Щоб не захворіти туберкульозом, відмовтесь від шкідливих звичок, займайтесь спортом, раціонально харчуйтесь і побільше усміхайтесь

Щоб не захворіти туберкульозом, відмовтесь від шкідливих звичок, займайтесь спортом, раціонально харчуйтесь і побільше усміхайтесь
Зараза передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової

24 березня-Всесвітній день боротьби з туберкульозом.  Що це за хвороба і як уберегтись від неї, розповідає завідувача відділення Козятинської обласної туберкульозної лікарні  Галини Мерзлої.

— Пані Галино, що таке туберкульоз.?

 

Відео дня
> — Туберкульоз-це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, яка передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової.

Туберкульоз в більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути в будь-якому органі,наприклад, в нирках,хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кішкивнику, шкірі, статевих органах.

— Як і коли можна заразитися туберкульозом?

 

— Туберкульозом заражаються при вдиханні повітря,в якому є збудник захворювання мікобактерія туберкульозу. Її ще називають паличкою Коха,по імені вченого,який відкрив цей збудник в 1882 році.

Цей мікроорганізм стійкий у навколишньому середовищі. Мікобактерія туберкульозу не боїться холоду,короткої дії високих температур. Довгий час зберігається в пилу, ґрунті, в снігу, в льоді. Збудник туберкульозу добре пристосувався до людини, а людина-до нього. Збудник туберкульозу легко потрапляє в організм людини, але захворювання викликає рідко, він вступає в «мирні» відносини з імунною системою, яка контролює його перебування в організмі. В «мирних» відносинах з людиною паличка Коха знаходиться в «сплячому» стані,у більшості інфікованих, і захворювання не виникає протягом всього життя. Лише у 10% осіб, заражених паличкою Коха,розвивається туберкульоз.

— Хто ці люди, які можуть захворіти? І коли це можливо?

 

— Перш за все, це люди з ослабленою імунною системою в наслідок таких захворювань, як СНІД, цукровий діабет,захворювання, при яких людина повинна прийняти препарати, які пригнічують імунну систему (лікування онкологічних,ревматичних захворювань,профілактика відторження органів при їх трансплантації). А також туберкульозом можуть захворіти люди, у яких імунна система ослаблена через надмірні перевантаження і виснаження організму. Це буває при перевтомі, надмірних фізичних навантаженнях, стресах, поганому харчуванні(в тому числі виснажливих низькокалорійних дієтах), зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном.

Туберкульозом можуть захворіти люди з сильним імунітетом при масивному попаданні збудника захворювання в організм. Такі ситуації виникають при близькому контакті з хворим активною формою туберкульозу, який кашляє., чхає, при розмові з ним або при потраплянні в організм великої кількості повітря, зараженого мікобактерією туберкульозу.

 Зараження може відбутись в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де знаходиться або знаходився хворий на туберкульоз, в громадському транспорті, в магазинах і інших громадських місцях з великим скупченням людей. Ризик зараження туберкульозом суттєво знижується на свіжому повітрі і провітрюваних приміщеннях.

— Які ж ознаки туберкульозу?

 

— Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. В цей період мікобактерія туберкульозу,  потрапивши в легені, починає розмножуватись там або в інших органах,а імунна система робить спроби зупинити або уповільнити цей процес. Коли ступень враження органу досягає значних розмірів, людина починає відчувати недомагання і в неї з’являються наступні симптоми:

- кашель протягом більше 2-3 тижнів;

- значне потовиділення вночі;

- слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

-підвищення температури тіла до 37 і вище протягом тижня і більше.

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль в грудній клітині, задишка. Якщо туберкульоз виявлений при профілактичному обстеженні, коли ще немає ознак захворювання, це не значить що немає хвороби. Це значить, що захворювання виявлене на початковій стадії, коли враження легень незначне і ще не впливає на загальний стан організму. Якби не профілактичне обстеження, при якому туберкульоз виявлений на досимптомній стадії, то захворювання продовжило б розвиватись, вражати все більші ділянки легень і проявилось би кашлем і іншими легеневими симптомами.

 

— Які форми і стадії цього захворювання? 

— У 90 % людей туберкульоз вражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу легень – «відкриту» і не заразну форму «закриту». «Відкрита» форма захворювання характеризується тим, що людина виділяє з мокротою в навколишнє середовище мікобактерію туберкульозу, при «закритій» формі-мікобактерії туберкульозу в мокроті не виявляються і тоді пацієнти не кашляють. «Закрита» форма туберкульозу – це рання стадія захворювання, коли в легенях виявляються окремі невеликі ділянки запалення (1-2 см). «Відкрита» форма –це більш продвинута стадія захворювання, коли в легенях виявляються великі ділянки запалення з розпадом легеневої тканини( може бути вражена одна легеня або навіть обидві легені). Туберкульозне запалення приводить до відмирання вражених ділянок легень. В таких ділянках виникає омертвіння і розпад легеневої тканини і вона виділяється через бронхи з мокротою. В легенях виникають порожнини розпаду, які називають «кавернами». Якщо туберкульоз діагностується у занедбаній стадії, то в легенях знаходиться багато таких «каверн». Такий стан організму називається «кавернозною» складною формою захворювання, яка потребує тривалого лікування, а іноді хірургічного втручання. При «кавернозних» формах туберкульозу, завжди є кашель з виділенням мокроти. Але, навіть, такі форми туберкульозу виліковуються, а «каверни» заживають. При цьому функція легень не втрачається. Поза легеневий туберкульоз – не заразна форма захворювання. В таких випадках туберкульоз загрожує тільки життю хворої людини. Для таких форм туберкульозу характерні ознаки інфекційного захворювання – недомагання, слабкість, підвищення температури тіла, втрата ваги, пітливість вночі, ознаки враження конкретного органу – збільшення лімфатичних вузлів, головний біль, біль в хребті або суглобах, враження шкіри і т.п.

Особливою формою захворювання є мультирезистентний туберкульоз, коли мікобактерія туберкульозу нечутлива до основних протитуберкульозних препаратів першого ряду – ізоніазіду та рифампіцину. Мультирезистентна форма виникає внаслідок невірного лікування первинного захворювання, але іноді ним можливо зразу заразитись від людини, яка хворіє резистентним туберкульозом.

— Чи виліковний тубкркульоз і скільки триває лікування?

Тривалість лікування  мультирезистентної форми туберкульозу значно більша – до 2 років. Мультирезистентний туберкульоз гірше піддається лікуванню, чим звичайні форми туберкульозу. Виліковуються при призначенні сучасних схем лікування препаратами другого ряду лише 75 % хворих, у інших пацієнтів захворювання стає невиліковним і може привести до смерті. Препарати другого ряду менш ефективні, чим препарати першого ряду, більш токсичні і дорого вартісні через складну технологію їх виробництва. Якщо діагностовано таку форму туберкульозу, необхідно виконувати всі рекомендації лікаря, тільки повноцінне і комплексне лікування забезпечить повне виздоровлення.

—  Де лікуються хворі?

— З 2013 року Козятинська обласна туберкульозна лікарня займається лікуванням тільки резистентних форм туберкульозу і паліативним лікування, тобто проводиться нагляд за хворими і лікуванням з невдачею лікування резистентних форм туберкульозу. На сьогоднішній день в лікарні лікується 34 хворих. З них 20 хворих отримує лікування резистентного туберкульозу, 14 хворих на паліативному лікуванні. Так як лікарня є обласним закладом, у нас лікується хворі з багатьох районів Вінницької області:Калинівського, Томашпільського, Теплицького, Чечільницького, Ладижинського, Жмеринського, Гайсинського, Липовецького, Ямпільського та ін.. Наша лікарня тісно співпрацює з туб кабінетом, відділення переливання крові і спеціалістами Козятинської ЦРЛ, які допомагають нам в діагностиці і лікуванні супутніх захворювань наших пацієнтів.

 

 

І пам,ятайте про головне краще попередити захворювання а ніж його лікувати. А для цього необхідно щорічно робити флюорографію органів грудної клітини, маленьким дітям - пробу Манту, відмовитись від шкідливих звичок, зайнятись фізичними вправами, раціонально харчуватись, усміхатись і здоров,я вам гарантоване.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up