Софія Собчук: «Мій секрет - постійна праця»

Софія Собчук: «Мій секрет - постійна праця»
У свої сто років бабуся добре чує і бачить, і пам'ятає все життя
  • Довгожителі. Мешканка села Лопатин свій столітній ювілей відзначає при здоровому глузді, зрячою та ходячою. Довгожителька в свої роки не сидить без діла, постійно знаходить собі маленьку кропітку роботу 

Софія Горобчук виросла в багатодітній родині, де було десятеро дітей. Двоє братів померли під час голодомору. Інші  брати та сестри вижили завдяки гнилій картоплі та корінцям рослин. Так і минуло дитинство в бідності та голоді.

– Мама закінчила лише три класи польської школи, - розповідає Леоніда Янішевська, дочка ювілярки. – Потім працювала ланковою у колгоспі. Вона вміє читати, рахувати, писати, але освіти спеціалізованої не має. Ще з дитинства пам'ятаю, мама завжди важко працювала. Вдень колгоспне поле, а вночі своє. Вставала щодня зі сходом сонця, розігріє піч, наготує всім їсти, ще господарство велике обійде: птиця, корова, свині. Батько прийшов після війни пораненим, працювати важко не міг, був вівчарем у селі. Прожили разом у бідності. Нас було четверо дітей. Мати кожному випере одяг, випрасує. Нас завжди привчала до роботи, наставляла, що потрібно важко працювати, щоб мати хліб і до хліба. 

Довгожителька завжди скромно харчувалась. У свої сто років полюбляє супи, молоко та ягоди. Солодке та м'ясо їсть дуже рідко, на великі свята. Щоранку і щовечора стає до молитви. 

Відео дня

– Мама добре знає польську молитву. Всі її рідні брати і сестри виїхали в Польщу. Вона єдина в селі залишилась. В молодості  мама їздила до  родичів у Польщу. Завжди була  активною. Навіть зараз, сама десь зі столу прибире, побачить щось на підлозі, теж підніме, поволі пересувається зі стільчиком. Руки ще рвуться зробити якусь дрібну роботу. Вона ще в 95 років зі мною картоплю копала, - згадує Леоніда. 

Софія Горобчук виростила 4 дітей, виховала 7 внуків, 12 правнуків та вже має 5 праправнуків. Всі з'їхалися на столітній ювілей. Бабуся раділа, і її життєвий оптимізм надихає досі всю велику родину. .
Нагадаємо, як вітали ювіляршу

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up