Службові собаки на охороні правопорядку

Службові собаки на охороні правопорядку

Козятинські кінологи забезпечували охорону громадського порядку у Києві під час “Євробачення-2017”

Як розповів газеті “RIA-Козятин” інструктор-кінолог Виробничого підрозділу Козятинського загону воєнізованої охорони регіональної філії Південно-Західної залізниці Юрій Забєлін, особовий склад здійснював патрулювання вокзального комплексу Київ-пасажирський.

— Усе було досить спокійно, — каже Юрій Вікторович. — Одне з моїх чергувань припало на 9 травня. Ось тоді дуже багато зустрічалось людей напідпитку. Але, як тільки вони бачили патрульних з собакою, то відразу починали поводитися більш адекватно. Собака дисциплінує (сміється). Ще два рази зверталися до нашого патруля стосовно підозрілих пакетів. Ми перевірили — все там було чисто.

Юрій Забєлін 25 років працює кінологом

Відео дня

Почав кар’єру інспектора-інструктора кінолога у Розділянському райвідділі Одеської області. У складі української оперативної групи Юрій Вікторович брав участь у Придністровському конфлікті. Зі службовою собакою арештував 250 злочинців. Був нагороджений медаллю “За заслуги у справі охорони, захисту і порятунку людей”. У 2015 році пана Юрія мобілізували до Збройних сил з посади інструктора-кінолога воєнізованої охорони Укрзалізниці. Більше двох років він прослужив у 184-му навчальному центрі у місті Старичі.

— Неоціниму матеріальну та моральну допомогу кінологам та собакам навчального центру надавали волонтери, — каже Юрій Вікторович. — Зокрема, кінологічний центр “Ягуар” і його керівник Олександр Платоненко, волонтерська спільнота “Друзі собак”, волонтери Галина Шаманська, Ярослав Карпюк, інструктор школи охоронних собак “Альфа” Євгеній Френкель, Владислав Кузьмук та багато інших. Дуже вдячний їм за все!

Плоди досвіду

Під час служби Юрій Забєлін написав книгу про підготовку штурмових та бойових собак. Ця книга наразі використовується у навчальній діяльності різних кінологічних підрозділів Збройних сил України.

Зараз військовий повернувся до роботи у Державний розплідник службових собак на посаду інструктора-кінолога службового собаківництва. До речі, це поки що єдина в Міністерстві шляхів сполучення в Україні подібна кінологічна служба. Тут готують племінних службових собак для охорони всіх відділів Укрзалізниці.

Чотирилапі воїни

У Козятинському розпліднику знаходиться чудово облаштована смуга перешкод для тренування собак та дуже потужна матеріальна база засобів для дресирування.

Інструктори-кінологи тренують собак для обхідно-караульної та дозорної діяльності. “Чотирилапі воїни” перебувають на повному продовольчому, ветеринарному і, навіть, речовому забезпечені. На них заведена повноцінна документація, в якій є дані від дня народження до медичних спостережень.

Особовий склад розплідника відібраний дуже ретельно. Таких спеціалістів, які тут працюють, — одиниці на всю Україну.

— Службові собаки можуть за слідами знайти противника і, при потребі, затримати його чи локалізувати зловмисника, — розповідає Юрій Забєлін. — Єдина умова — слід повинен бути свіжим, тобто не старішим, ніж 8 годин. Ці “кудлаті вояки” вміють стримувати свої тваринні інстинкти, повністю виконувати всі команди кінолога, розрізняти своїх та чужих, адекватно реагувати на людину чи звіра. Навчений пес — незамінний помічник для несення вартової служби. Для гарної роботи “чотирилапих бійців” потрібно враховувати багато різноманітних чинників. Зокрема, й погодні умови. І не варто переоцінювати можливості тварин — не все так гарно і ефектно, як показують у кінофільмах. Із собаками потрібна щоденна і кропітка праця, а головне — турбота, якісний догляд і взаєморозуміння.

Робота продовжується

Безпосередній начальник команди Дорожнього розплідника Козятина — Богдан Пясковський. Під його керівництвом працюють наш герой Юрій Забєлін, інструктор службового собаківництва Володимир Франчук, лікар ветеринарної медицини Марія Свінціцька і вожаті-провідники службових собак Микола Остапюк, Віталій Грабовецький, Олександр Шклярський та Юрій Тимощенко. Це дружній та перевірений часом колектив.

Попереду в працівників Козятинського розплідника важка праця з підготовки та розведення службових собак, які дуже потрібні нашій державі, з огляду на ситуацію на Сході країни.





 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:27 Розшукують 39-річного Олександра Ігнатова. Чоловік причетний до криміналу 17:00 Нарили асфальту так, що тепер неможливо проїхати — почали ремонт на Степана Бандери photo_camera 16:18 Поради від поліцейських, як вберегти свій меседжер від шахраїв 16:05 Стоматології Козятина: де отримати якісні послуги? (партнерський проєкт) Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:30 «Усі козятинські самшити пропадають від вогнівки» 14:20 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 13:22 В пам'ять про Героя Дмитра Степанюка відкрили меморіальну дошку та посадили калину photo_camera 12:12 Дружно готували піцу з волонтерами з різних куточків України photo_camera 10:38 В Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію 09:20 Кредитна історія що це та як виправити кредитну історію (Новини компаній) 09:15 Вона — реабілітолог, а він — воїн ЗСУ: зворушлива історія кохання Марії та Євгена 08:26 Перша тисяча пакетів зі смачними голубцями від махнівських господинь поїхала на фронт 20:33 Повідомили, які автобуси їздитимуть у нашій громаді у Провідну неділю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up