняттям “грань між життям і смертю”.

— Коли вдається врятувати всіх пацієнтів на зміні, йдеш додому з приємною думкою, що день пройшов вдало, — розповідає Василь Білокур .— Але бувають випадки, коли сумісна праця всієї нашої команди і навіть присутність консультантів з Вінниці не може врятувати життя пацієнту. Тоді вже додому йдеш з важким почуттям. Кажуть, що медичні працівники звикають до цього. Але це неправда. Це все дає відбиток на психологічний стан, стан здоров’я. Ми не залізні. Ми такі ж самі, як всі. Лікарі теж хворіють. І часто тією ж патологією, яку самі лікують. Якось переносять її на себе. Частину болю пацієнта лікарі теж беруть на себе.

 

За дев’ять місяців поточного року через реанімаційне відділення пройшло 793 людини, з них прооперовані — 626 дорослих і 43 дитини.

— Це дуже велика кількість пацієнтів! — підкреслив заввідділення. — Для прикладу, в обласній лікарні ім. Пирогова в два рази більше ліжок і в них за рік 840 хворих. А у нас за 9 місяців майже така кількість на 6 місць.

Види наркозів: загальний, спинно-мозковий, внутрішньовенний і внутрішньом’язовий. Залежно від того, яка патологія, яка проблема лікар-анестезіолог підбирає хворому відповідний наркоз, щоб він йому не нашкодив. Теперішні препарати для наркозу майже не наносять шкоди організму. Для кожної патології, для кожної операції є свій наркоз.

Від редакції: Шановні анестезіологи! Вітаємо з професійним святом. Дякуємо ВАМ за нелегку, але віддану працю. Бажаємо не хворіти і бути щасливими.

Пацієнт виглядає задоволеним. Каже, що його не ображають)))

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up