Скільки коштує погрітися дровами?

Скільки коштує погрітися дровами?
Все більше споживачів газу переходять на опалення дровами

Скоро зима. На старті нового опалювального сезону селяни масово почали купувати дрова і відмовитись від опалення газом. А тим часом шалений попит на дрова - цього року спровокував вищу ціну

Василь із села Кордишівка ще з минулої зими перейшов на опалення будинку твердим паливом.  

– Минулого року купував машину дров у райлісгоспі за 5000 гривень, цьогоріч уже потрібно заплатити 6000 гривень. Однак підприємці просять і 6500-7000 гривень. Це в рази економніше, ніж опалювати будинок газом. Я використовую за сезон дві машини дров – це 12 кубів. Мені цього року це обійдеться в 12 тисяч гривень. А якщо опалювати будинок газом – лише в місяць лічильник накручував на 4000 гривень, щоб хоч трішки нагрітись, – каже 50-літній пан Василь.

 В лісництвах дрова діляться на сорти: м'яколистяні, твердолистяні та шпилькові.

Відео дня

 – Перша група – це тверді породи. Сюди відносяться: береза, ясен, дуб, граб, – розповідає Андрій Семенюк, директор ДП «Козятинський райагроліс». Друга група – вільха та сосна; третя група м'яколистяні. В них менша тепловіддача, це осика, верба, липа, тополя і ялина. Друга і третя в одну ціну – 539 гривень за кубометр, це без погрузки і доставки. Адже поки що у нас немає водія. Тверді породи дерев коштують 606,50 гривні за кубометр. Попит нині шалений. Налякали населення ціною на газ, люди перейшли на опалення дровами, окрім того, скаржаться, що газ став гіршої  якості. Ось зараз ми продали всі нарубані дрова. Чекаємо документів і дозволу на нову рубку. Адже потрібно пройти безліч перевірок, аби зрізати дерево. Сподіваємось до кінця жовтня отримати всі дозволи. Плануємо ще нарізати до 2000 кубометрів дров. Загалом продаємо 4000-5000 кубометрів за сезон. Наш основний споживач – це сільське населення. І люди зараз зрозуміли, що краще купувати, ніж вкрасти і боятися. 

Щоб придбати дрова, треба піти в «Агроліс». Потрібно взяти з собою ксерокопію ідентифікаційного коду та посвідчення, яке засвідчує особу та її статус. 

– Ми говоримо, на яке число людина може взяти транспорт. Тому що

навантаження і розвантаження – не наша справа. Транспорт у нас є, однак немає водія. Тому поки ми не можемо забезпечити доставку. Лісник виписує товаро-транспортну накладну та відпускає деревину, – зазначає пан Олександр.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Павленко Александр

    Здорощення дров також пов'язано з дозволом на вивіз не ділового лісу , тобто для опалення
    Для європейця який має вищі достатки купити дрова з України чи пиляти свій ліс
    С кризою та здорощенням на ринку газу у Європі та ще  з прогнозами що зима буде надзвичайно холодною
    Є інформація скільки тисяч тон лісу для опалення вивозять кожного місяця
    І я не вірю що при шаленому попиті в когось немає ( водія чи вантажника)
    Просто відвантажують в іншому напрямку
  • Вячеслав Кисляков

    Харьков: около 1500грн за складометр(куб дороже)....
  • Yaroslav Rehulskyi

    Так і без лісу останемся. Але кого це хвилює.
  • Марина Козлюк

    Месяц назад два куба рубаных купила за 2300грн

keyboard_arrow_up