Свято-Преображенська церква в селі Поличинці – перлина Поділля

Свято-Преображенська церква в селі Поличинці – перлина Поділля
Поличинецька церква – номінант конкурсу «Сім чудес Вінниччини», історична пам`ятка, що приваблює туристів

 

Свято-Преображенську церкву села Поличинці Козятинського району громада вважає перлиною Вінниччини, осередком духовності та однією з найстаріших пам’яток архітектури у Козятинському районі, історія якої сягає 18 століття. Сьогодні цей храм називають шедевром архітектури, яких в Україні небагато. Тому й не дивно, що ця пам’ятка архітектури стала номінантом у конкурсі «Сім чудес Вінниччини».

Історія церкви тісно пов’язана з історією села


За даними історичної енциклопедії, історія храму нерозривно пов’язана з історією села. Відоме ще з 16 століття містечко Поличинці входило до складу Бердичівського повіту і належало довгий час польським магнатам Тишкевичам. У 1750 році Поличинці отримав у спадщину Франтішек Казимеж – син Януша Хоєцького, воєначальника «українських полків». Франтішек Казимеж, намісник Київського воєводи, був комендантом Бердичівської фортеці та «дуже набожною, ревною у вірі людиною». Знаходячись на вершині військової кар’єри, він будує в Поличинцях «новую, каменую, ныне православную, в прошлом униатскую церковь». Це була церква Преображення Господнього, кам’яна, з дерев’яною старою дзвіницею. По штату вона зачислена до шостого класу. Землі мала 43 десятини.

Цікаве архітектурне планування

Відео дня
>
Отець Михайло, що проводить у цьому храмі молитовні служби, розповів про цікаве планування самої будівлі.
- Побудовано православний храм на місці колишньої дерев’яної церкви в ім’я святого Онуфрія, якій у 1778 році була дана з Риму індульгенція, - пояснив отець Михайло. - На жаль, рік будівництва церкви потребує подальшого уточнення, оскільки в інших джерелах її спорудження датується 1760 і 1770 роками. Загальний вигляд плану споруди у вигляді корабля зберіг риси тричастинної безстовпної дерев’яної церкви, що має три зруби, з’єднаних за напрямком зі сходу на захід. Такий стиль не був характерним для кам’яних будівель. Цікавою особливістю цього храму є й те, що восьмигранники є найпоширенішими прийомами будівництва, а прямокутники витягнуті в напрямку північ-південь-вівтар і центральна частина та схід-захід-бабинець. Таке планування зустрічається вкрай рідко і пояснюється, імовірно, місцевими традиціями.

Церква у вигляді фортеці


Священнослужитель також наголосив, що унікальною особливістю будівлі є наявність на рівні другого ярусу внутрішньостінних коридорів, що ведуть до центрального куполу.
- Прийом використання внутрішньостінних коридорів був більш характерним для фортець, ніж для церковного зодчества, - сказав отець Михайло. - Враховуючи те, що поблизу не було інших оборонних споруд, розташована на високому пагорбі, оточеному болотами, з товстими стінами і вузькими вікнами Свято-Преображенська церква могла служити своєрідною фортецею, де, у випадку загрози, могло укриватися місцеве населення.
Вражає і нині простота та суворість зовнішнього вигляду цієї споруди. Після реставрації вона, оновлена та прикрашена, приймає парафіян і туристів з усієї округи.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up